Kiss Bits

10 întrebări pe care ai vrut să i le pui unui make-up artist din România

E una dintre acele meserii care nu rămân niciodată fără clienți.

În lumea machiajului, vor exista întotdeauna mirese, nașe, domnișoare de onoare și va exista mult timp de-acum încolo televiziunea. Pe sticlă nimeni nu apare așa cum l-a făcut maică-sa, că doar telespectatorii n-au nicio vină.

Lucrez în presă, deci am de-a face frecvent cu make-up artiști. Asta pentru că nicio vedetă din lumea asta n-ar accepta să facă vreo poză pentru revista la care lucrez fără să fie retușată serios de mâna unuia. Îi vezi cum vin cu vreo două-trei truse de machiaj, pline de farduri, creioane, pensule, tușuri, sclipici și multe chestii despre care nici nu știam că există.

I-am urmărit, deci, de multe ori la muncă pe cei care au misiunea de a face să strălucească până și cea mai fadă față și chiar m-am întrebat ce-or gândi ei în momentele alea. Atunci când cea sau cel pe care o sau îl machiază strâmbă din nas sau le cere imposibilul, în materie de machiaj.

Am vrut să aflu cum se vede viața dincolo de pensula de machiaj și să-mi aflu răspunsurile și la alte curiozități, așa că am vorbit cu make-up artista Iulia Filip (34 de ani) despre tot ce-nseamnă profesia ei.

VICE: Cum ai ajuns să faci asta?
Iulia Filip: Lucrez de șapte ani. Am descoperit însă arta machiajului în urma unui lung șir de încercări. Am practicat scrima de performanță și, când am decis să renunț la cariera sportivă, mi-a fost dificil să găsesc un domeniu de activitate potrivit personalității mele. Visam să fac ceva dinamic, creativ și artistic care să-mi ofere independență, flexibilitate și mulțumire sufletească.

Există percepția că se câștigă bine din machiaj profesional. Este adevărat?
Da, se poate câștiga foarte bine, condiția este să oferi clienților calitate și profesionalism. Veniturile lunare ale unui make-up artist sunt fluctuante, depind de anumite perioade ale anului, când sunt mai multe evenimente. Un make-up artist poate câștiga lejer într-o lună 5 – 6 000 lei, poate depăși aceste sume sau, dimpotrivă, are luni când poate câștiga doar 1 000 lei.

Cum este când machiezi vedete?
Nu fac nimic deosebit, pentru mine fiecare persoană care se așază pe scaunul meu este importantă. Dar când vine vorba de vedete, mă documentez și studiez în prealabil trăsăturile și stilul acesteia.

Aici aș vorbi și despre cum sunt bărbații când sunt fardați. Până acum, i-am fardat pentru ședințe foto și apariții TV. Bărbații vor, repede, „o pudră”. Sunt plăcut impresionați când se așază pe scaunul meu. Îi întâmpin cu șervețele pe care le așez cu grijă în jurul gulerului de la cămașă, îi demachiez și le aplic delicat un strat subțire de fond de ten, peste care aplic pudra. Și asta e.

Tot în cazul ăsta, care a fost cea mai ciudată experiență cu o vedetă?
S-a întâmplat la o ședință foto pentru promoul unei emisiuni. Aveam de fardat o vedetă masculină, cunoscută pentru caracterul său dificil. Avea genele blonde, așa că am îndrăznit să-i propun să i le fardez cu mascara. Spre surprinderea mea, a acceptat și la sfârșit mi-a mărturist că sunt prima machieuza pe care nu și-a dorit să o bată.

 

Care este cel mai complicat machiaj care ți s-a cerut, până acum?
Cred că cele mai complexe au fost cele din emisiunea „Next Top Model”. Fiecare episod avea o tematică, concurentele participau la ședințe foto sau prezentări de modă inedite. Îmi aduc aminte de un episod în care fetele au fost provocate să pozeze printre manechine de vitrină. Părul era acoperit de chelii confecționate din latex, peste care au fost aplicate ștrasuri, ochii au fost fardați specific păpușilor din plastic, iar, ca transformarea să fie totală, s-a aplicat fond de ten pe întreaga suprafață a corpului. Fiecare machiaj a fost o poveste plină de culoare, glitter și paiete.

Cum recunoști prostul gust în make-up?
Când priveșți o persoană trebuie să-i remarci chipul, nu machiajul. Un machiaj strident, în nuanțe greșite, care accentuează excesiv anumite trăsături și transformă persoana care-l poartă într-un personaj, este un machiaj de prost gust.

 

O nuanță de fond de ten nepotrivită, modificarea excesivă a trăsăturilor, o linie de tuș aplicată greșit, sprâncenele prea proeminent fardate, gene false nefiresc de lungi și dese sunt câteva exemple de elemente ce dau o notă de prost gust.

Se pot corecta din machiaj defecte fizice sau ăsta este doar un mit?
Da, se pot corecta trăsăturile mai puțin armonioase ale unei persoane. Mi se cere acest lucru chiar și când nu este cazul. Acum e la modă conturing-ul, un tip de machiaj care scoate în evidență anumite trăsături și corectează mici imprefecțiuni. Acest joc de lumini și umbre se realizează în funcție de fizionomie, în caz contrar poate arăta straniu.

Ca să realizez acest machiaj folosesc două nuanțe de fond de ten, una deschisă care se aplică pe zonele pe care doreșți să le evidențiezi, și una închisă, care se aplică pe zonele pe care dorești să le sculptezi.

Prin machiaj poți transforma radical o persoană. Îi corectezi forma feței, un nas prea proeminent, forma buzelor și a ochilor, fruntea, forma sprâncenelor. Nu sunt adepta unor astfel de transformări radicale, deoarece cred cu tărie că frumusețea este dată de expresia și trăsăturile definitorii ale unei persoane. Prefer să pun în valoare aceste trăsături, nu să le modific.

Ce înseamnă un client dificil pentru un make-up artist?
Un client dificil este acea persoană care se așază pe scaunul de machiaj și are așteptări greșit setate. Își dorește să arate precum o persoană pe care o admiră sau vrea să poarte un machiaj pe care l-a văzut pe internet, fără să țină cont că machiajul se realizează în funcție de trăsături. Acuratețea lui depinde foarte mult și de sănătatea tenului.

Cât costă un machiaj de mireasă, unul de nașă, unul pentru o vedetă, să spunem?
Prețurile unui machiaj variază foarte mult în piață. Există un număr mare de make-up artiști, fiecare stabilindu-și tariful lui. În aceste condiții, prețul unui machiaj fluctuează între 150 lei și 1 000 de lei.

Cum ar trebui să se machieze femeile ca să fie în tendințe, anul acesta?
În acest sezon specialiștii propun texturi glossy, tuș negru și contururi grafice, rujuri aplicate prin tehnică ombre și glittter. De asemenea, culoarea anului 2018 este violet-indigo, o culoare care intensifica nuanța verde din iris și care evidențiază frumos tenul bej și pielea bronzată.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.