Cool Stuff

AUDIO | Iată clipul care a dat internetul peste cap. Tu ce auzi în el?

Tu ce cuvânt auzi? Yanny sau Laurel?

Internetul a fost împărțit în două tabere de un videoclip, în care o voce repetă un cuvânt de mai multe ori. Clipul a devenit viral pe internet, după ce utilizatorii s-au contrazis, fiecare auzind alt cuvânt.

În clip, o voce prelucrată pronunță cuvântul „Yanny” sau „Laurel”, iar fiecare persoană aude acest cuvânt diferit. Profesorul David Alais de la Universitatea din Sydney a explicat că sunetul pe care îl auzim Yanny/Laurel este un exemplu perfect de „stimul ambiguu”.



„Dacă este o urmă mică de ambiguitate, creierul se blochează pe o singură percepție, pe care o interpretează. Aici, sunetul Yanny/Laurel este creat astfel încât să fie ambiguu, pentru că ambele sunete au un timp de rostire similar”, a declarat David Alais.

în 2015, o altă postare controversată a stârnit reacții din partea utilizatorilor. O tânără din Scoţia a postat pe Tumblr o fotografie cu rochia, întrebându-i pe oameni ce culoare cred ei că are aceasta. Caitlin McNeill susţinea că o prietenă a purtat rochia la o nuntă, iar invitaţii s-au certat, întrebându-se dacă rochia respectivă este albă cu auriu sau albastră cu negru.

Postarea tinerei a declanşat „criza” pe internet, oamenii exprimându-şi opinia şi întrebându-se cum este posibilă o asemenea iluzie optică.




Sursa foto: Pinterest

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.