Kiss Bits

Ce ar trebui să faci cu planurile tale de călătorii în plină epidemie de coronavirus

Ar trebui să-mi anulez excursia din vară? Adunările de familie sunt focare de infecție? Sau... poate e timpul să-mi cumpăr niște bilete ieftine? (NU!)

Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat recent că avem de-a face, oficial, cu o epidemie de COVID-19 sau coronavirus, până acum s-au impus foarte puține restricții pe călătorii. Asta s-ar putea să fie din cauză că majoritatea experților sunt de acord că nu prea ajută să le spui oamenilor să nu călătorească – pentru că nu toată lumea are simptome și oricum oamenii mint. Dar mulți se gândesc la vacanțele pe care și le-au planificat sau își frâng mâinile în fața site-urilor cu bilete de avion ieftine și se întreabă: Oare ce-ar trebui să fac?

Dacă ești o persoană precaută sau paranoică, probabil ar trebui să eviți orice fel de călătorii până când autoritățile vor avea mai mult control asupra epidemiei. În orice caz, am întrebat mai mulți experți în sănătate și turism care ar fi cele mai bune lucruri pe care le putem face în legătură cu planurile de călătorie.

Dacă nu mă simt bolnav sau nu am simptome de coronavirus, pot merge în excursia pe care am planificat-o în martie sau aprilie?

Dacă te îndrepți spre o țară dintr-o zonă de risc, în niciun caz. OMS recomandă anularea oricăror călătorii recreative în țările cu posibilitate de transmitere a coronavirusului.

Asta nu înseamnă că e ok să profiți de biletele ieftine de avion și să mergi unde îți poftește inima, oricât de tentant ar fi. După cum ne-a zis Amesh Adalja, de la Centrul de Sănătate al Universității Johns Hopkins, majoritatea cazurilor de coronavirus vor fi foarte blânde și nu vor avea simptome. Deci chiar dacă te simți bine, nu înseamnă că nu ești infectat cu ceva ce poți transmite altor călători din jurul tău.

Dacă ești tânăr și sănătos, cea mai mare problemă e riscul la care supui alte sute de persoane de câte ori mergi în locuri aglomerate precum un aeroport sau o gară. În acest punct, experții de sănătate din Statele Unite nu încearcă să stopeze epidemia, ci s-o încetinească. În acest scop, accentuează importanța distanțării sociale sau evitarea mulțimilor mari și apropierea de alți oameni în general.

„De câte ori e depistat, virusul a plecat deja mai departe și va fi afectat multe persoane până în punctul în care îl descoperi”, a declarat Bill Hanage, un epidemiolog de la Harvard, pentru Washington Post. „Încetinirea epidemiei e importantă pentru că previne aglomerarea serviciilor de sănătate. Avem un număr limitat de paturi și de echipamente medicale de care vor avea nevoie, în primul rând, persoanele cel mai sever afectate.”

Dacă trebuie neapărat să ajungi undeva – mai ales într-un loc cu un număr mare de cazuri – fii sincer în legătură cu orice simptome pe care le experimentezi, nu minți forțele de securitate din aeroport în legătură cu locurile unde ai fost și autoizolează-te timp de două săptămâni după întoarcerea acasă. Restricțiile de călătorie s-au dovedit a fi ineficiente în stoparea răspândirii virusului; cele mai bune metode de încetinire sunt distanțarea socială și spălatul pe mâini.

 

Ok, atunci măcar o excursie în iunie sau iulie?

Dacă nu ești în grupul care riscă infecții severe (persoane cu vârsta peste 65 de ani sau probleme de sănătate), probabil că o să fii ok, chiar dacă te infectezi. Dar asta e o criză publică, nu una personală!!! Riscul la care te supui e mai mic decât riscul la care îi supui pe oamenii care sunt obligați să fie în jurul unor hoinari care duc coronavirus dintr-un loc în altul. Unii experți spun că vremea caldă ar putea încetini răspândirea virusului, căruia îi plac temperaturile scăzute și uscate, dar rămâne de văzut.

E stupid să urci în orice avion în timpul epidemiei de coronavirus?

Kansler a numit aeroporturile niște focare de infecție. Chiar dacă niciunul dintre pasagerii din zborul tău au intrat în contact cu coronavirus, tot trebuie să treci prin paradisul germenilor din aeroport ca să te îmbarchezi. Și nu uita: persoanele care par sănătoase nu sunt neapărat așa. Călătoriile sunt întotdeauna un pic riscante: ai între douăzeci și 113 ori mai multe șansesă iei o răceală când călătorești. Liniile aeriene fac tot ce pot ca să protejeze sănătatea călătorilor: dezinfectează toate suprafețele, le cer stewardeselor să poarte măști și reduc contactul fizic. Să zicem că nu e stupid să iei un avion acum, dar e foarte important să te gândești la sănătatea ta și a celor care vor interacționa cu tine.

Pot să iau trenul sau autobuzul în timpul epidemiei de coronavirus?

E și mai stupid decât să iei avionul! Într-un e-mail, Maxwell Leitschuh, analist în transport la WorldAware, a explicat că, în timpul unei astfel de epidemii, avioanele sunt unele dintre cele mai sigure mijloace de transport. De obicei, oamenii stau la locul lor în timpul zborului și nu se ating între ei. În plus, filtrele de aer plasate la fiecare trei rânduri reciclează aerul din avion.

Lietschuh a zis că în trenuri și autobuze aerul e mai stătut. Acestea nu au filtre de aer atât de sofisticate, iar oamenii se mișcă mai mult, până la vagonul restaurant sau la baie. În mod normal, e mult mai bine pentru mediusă iei un autobuz sau un tren în loc de avion. Dar în perioada coronavirus, cel mai bine e să stai acasă.

 

Ce șanse sunt să pot anula un zbor pe care l-am rezervat deja?

Depinde când l-ai rezervat și la ce linie aeriană; găsești aici o listă completă cu politicile în vigoare. Fiecare linie are propriile reguli, dar dacă ai rezervat un zbor în martie, probabil că îl poți anula și vei primi și banii înapoi. Aceste politici se vor schimba în următoarele săptămâni și luni, în funcție de cum evoluează epidemia.

Am planuri să vizitez un loc care nu are niciun caz de coronavirus confirmat până acum. E ok să merg?

Bineînțeles, dar – după cum ai văzut deja – condițiile se pot schimba rapid. Chiar dacă orașul în care mergi nu are cazuri confirmate, o epidemie se poate declanșa cât timp ești acolo, iar asta îți va da planurile peste cap. Courtney Kansler, analist de sănătate la WolrdAware, a declarat pentru VICE că restricțiile de călătorie între țări se pot schimba într-o clipă. Dacă nu ai asigurare de călătorie sau dacă asigurarea nu-ți acoperă cheltuielile medicale, asta ar putea însemna că nu vei avea voie să te întorci acasă o lungă perioadă. Și așa vei fi nevoit să dai bani de cazare pentru nopți în plus, la hotel sau Airbnb, să-ți faci rost de medicamente în caz că iei unele pe rețetă, să obții mai multe zile libere de la serviciu și așa mai departe.

 

Am planuri să-mi vizitez bunicii/rudele în vârstă în următoarele șase luni; ar trebui să-mi anulez planurile?

Îi iubești? Atunci da, probabil ar trebui să le anulezi. Persoanele cu vârste peste 65 de ani riscă infecții grave. Chiar dacă locuiești într-o comunitate unde nu s-au confirmat cazuri, o să treci prin mai multe locuri și o să atingi multe lucruri până ajungi la destinație. Având în vedere că virusul are o perioadă de incubare de 14 zile și că majoritatea persoanelor testate nu au simptome, nu ai cum să știi ce risc reprezinți pentru alte persoane.

Ar trebui să-mi cumpăr o asigurare de călătorie în plus pentru toate drumurile pe care le planific?

Asigurarea de călătorie standard – în genul celei oferite de liniile aeriene la checkout – e utilă dacă ai nevoie să anulezi o călătorie, dar lista de motive acceptate pentru anulare e limitată și nu include epidemiile.

Dacă vrei să anulezi o călătorie mai târziu anul acesta, din cauza coronavirusului, ai nevoie de o asigurare mai sofisticată numită Cancel For Any Reason (CFAR – anulare din orice motiv). Aceste asigurări sunt disponibile prin companii de asigurări, și nu direct prin liniile aeriene și sunt foarte scumpe, dar îți permit să anulezi orice călătorie din orice motiv.

 

Cardul de credit pentru călătorii mă va ajuta să-mi iau banii înapoi dacă anulez o călătorie?

Dacă ai un card de credit pentru călătorii cu puncte acumulate, probabil că excursia pe care ai planificat-o cu el e deja asigurată și poți primi banii înapoi pe ea dacă o anulezi. Fiecare card are regulile lui cu privire la motivele de anulare și returnarea de fonduri. Sună compania de la care ai cardul înainte să faci o rezervare sau să anulezi una. Cel mai bine e să nu rezervi o călătorie pe care ești destul de sigur că o vei anula în câteva luni.

 

Poate un hotel să-mi anuleze rezervarea dacă are brusc o epidemie de coronavirus?

Da, și de ce n-ai vrea să facă asta? Angajații hotelului sunt supuși riscurilordacă hotelul rămâne deschis în timpul unei epidemii de coronavirus, iar oaspeții se confruntă și ei cu riscuri, pentru că e vorba de o clădire mare cu multe camere. Mai multe lanțuri hoteliere s-au închis temporar pe perioada epidemiei și le-au returnat banii persoanelor care făcuseră rezervări.

Dar dacă am rezervare la un Airbnb?

Din cauza epidemiei, Airbnb le permite oaspeților care călătoresc înspre sau din zone afectate să își ia toți banii înapoi. Airbnb actualizează zilnic lista locurilor afectate.

Zborurile spre Italia sunt atât de ieftine... Oare ar trebui să merg?

NU!!!!!! Nu. Chiar dacă ai bani suficienți să acoperi eventualele costuri medicale, ultimul lucru de care au nevoie acum zonele afectate sunt ca oamenii sănătoși să vină și să se infecteze, ca apoi să pună și mai multă presiune pe sistemul medical care e deja depășit de situație. Doar pentru că ai găsit un zbor cu o sută de dolari mai ieftin decât în mod normal, nu merită să fii un dobitoc notoriu de care va râde toată lumea pentru tot restul vieții.

Articolul a apărut inițial pe VICE US.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.