Cool Stuff

INTERVIU | Matei Dima (BRomania): „Am făcut prea puțin pentru mine ca om”

Află mai multe despre Matei Dima, omul din spatele proiectului BRomania!

Matei Dima, sau BRomania, așa cum îl știe aproape toată România, este una din cele mai populare prezențe în online, având sute de vizualizări la clipurile sale. Umorul este cu siguranță una dintre cele mai importante calități pe care le poți regăsi în CV-ul său, însă în realitate, Matei este și un tip extrem de ambițios și responsabil, ținând cont că în 2019 a muncit la trei proiecte de succes. Care sunt acestea? Vei afla chiar din interviul de mai jos!

Acum câțiva ani spuneai că îți dorești să ai un aport major într-un film, în calitate de regizor, scenarist sau producător, și iată că această dorință s-a îndeplinit. Care au fost cei mai importanți pași?

Parcursul meu a început încă din liceu. De atunci am început să muncesc în această direcție, pentru ca atunci m-am hotărât că asta vreau să fac. În liceu am descoperit că îmi place să joc teatru. Și cam de acolo a început totul. Am învățat teatru în liceu, regie de film în timpul masteratului, apoi m-am apucat să regizez clipuri pentru YouTube, să joc în ele, să scriu scenarii, etc.

Care a fost cea mai mare dificultate când te-ai văzut în postura de regizor pentru filmul „5GANG: Un altfel de Crăciun”?

Cel mai greu este să te încadrezi într-un anumit buget sau într-o anumită perioadă de timp. Noi am filmat filmul 5GANG într-un timp record de 17 zile. Filmele comerciale au de obicei mai multe luni la dispoziție, pentru a lucra la întreaga producție. La noi toată lumea a pus umărul, suntem cu toții prieteni și am reușit să terminăm totul la timp.

Îmi place să-mi imaginez filmul înainte, să aduc actorii în punctul în care îmi doresc. Mă bucur că toată lumea a avut încredere în mine și asta își dorește orice regizor. Dar asta e cea mai mare problemă la regie, că depinzi mereu de alți factori: mai cade o locație, i se face rău cuiva, cineva mai comentează. Trebuie să te miști rapid și să scrii scenariul în secunda următoare, astfel încât la final să ai un produs bun.

Cât de mult te-ai implicat în alegerea distribuției?

M-am implicat foarte mult. Ideea a venit de la mine. Pentru scenariu tot eu i-am adus pe băieți. Totul a fost în familie, dar eu am fost cel care s-a implicat cel mai mult în tot proiectul. Deși am colaborat în „familie”, am avut în echipa noastră și talente din exterior.

De când am scris scenariul am avut în minte actorii. Spre exemplu, când scriam textul pentru personajul negativ, interpretat de Micutzu, pe el îl aveam în minte. Apoi ne-am gândit că el o să aibă nevoie de un ajutor, de o mână dreaptă, un băiat rău, și așa ne-am gândit să mergem într-o altă direcție și să facem un empowerment al unei femei. Am vrut o femeie care să fie cool și badass și așa am ajuns la Laura Giurcanu, pe care o știu de mulți ani. Mi s-a părut că acest rol i se potrivește perfect, pentru că este o femeie puternică. În rest am făcut și audiții pentru anumite personaje, cum ar fi „love interest-ul” lui Selly, care este Ana Radu, o actriță foarte bună de la noi.

Unul dintre cele mai importante roluri mi se pare cel al Alinuței, fata lui Micutzu, cea care îl sechestrează pe Selly. Julia Marcan este cea care o interpretează pe Alinuța, și este o fetiță foarte talentată, are 11 ani și pot spune că a jucat mai bine decât noi toți.

Pe lângă filmul 5GANG, ai lucrat anul acesta și pentru comedia Miami Bici. Cum a fost întreaga experiență pe tărâmul american?

Am investit energie, timp și bani foarte mulți în Miami Bici. Au fost 25 de zile de filmare, foarte grele, pentru că am avut probleme mari de producție din cauza vremii. În Miami, vremea este foarte instabilă. Acolo în zece minute vine o tornadă sau  o furtună, iar asta ne-a ținut pe loc în timpul filmarilor. Dar a fost foarte tare să filmăm în America. Deși era un loc deja cunoscut pentru mine, era un loc nou pentru personajele pe care le-am interpretat. Am mers pe tehnica „fish out of water”: niște oameni care trebuie să treacă prin niște experiențe noi. A contat mult pentru noi și faptul că eu aveam niște insights, pentru că am trăit mult timp în Statele Unite și știam despre toate aceste șocuri culturale. Scenaristul nostru Alex Coteț a venit cu noi și a văzut cum e să fii pentru prima dată în Miami. Ne-a ajutat și experiența lui Codin, care de 15 ani tot merge pe acolo, în fiecare iarnă.

M-am pus în locul unui public care își dorește să vadă o comedie comercială, cum este și 5 GANG, o comedie de familie. Însă povestea din Miami Bici este dusă mult mai departe, este o comedie pentru adulți. Am vrut să execut un film corect, cu o rețetă bine definită.  În industria asta a apărut o modă să faci o combinație de mai multe genuri într-un singur film. Eu am vrut să existe o departajare clară față de filmele noastre românești foarte bune, adică cele care ne reprezintă țara la festivaluri.

„L-a Seral” este un proiect care a prins foarte bine la public. Există vreo asemănare între tine și Vidră, personajul pe care îl interpretezi acolo?

Și eu și Vidra încercăm să părem băieți răi, dar nu suntem. Vidra e mulat destul de mult pe personalitatea mea, de-asta mi-am și dorit să îl interpretez. E o discrepanță clară între cum vrea el să pară și cum e el de fapt. El e un familist convins cum sunt și eu, deși familia lui l-a abandonat, însă familia mea încă e alături de mine. De asemenea, Vidră își caută o iubită, cred că și acolo e o asemănare, pentru că și eu îmi caut o iubită.

Ți s-a întâmplat vreodată să îți pierzi motivația și să simți că ar trebui să produci content din obligație?

Nu mi-am pierdut motivația niciodată din cauza unei surse externe, cum ar fi comentariile negative. Îmi pierd motivația uneori în momentele în care sunt leneș. Când intru într-o vacanță cu mine însumi, ușor ușor mă trezesc apoi că au trecut câteva zile și nu am făcut nimic, pentru că îmi era dor să nu fac nimic. Dar nu mi-am pierdut niciodată motivația de a mă dezvolta, de a face lucruri mai mari, mai bune, mai complexe.

Atunci când ești cunoscut online, trebuie să fii constant și să produci conținut. Dar dacă tu ai conținut bun poți oricând să reapari, chiar dacă ai luat o mică pauză. E o necesitate de conținut bun pe piață și o lipsă atât de gravă de competiție. Dacă stai pe bară un an sau doi și apoi vii cu o emisiune tare, e perfect. Dacă reveneam peste câțiva ani cu „L-a seral”, sunt sigur că tot ar fi avut succes, pentru că este un conținut gratuit, pentru toată lumea.

În 2015 spuneai că există mult loc pe piață pentru noi talente. Ți se pare că acum există zone suprasaturate în online?

Cred că acele goluri nu s-au umplut, doar că au venit mulți oameni care au încercat să profite de asta. Trebuie să fii conștient de motivul pentru care ai ales să intri pe această piață. Eu nu am plecat cu ideea de a fi bogat sau faimos, eu doar am vrut să produc conținut și să îmi cresc produsele. De-asta spun că or dispară majoritatea vloggerilor, pentru că ai nevoie de mult timp, de multă muncă făcută cu cap și de tărie de caracter, pentru a rezista și pentru a evolua.

Am ajuns la final de an, dar și la final de deceniu. Ce crezi că ai uitat să faci până acum?

În 2019 mi-am reamintit că trebuie să duc o viață mai echilibrată, nu pot să mă mai duc în extreme. Chiar dacă sunt mândru de cele două filme făcute anul acesta și de Seral, consider că am făcut prea puțin pentru mine ca om. În capul meu, dacă eu sunt mulțumit din punct de vedere profesional, mă simt mult mai bine, însă mai sunt și alte aspecte la care aș vrea să lucrez, pentru a fi mulțumit pe deplin.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.