Cool Stuff

FOTO | Ficțiune vs. realitate! Cum arată de fapt adevăratele personaje din serialul Cernobîl!

Cum arată în realitate personajele de la Cernobîl și care este adevărata poveste din saptele dezastrului.

Miniseria „Cernobîl”, realizată de HBO, este considerată una dintre cele mai puternice producții ale ultimilor ani și a intrat în topul preferințelor publicului din toată lumea. Cu un impact emoțional extrem de mare, serialul prezintă povestea accidentului nuclear din 1986 în urma căruia sute de oameni au murit, iar alte mii au avut de suferit pe termen lung.

Evident, producția se bazează pe adevărata dramă de la Cernobîl, iar actorii îi portretizează pe toți cei implicați de la oameni de știință, pompieri, până la politiceni. Există însă, și unele personaje fictive.

Cel mai notabil este savantul Ulana Khomyuk, interpretat de Emily Watson, care este un personaj compus. Aceasta reprezintă, de fapt, un grup de femei și bărbați care au investigat dezastrul și au raportat efectele acestuia.

Totuși, cine sunt cu adevărat oamenii din spatele personajelor și cum arată aceștia?

Jared Harris în rolul lui Valery Legasov

Valery Legasov, interpretat de Jared Harris, a fost un fizician extrem de apreciat și directorul adjunct al „Institutului de Energie Atomică Kuchatov”. El a făcut parte din echipa care a încercat să minimalizeze efectele dezastrului de la Cernobîl.

Fizicanul s-a sinucis pe 27 aprilie 1988, la doi ani și o zi de la accident și cu o zi înainte să anun'e rezultatele investigației privind cauzele dezastrului. De asemnea, aceasta este și secvența cu care debutează serialul.

În 1996, președintele Boris Yeltsin l-a decorat post-mortem pentru eroismul și curajul de care a dat dovadă pe parcursul investigației.

Stellan Skarsgard în rolul lui Boris Shcherbina

Boris Shcherbina a fost vicepreședintele Consiliului de Miniștri care a fost desemnat să conducă operațiunea de la Cernobîl. Deși la început a privit cu neîncredere informațiile primite de la Valery Legasov, până la urmă cei doi au ajuns să colaboreze foarte bine, păstrând aparențele relației dintre ei.

El a avut același rol de conducere și în 1998, la cutremurul din Armenia și a murit doi ani mai târziu, la vârsta de 70 de ani.

Paul Ritter în rolul lui Anatoly Dyatlov

Anatoly Dyatlov a fost inginerul care supraveghea activitatea reactorului 4 de la centrala nucleară, atunci când a explodat. Cu toate că a fost expus la o cantitate foarte mare de radiații, bărbatul a supraviețuit, dar a fost acuzat pentru proasta gestionare a testului care a avut loc în acea noapte.

În 1987, el a fost găsit vinovat pentru neglijență criminală și a fost condamnat la 10 ani de închisoare. A murit în 1995, la vârsta de 64 de ani.

Adam Nagaitis în rolul lui Vasily Ignatenko

Vasily Ignatenko a fost unul dintre primii pompieri care a ajuns la apelul de urgență. A murit la doar câteva zile după declanșarea dezastrului, la 25 de ani, din cauza radiațiilor la care a fost expus în timpul intervenției. În plus, coșciugul său din zinc a fost acoperit cu un camion de ciment, pentru a preveni eliminarea radiațiilor.

Jessie Buckley în rolul Lyudmillaei Ignatenko

Lyudmillaei Ignatenko, soția lui Vasily Ignatenko, avea 23 de ani când s-a întâmplat dezastrul și era însărcinată cu primul lor copil. Pentru a putea să își vadă partenerul înainte de a-și pierde viața, femeia a făcut numeroase sacrificii, dar din nefericire, bebelușul a murit la câteva ore de la naștere.

Femeia care în prezent are 57 de ani a fost unul dintre personajele cheie și i-a povestit experiența sa Svetlanei Alexievich, autoarea cărții „Vocile din Cernobîl”, premiată în 2015 cu premiul Nobel „Singurul lucru care m-a salvat a fost că totul s-a întâmplat atât de repede, nu am avut timp să mă gândesc sau să plâng”, a mărturisea aceasta despre drama prin care a trecut.

David Dencik în rolul lui Mikhail Gorbachev

Unul dintre cele mai notabile personaje din serial este Mikhail Gorbachev, al optulea și ultimul lider al Uniunii Sovietice înaintea coborârii Cortinei de Fier, din 1991.

Răspunsul său întârziat la dezastru a fost foarte criticat la acea vreme, luându-i 18 zile pentru a publica o declarație. Astăzi, Gorbaciov, în vârstă de 88 de ani continua să se învârtă în cercurile politice din Rusia.

Con O'Neill în rolul lui Viktor Bryukhanov

Viktor Bryukhanov este unul dintre puținele personaje cheie care încă se mai află în viață. La vremea respectivă, Bryukhanov era directorul centralei nucleare. Alături de Anatoly Dyatlov, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru neglijență și a ispășit doar jumătate din pedeapsă, fiind eliberat condiționat. Din 1992, el locuiește în Kiev.

FOTO: Metro UK, Eighties Kids,

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.