NEWS

Ce amenzi au fost declarate neconstituționale și cum poți recupera banii!

Curtea Constituţională a decis că ordonanţa prin care au fost mărite amenzile până la 20.000 de lei este neconstituţională.

Cu doar câteva zile înainte să expire starea de urgenţă, Curtea Constituţională a decis că ordonanţa prin care au fost mărite amenzile în ultima lună, până la 20.000 de lei, este neconstituţională.

Totuși, decizia judecătorilor CCR nu anulează automat sancțiunile, iar toate persoanele amendate care au primit amenzi în această perioadă, trebuie să le conteste în instanță.

Atenție, însă, nu toate amenzile sunt neconstituționale. Decizia face referire doar la acele sancțiuni cu valoarea cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei, care s-au aplicat de la 1 aprilie până acum. Cele date de la instituirea stării de urgenţă, de pe 16 martie până pe 1 aprilie, cu valoarea cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei, rămân valabile.

Cum poți recupera banii?

Pentru început, trebuie subliniat faptul că amenzile deja plătie, nu mai pot fi contestate.

Pe de altă parte, pentru anularea celor neplătite trebuie deschis proces în instanţă, dar doar după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. De asemenea, până atunci, polițiștii încă pot aplica aceste sancțiuni.

Amenzile pot fi contestate în instanţă într-un termen de maximum 15 zile de la ridicarea stării de urgenţă, adică, cel mai probabil, până pe 30 mai.

Pănă în prezent au fost aplicate peste 300.000 de amenzi în baza ordonanței care instituie starea de urgență. Marcel Vela a anunțat la începutul lunii mai că suma totală a acestora a ajuns la 120 de milioane de euro, echivalentul a 600 de milioane de lei.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.