NEWS

Imagini emoționante | Papa Francisc s-a rugat singur în Piața Sfântul Petru pentru întreaga planetă: „Suntem cu toții în aceeași barcă”

Papa Francisc s-a rugat pe esplanada Bazilicii „Sf. Petru", cu piaţa goală.

Imagini impresionante au fost surprinse la Vatican, vineri seară, când Papa Francisc s-a rugat pe esplanada Bazilicii „Sf. Petru", cu piaţa goală. Suveranul i-a binecuvântat pe oamenii de pretutindeni, în contextul pandemiei de coronavirus.

De asemenea, Papa a împărțit binecuvântarea Urbi et Orbi, iar acest lucru se întâmplă de obicei, doar în ziua alegerii sale ca urmaş al Sfântului Apostol Petru, în ziua de Paşti şi în ziua de Crăciun. Prin urmare, binecuvântarea Urbi et Orbi, oferită de Papa Francisc vineri seară este cu totul specială.

De săptămâni întregi pare că s-a aşternut seara. Neguri dense s-au îngrămădit deasupra pieţelor noastre, deasupra străzilor şi oraşelor. Au pus stăpânire pe vieţile noastre. Ne-am trezit înfricoşaţi şi rătăciţi. Ne-am dat seama că suntem în aceeaşi barcă toţi, fragili. Chemaţi cu toţii să rămânem împreună, să ne aducem mângâiere unii altora. În această barcă suntem cu toţii, asemenea acelor discipoli care vorbesc într-un glas şi spun înfricoşaţi ”pierim”, şi noi ne-am dat seama că nu putem merge înainte fiecare pe cont propriu, ci numai împreună”, a transmis Papa Francisc.

Vieţile noastre sunt ţesute şi susţinute de persoane obişnuite, de obicei uitate, dar care scriu astăzi elementele decisive ale istoriei noastre: medici, infirmiere, angajaţi din supermarketuri, agenţii de poliţie, îngrijitorii, transportatorii, forţele de ordine, voluntarii, preoţii şi mulţi aţii care au înţeles că niciunul nu se salvează singur.   

 În faţa suferinţei, unde se măsoară adevaratul stadiu de dezvoltare a popoarelor noastre, descoperim rugăciunea sacerdotală a lui Iisus: ca toţi să fie unul. Cât de mulţi sunt cei care practică răbdarea în fiecare zi şi răspândesc speranţa, având grijă să nu răspândească panică? Cât de mulţi taţi, mame, bunici, profesori îi învaţă pe copiii noştri cum să traverseze o criză, îmbărbătând şi încurajând rugăciunea? Câte persoane se roagă pentru binele tuturor? Rugăciunea şi slujirea tăcută sunt armele noastre învingătoare.   

Începutul credinţei stă în a recunoaşte că avem nevoie de mântuire. Nu suntem autosuficienţi. Singuri, ne scufundăm. Aceasta e puterea lui Dumnezeu: să îndrepte spre Sine tot ce ni se întâmplă, chiar şi lucrurile urâte. Împreună cu Dumnezeu, viaţa nu piere niciodată. Domnul ne interpelează şi, în mijlocul furtunii, ne invită să trezim şi să activăm speranţa. Domnul se trezeşte pentru a reînsufleţi credinţa noastră.   

 În mijlocul izolării în care suferim din pricina lipsei de afecţiune şi a întâlnirilor, experimentăm lipsa multor lucruri. Să ascultăm din nou mesajul care ne salvează: Iisus a înviat şi trăieşte împreună cu noi. Domnul ne cere de pe crucea Sa să regăsim viaţa care ne aşteaptă: să privim spre cei care ne solicită, să recunoaştem şi să sporim harul care locuieşte în noi, să nu stingem fitilul fumegând, că să îl lăsăm să reaprindă speranţa. 

Din acest loc, care aminteşte credinţa de piatră a lui Petru, în această seară aş vrea să vă încredinţez pe toţi Domnului. Dintre aceste coloane care îmbrăţişează Roma şi lumea, să coboare asupra voastră, ca o îmbrăţişare mângâietoare, binecuvântarea Lui Dumnezeu. Doamne, binecuvintează omenirea! Dă sănătate trupurilor şi mângâiere inimilor. Ne ceri să nu ne temem, dar credinţa noastră este slabă şi suntem cuprinşi de teamă. Dar Tu, Doamne, nu ne lăsa în voia furtunii”, a fost mesajul transmis de Papa Francisc.

Aproape 600.000 de mii de oameni s-au îmbolnăvit până în acest moment și alți cel puțin 25 de mii au murit în toată lumea din cauza pandemiei de COVID-19.  Iar rugăciunea Suveranului Pontif vine în ziua în care Italia a primit cea mai cumplită veste de la începutul pandemiei - un bilanț fără precedent al deceselor în doar 24 de ore.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.