NEWS

Ce presupun măsurile de relaxare, care ar putea fi luate după data de 15 mai!

Într-o conferință de presă susținută marți, Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit pentru prima dată despre o posibilă relaxare a restricțiilor.

La jumătatea lunii mai se sfârșește și cea de-a doua lună de stare de urgență, iar Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că România ar putea relaxa treptat restricţiile impuse de pandemia noului coronavirus. Totuși, specialiştii avertizează că măsurile de distanțare socială vor trebui respectate în continuare.

Într-o conferință de presă susținută marți, președintele a vorbit pentru prima dată despre o posibilă relaxare a restricțiilor, începând cu data de 15 mai. De asemenea, șeful statului a subliniat că în această nouă etapă responsabilitatea principală va reveni populației.

„După 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese scade, dacă noi respectăm măsurile şi lucrurile merg înspre bine este clar că putem să intrăm într-o fază de relaxare. Această relaxare va fi făcută în paşi. Nu va exista o relaxare dintr-odată, pentru că virusul nu va dispărea. Va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii. Aceste chestiuni se hotărăsc în baza deciziilor ştiinţifice şi medicale. Dorim să repornim economia României şi e nevoie de un plan. Relaxare înseamnă că autorităţile se vor implica mai puţin în viaţa fiecăruia şi responsabilitatea vă revine dumneavoastră”, a declarat preşedintele.

Ce se întâmplă cu persoanele de peste 65 de ani?

Şeful statului a respins categoric planul prezentat luni de doctorul Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Balş. Acesta propunea izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum înainte şi chiar despărţirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor, ceea ce a creat panică în rândul bătrânilor.

„Aşa ceva nu se va întâmpla, e inacceptabil. Când va fi nevoie, vom veni să vă explicăm ce măsuri trebuie luate ca să vă protejaţi voi, în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI. Astfel de planuri prost gândite şi prost prezentate nu fac decât să inducă panica. Panica e lucrul ultim de care avem nevoie”, a subliniat Klaus Iohannis

În plus, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a adus câteva clarificări. Acesta suține că România nu a atins încă vârful epidemiologic pentru a ne gândi la măsuri de relaxare. Însă, atunci când va fi momentul aceasta se va realiza după anumite criterii.

„Când va veni relaxarea, va veni pentru fiecare grupă de vârstă, nu doar pentru o anumită categorie, şi vom ţine cont de toate aspectele epidemiei, de cum a evoluat în fiecare localitate în parte, de fiecare focar în desfăşurare”, a spus acesta.

Fără concerte în 2020

Având în vedere că relaxarea restricțiilor va fi făcută gradual, Profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, susține că multe dintre activităţi, mai ales cele cu public, precum spectacolele, nu vor fi reluate în 2020. 

„În ceea ce priveşte adunările, eu nu cred că în acest an adunările de mare amploare vor fi reluate, este o părere personală. Probabil că între 50 şi 100 de persoane o să fie un interval acceptabil, dar trebuie raportat la un anumit spaţiu. Dacă spaţiul e mic, distanţarea nu se poate produce. Concerte de mare amploare în aer liber eu nu cred şi nu cred că o să fie în nicio ţară”, a declarat Rafila.

Totuși, acesta consideră că trebuie redeschise cabinetele stomatologice, frizeriile şi chiar unele magazine din malluri

Vom avea vacanță de vară?

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, este de părere că folosind anumite soluţii inteligente putem avea chiar şi o vacanţă de vară. Însă, aceasta a subliniat că ar trebui să existe o coordonare la nivel european pentru a asigura eficienţa acestora.

„Este dificil de prezis cum vor arăta următoarele luni, dar ceea ce observ este că învăţăm să trăim cu acest virus. Cred că vom reuşi să venim cu soluţii inteligente pentru a avea chiar şi o vacanţă de vară. Poate puţin diferită, dar cu măsuri de igienă personală, cu ceva mai multă distanţare socială, putem găsi unele soluţii”, a declarat politicianul german.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.