Kiss Bits

Pentru japonezi KFC e masa tradițională de Crăciun

Colonelul se află la baza unei tradiții de Crăciun îndelungată. Da, pe bune.

Crăciunul ar putea fi cea mai frumoasă perioadă din an, dar deseori pare a fi și cea mai ciudată. Aproape fiecare țară are propria tradiție bizară pentru Crăciun: slovacii fac colțunași cu numele persoanei de care le place, în Statele Unite vei găsi un ornament în formă de murătură în aproape fiecare pom de Crăciun, iar fiecare sat din Irlanda e populat cu mulțimi de curajoși care vor încerca să completeze circuitul sfânt al celor 12 pub-uri de Crăciun.

Acestea fiind spuse, Japonia are probabil cea mai ciudată tradiție dintre toate: în ziua de Crăciun, țara sare peste friptură de porc, curcan sau orice altceva ni se pare că sunt mâncăruri tradiționale „normale” în favoarea unei cutii cu delicii de la Colonelul Sanders. Exact: japonezii mănâncă în mod tradițional de Crăciun la KFC.

„Aoleu”, o să spui. Dar nu e o glumă. Tradiția asta cu KFC-ul nu e una nouă, ci datează din 1970, când Takeshi Okawara, primul manager al KFC în Japonia, s-a trezit într-o noapte cu o revelație. Ideea de a vinde o găletușă cu pui familiilor de Crăciun.

Planul lui Okawara a fost pus în aplicare în toată țara începând cu 1974, iar sloganul lui „KFC de Crăciun” a fost un hit instantaneu. Japonia, o țară unde doar 1% din populație este creștină, nu avea o altă tradiție de Crăciun mai veche, așa că era destul loc pentru ca ideea cu KFC-ul să prindă rădăcini.

De atunci, a devenit din ce în ce mai puternică. Astăzi, găletușa cu pui de Crăciun este atât de populară în rândul familiilor japoneze încât se plasează comenzi cu câteva luni înainte. Faptul că peste 3,6 milioane de familii mănâncă la KFC de Crăciun în fiecare an te poate pune pe gânduri.

Ideea că puiul prăjit ar putea deveni o mâncare tradițională pentru orice ocazie, nu neapărat Crăciunul, ar putea părea ciudată la început. Dar dacă te gândești la asta mai bine începe să aibă sens cumva. Dacă te uiți mai neatent la o poză cu Colonelul Sanders ai putea să-l confunzi cu un fel de Moș Crăciun. Are barba albă și zâmbetul jovial... tot ce lipsește e faimoasa căciulă roșie.

Și ca să fiu corectă, hai să recunoaștem că nu e nimic „normal” nici la preferințele noastre culinare de Crăciun. Curcanul americanilor nu prea are gust, ia câteva ore pentru a fi gătit, și e aproape mereu foarte uscat indiferent în cât de mult sos îl îneci. În România, înoți într-o baltă de grăsime de la sarmale, tobă, piftie și caltaboș. Compară toate astea cu fâșiile prăjite ale Colonelului.

Nu mă pot abține să nu mă gândesc că poate ar fi cazul ca și noi ceilalți să trecem la tradiția asta de Crăciun alternativă.

Alanna MacNamee este o scriitoare din Dublin.

Articolul a apărut inițial pe VICE US.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.