Cool Stuff

Zece filme celebre pe care trebuie să le vezi de două ori ca să le înțelegi

Iată zece filme care ne-au dat mintea peste cap!

Dacă un film are un scenariu complicat și încâlcit, va trebui să acorzi atenție fiecărui detaliu pentru a înțelege firul acțiunii. Fie că este vorba despre un film polițist, un thriller sau un film SF, unele pelicule sunt gândite în așa fel încât să te surprindă când te aștepți mai puțin. Iar de multe ori, se întâmpla ca unele producții să te lase în ceață, așa că e cazul să le urmărești încă o dată, pentru a le înțelege mai bine. Noi ne-am gândit la câteva filme care ne-au dat mintea peste cap și pe care a trebuit să le vedem de două ori pentru a le înțelege. Pe câte dintre ele le-ai văzut?

Mullholand Drive (2001)

„Mullholand Drive” este una dintre capodorele lui David Lynch. Filmul începe cu o mulțime de semne de întrebare, așa că trebuie să urmărești atent acțiunea, pentru a înțelege întreaga povestea. Acest film este dedicat unui public antrenat, cu experiență, care se pricepe să pună cap la cap fiecare piesă de puzzle.

Filmul prezintă povestea lui Betty Elms, care sosește la Hollywood, aspirând să devină actriță.  Dar, în orașul Visurilor, calea către celebritate este un straniu labirint. Atunci când este aleasă de un tânăr regizor, aflat în conflict cu producătorii săi, să joace într-un film, lui Betty îi este dat să descopere chipul întunecat al lumii cinematografice, în care moartea dă târcoale.

Basic (2003)

Este întotdeauna posibil să existe două adevăruri. Adevărul pe care îl vedem. Si ce este dincolo de el. Unul pare a fi realitatea. Celălalt este realitatea.

John McTiernan, apreciatul regizor de filme de actiune (Die Hard, The Hunt for Red October, Predator) și scenaristul James Vanderbilt au creat  „Basic”, un film polițist plin de suspans și extrem de captivant. Alãturi de John Travolta, Connie Nielsen și Samuel L. Jackson, distributia cuprinde cei mai fascinanti actori tineri, printre care: Giovanni Ribisi, Brian Van Holt, Taye Diggs, Cristian De La Fuente, Dash Mihok și Roselyn Sanchez.

Travolta interpretează rolul lui Tom Hardy, un fost polițist care a devenit agent al Departamentului Narcotice și care este atras într-un mister ce se adâncește constant, legat de dispariția sergentului Nathan West (Jackson), dar și a mai multor soldati de elită ai Fortelor Speciale.

The Skeleton Key (2005)

Kate Hudson joacă rolul unei asistente care lucrează la un azil de bătrâni. După ce ultimul său pacient moare, Caroline acceptă să se mute la resedința Terrenbonne Parish, ce aparține familiei Devereaux, să aibă grijă de Ben, un bătrân paralizat la pat din cauza unui infarct. Caroline realizează imediat că în acea casă pustie ceva e suspect și că din această cauză Ben nu se poate vindeca. Aceasta descoperă într-o cameră tot felul de instrumente folosite la practicile voodoo și atunci află că Ben făcuse infarct în momentul în care trecuse pragul acestei camere. Încercând să-l salveze pe Ben, asistenta devine ea însăși o victimă a magiei negre.

Donnie Darko (2001)

Filmul cuprinde mai multe aspecte filosofice, printre care – posibilitatea de a-ți schimba destinul, ideea de a te sacrifica pentru binele altora și ideea că nimic nu se întâmplă la nimereală. Fiecare minut din film este extrem de complex, așa că o astfel de peliculă trebuie urmărită cu atenție.

Acțiunea se petrece în timpul alegerilor prezidențiale din 1988, când un adolescent pe nume Donnie Darko, somnambul fiind, iese într-o noapte din casa lui și întâlnește un iepure gigant, cu o înfățișare demonică, numit Frank, care îi spune că lumea se va sfârși în 28 de zile, 6 ore, 42 minute și 12 secunde. Donnie se întoarce acasă în dimineața următoare și află cu stupoare că un reactor de avion s-a prăbușit în dormitorul său. În timp ce încearcă să afle de ce a supraviețuit, acesta începe să se confrunte cu unele persoane din orășelul lui - precum bătăușul școlii, o  profesoară sau un guru.

Cloud Atlas (2012)

Unul din cele mai așteptate filme ale finalului lui 2012 a fost „Atlasul Norilor”, rezultat al muncii de echipă a reputaților cineaști Lana Wachowski, Tom Tykwer și Andy Wachowski. O dramă intensă și impresionantă, „Atlasul Norilor” explorează impactul consecințelor pe care le au asupra oamenilor acțiunile lor, de-a lungul trecutului, prezentului și viitorului.

Povestea urmărește evoluția unui suflet care se transformă de-a lungul câtorva secole dintr-un ucigaș într-un erou, modelându-se prin acțiune, mister, dramă și romantism. O singură faptă bună reverberează pentru a provoca o revoluție la sute de ani distanță în viitor.

Inception (2010)

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) este un hoț priceput, cel mai bun în domeniul periculoasei arte a extracției, adică al furtului de informații și secrete prețioase din subconștientul oamenilor în timp ce aceștia visează, când mintea lor este cel mai vulnerabilă.

Rara abilitate a lui Cobb i-a conferit un statut de profesionist extrem de căutat, de o valoare inestimabilă în complicata lume a spionajului tehnologic, dar l-a făcut în același timp să piardă tot ceea ce era mai important pentru el și l-a transformat într-un fugar internațional. Acum i se oferă o șansă să recapete tot ceea ce a pierdut: o ultimă misiune i-ar putea reda viața de dinainte dacă reușește un lucru imposibil, opusul extracției de informații: implantarea lor în mintea cuiva.

Însă un inamic periculos urmărește fiecare mișcare a lui Cobb și a echipei sale, în scopul de a-i împiedica să-și ducă la îndeplinire misiunea. Iar Cobb este singurul care ar fi putut anticipa acest lucru.

Eyes Wide Shut (1999)

Cruise, Kidman Kubrick - trei nume care au asigurat în 1999 suspansul, succesul și speculațiile celui mai controversat film al ultimilor zece ani - Eyes Wide Shut. Pe lângă conținutul peliculei care abundă într-o disecare artistică și deloc gratuită a sexualității și a stilului voyeuristic de mânuire a camerei, Eyes Wide Shut a fost învăluit într-un mister total până la prima proiecție într-un cinematograf.

Kubrick a cerut casei de producție Warner Bros să nu permită departamentului de promovare și marketing să divulge niciun amănunt referitor la film, sporind astfel enigma. Distribuirea lui Tom Cruise și a lui Nicole Kidman în rolurile principale - la vremea aceea împreună și formând cel mai sexy și pasional cuplu de la Hollywood - a contribuit din plin la mirajul acestei pelicule. Mai mult, moartea neașteptată a creatorului Kubrik, cu doar câteva săptămâni înainte de premieră, a transformat „Eyes Wide Shut” într-un film cult, încă înainte de a rula în cinematografe și într-un testament artistic, adulat de unii, hulit de alții, al unuia dintre cei mai mari regizori din istoria filmului.

Memento (2000)

„Memento” nu se rezumă la a fi doar o premisă inspirată. În definitiv, e un film noir și un adevărat thriller plin de mister, carez prezintă povestea unui bărbat care nu-și poate aminti evenimente recente, însă are de dus la capăt o răzbunare. Ceea ce face filmul deosebit este structura sa inovatoare - începe cu finalul și se sfârșește aproape de început. E filmat și editat în așa fel încât evenimentele sunt prezentate într-o cronologie inversă. Mai mult, există două povești paralele care se intersectează și care alcătuiesc un puzzle revelator, unde suspansul amețitor rezonează cu emoția pură.

Shutter Island (2010)

Shutter Island este un film thriller psihologic din 2010, regizat de Martin Scorsese, cu Leonardo DiCaprio rolul principal. Filmul se bazează pe romanul omonim din 2003, Shutter Island, scris de Dennis Lehane.

Povestea se concentrează în jurul lui Teddy Daniels, un executor al agenției federale US Marshals, care ajunge împreună cu partenerul său, Chuck, pe mica insulă Shutter, unde se află un ospiciu pentru tratarea condamnaților cu tulburări mentale. Cei doi investighează evadarea unei criminale, dar nimic în acest ospiciu nu este ceea ce pare. Și nici Teddy Daniels nu este. Se află acolo pentru a găsi o pacientă disparută? Sau a fost trimis pentru a investiga zvonurile care denunță practici extreme de tratare a bolnavilor?

Pe măsura ce Teddy și Chuck se apropie de adevăr, acesta este din ce în ce mai greu de surprins, iar cei doi încep să se teamă că nu vor mai părăsi niciodată Shutter Island. Pentru că cineva încearcă să-i facă să-și piardă mințile...

The Matrix (1999)

Exista două lumi: prima, cea în care trăim zi de zi, și cea de-a doua, deloc cunoscută, paralelă cu cea reală. Una este vis. Cealaltă este Matrix. Neo (Keanu Reeves) încearcă din răsputeri să afle adevărul despre acea lume despre care a auzit vorbindu-se doar în șoaptă, lume misterioasă și plină de necunoscut. Dar ce este Matrix? Neo crede că Morpheus (Laurence Fishburne), o persoană pe care o cunoaște doar din povești, un tip pe care nu-l prinzi niciodată, considerat în același timp cel mai periculos bărbat în viață, poate să-i dea acest raspuns. Dar adevărul pe care Neo îl află este mult peste așteptări. Iar viața lui nu va mai fi la fel

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.