Cool Stuff

DesKiss Dimineața, 20 decembrie - corul Cantus Mundi și 5 zile până la Crăciun

De luni până vineri, între 07:00 și 10:00, la „DesKiss Dimineața”, Cătălin Oprișan, Ciprian Dinu și Corina Băcanu spun lucrurilor pe glume!

Ziua de miercuri a început lejer, după ce kissomanii au fost la petrecerea de Crăciun Kiss FM, dar nu mai puțin lipsită de energie și optimism. 

Ascultătorii n-au ezitat să transmită mesaje de drag către moderatori, ba chiar au acceptat provocarea de a da mesaje vocale în care fredonează colindul lor preferat.

Te invităm să le asculți și să te distrezi în podcast-ul de mai jos.

Semnificațiile zilei:

Iată câteva dintre evenimentele care au loc azi la nivel mondial și național:

  • (ONU) Ziua Internațională a Solidarității Umane: Potrivit ONU, o zi pentru a sărbători unitatea în diversitate şi pentru a reaminti guvernelor să respecte angajamentele lor faţă de acordurile internaţionale, pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanţa solidarităţii, pentru a încuraja dezbaterea privind modalităţile de promovare a solidarităţii în vederea realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă, inclusiv eradicarea sărăciei, şi, de asemenea, este o zi de acţiune pentru a încuraja noi iniţiative de eradicare a sărăciei.
  • Ignatul: Ziua de 20 decembrie este consacrată în tradiția populară românească drept Sfântul Ignat, ziua de tăiere a porcilor de Crăciun. Frate cu Moș Crăciun, Ignat a mers odată, în această zi, la ușa unui bătrân și i-a vestit venirea Moșului cu barba albă, zicându-i să taie un porc pentru copii. De atunci, se spune, a răma obiceiul ca oamenii să nu facă nimic altceva pe 20 decembrie decât să taie câte un porc pentru ziua nașterii lui Hristos. De fapt, Sfântul Igant este și vestitorul nașterii lui Iisus, întrucât, de ziua lui, se spune că Sfânta Fecioara Maria a simțit pentru întâia dată sarcina.
  • Ziua Vinului Sangria
  • Ziua Mondială a Lătratului
  • Ziua Punctului pe i (este o zi în care oamenii sunt încurajați să acorde atenție detaliilor, să fie atenți la precizie și să nu neglijeze aspectele mici, dar importante, ale vieții sau ale muncii lor).
  • Ziua Jocurilor (de la cele video, în direct / live, până la cele de societate, de pe telefon și competițiilor de cunoștiințe generale - Ai cuvântul, de exemplu).

Iată ce s-a întâmplat de-a lungul anilor, pe 20 decembrie:

  • 20 decembrie 1191 - Prima atestare documentară a cetății Sibiului, într-un document emis de papa Celestin al III-lea.
  • 20 decembrie 1522 - Asediul Rhodosului. Sultanul Suleiman Magnificul accepta predarea si evacuarea Cavalerilor de Rhodos cunoscuti sub numele de Cavalerii Ospitalieri, supravietuitori ai asediului otoman al insulei. Acestia se stabilesc in Malta. În secolul al XVI –lea, Ordinul Ospitalierilor a devenit Ordinul Cavalerilor de Malta.
  • 20 decembrie 1803 - Provincia Louisiana, cumparată de Statele Unite de la francezi cu suma de 15 milioane de dolari, este preluată oficial în urma unei ceremonii la New Orleans. Achiziționarea teritoriului conținut în tratat acoperă astăzi aproximativ 23% din suprafața totală a Statelor Unite de azi, iar la vremea respectivă a reprezentat mai mult decât dublarea teritoriului Uniunii.
  • 20 decembrie 1837 - Apare la Bucureşti, in Muntenia, primul cotidian românesc întitulat „România“, sub redacţia lui Florian Aaron şi Gheorghe Hill, care oglindea viaţa politică, social-economică, ştiinţifică şi culturală a românilor de pe ambele versante ale Carpaţilor, precum şi evenimentele politice din întreaga lume. Publicația a apărut până în data de 31 decembrie 1838.
  • 20 decembrie 1852 - S-a născut Ion Mincu, arhitect, întemeietorul școlii naționale românești de arhitectură (d. 1912).
  • 20 decembrie 1892 - S-a înfiinţat, din iniţiativa profesorului Mina Minovici , Institutul Medico-Legal (Morga) din Bucureşti, România.
  • 20 decembrie 1915 - Prima audiţie, la Ateneul Român din Bucureşti, sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, a primului poem simfonic românesc „Acteon” de Alfred Alessandrescu.
  • 20 decembrie 1940 - A fost deschisă prima autostradă din California.
  • 20 decembrie 1946 - Popularul film It’s a Wonderful Life a fost lansat la New York. Este un film de Crăciun din 1946 în regia lui
  • Frank Capra. În 1998 a fost votat pe locul 11 în lista celor mai bune 100 de filme, listă realizată de Institutul American de Film; iar în 2007 s-a clasat pe poziția 20.
  • 20 decembrie 1973 - A fost inaugurată noua clădire a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.
  • 20 decembrie 1989 - Nicolae Ceaușescu a calificat într–o intervenție televizată evenimentele de la Timișoara drept opera unor „huligani”, respectiv a unor „grupuri fasciste și antinaționale”.
  • 20 decembrie 1997 - A avut loc premiera filmului „La vita é bella” (regia Roberto Begnini) distins, la Cannes, cu Marele Premiu al Juriului şi cu trei Premii Oscar. Viața e frumoasă (italiană „La vita è bella”) este o tragicomedie italiană din 1997 regizată de Roberto Benigni, care interpretează rolul principal. Filmul a fost un succes de critică și financiar, Benigni câștigând Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 1999, precum și premiile Oscar pentru Cea mai bună coloană sonoră și Cel mai bun film străin.
  • 20 decembrie 2004 - Un grup de hoți au furat 50 de milioane de dolari în lire sterline de la Banca Nordică din Belfast, Irlanda de Nord. Jaful este considerat unul dintre cele mai mari din istoria Regatului Unit
  • 20 decembrie 2007 - Elisabeta a II-a devine cel mai în vârstă monarh al Regatului Unit, surclasând-o pe regina Victoria, care a trăit 81 de ani, 7 luni și 29 de zile.

Ai cuvântul

În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „V”. Ilona din Câmpulung Muscel a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la 10 din cele 10 întrebări. Așadar, ea a plecat de la DesKiss Dimineața mai bogată cu 100 de euro. 

Corul Cantus Mundi în studio

Cei de la Corul Cantus Mundi au venit la Kiss FM, unde au cântat melodia „Joy to the World”. Ei au transmis mesajul „Nu sărbătorile trebuie să fie fericite! Ci oamenii”, odată cu un awareness pentru Ziua Mondială a Solidarității Oamenilor.

Contextul lor este următorul - Lumea trece de câțiva ani printr-o perioada grea: pandemie, cutremure, inundații, incendii, războaie. Si chiar daca nu ne-am mai fi așteptat la asta, mulți vor spune ca ne-am mai confruntat cu astfel de perioade. Ca istoria e ciclica.  E drept. Dar, oare, nu asta se întâmplă când nu evoluam si nu învățăm din greșeli? 

Facem aceleași lucruri și primim aceleași situații. Pentru că uităm, mereu, că viața vine din iubire si iertare. Că planeta ne-a oferit tot ce are ea mai bun, dar am ales să nu-i oferim înapoi, pe măsură. Că, în loc de iubire, alegem ura, minciuna, trădarea, războiul. 

Copiii de la Cantus Mundi cer lumii o pauză. Măcar de Sărbători. O pauza de la ură, o pauză de la orgolii, o pauză de la războaie. Un armistițiu de iubire. Așa cum au făcut, de-a lungul istoriei, soldații aflați în situații de conflict, cerând un răgaz de pace pe fondul războiului. „Noi, copiii, vrem un Armistițiu de Crăciun! Vrem o zi în care să trimitem, toți în lume, câte un gând de pace. (…)”.

Cantus Mundi pleacă la colindat copiii care n-au familie și pentru care sărbătorile nu sunt prilej de bucurie, copiii lipsiți de iubirea părinților, copiii crescuți în Centre instituționalizate, copii ai străzii sau în case familiale. 

„Lansăm un apel către toți copiii să privească viața prin ochii muzicii. O vor vedea mai frumoasa, mai plina de speranță, mai plină de iubire. Și le cerem oamenilor mari să-și amintească de ei când erau copii și să ofere acum, lumii, tot ce își doreau atunci: atenție, iubire, speranță, încredere. Vom face cadou adulților (miniștri, jurnaliști, spectatorii de la TNB, oameni de pe stradă, etc., globuri pe care sunt scrise mesaje: „Tu cui ai spus „Mulțumesc” ultima dată?” „Tu când ai spus „Iartă-mă” ultima dată? „Tu cui i-ai spus „Te iubesc” ultima dată?” „Tu cui i-ai zâmbit ultima dată?” „Tu când ai ajutat pe cineva ultima dată?” etc.

La sfârșitul zilei de 20 decembrie, îi vom colinda în fața Teatrului Național, și pe toți spectatorii concertului Corului Madrigal, „Drumul Crăciunului”. Copiii Cantus Mundi îi vor surprinde pe bucureștenii care vor ieși de la spectacol și îi vor întâmpina la iesirea TNB cu colinde și le vor transmite mesajele de unitate, iubire și solidaritate.

Piesa în premieră absolută

Corina, Ciprian și Cătălin au difuzat în premieră melodia „Sunt vagabondul vieții mele”, interpretată de Radu Bănică, fiul lui Ștefan Bănică. Avanpremiera cântecului va fi însă la „Winter Drive”, cu Ana și Alex, pe 28 decembrie. 

DesKiss Dimineața - invitați copii din proiectul Cantus Mundi - 20 decembrie 2023

DesKiss Dimineața, 01:15:55

DesKiss Dimineața - 12 iulie 2024

DesKiss Dimineața, 01:11:49

DesKiss Dimineața - 11 iulie 2024

DesKiss Dimineața, 01:01:11

DesKiss Dimineața - invitată JO - 10 iulie 2024

DesKiss Dimineața, 01:12:40

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.