Cool Stuff

Ce personalitate ar putea schimba lumea? Iată ce spun copiii!

Te-ai întrebat vreodată dacă o singură personalitate ar putea schimba lumea?

În fiecare an, pe 20 noiembrie - pentru a marca adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului - UNICEF sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, promovează respectarea drepturilor copilului și organizează campanii de strângere de fonduri pentru problemele cu care se confruntă copiii, astfel încât fiecare copil să se dezvolte la potențialul maxim.

Te-ai întrebat vreodată dacă o singură personalitate ar putea schimba lumea? Cu siguranță te vei gândi la un lider politic, la un activist sau cine știe, poate chiar la artistul tău preferat. Însă de data aceasta am vrut să vedem ce cred copiii și adolescenții despre acest subiect și am stat de vorbă cu tinerii de la Boardul Copiilor, dar și cu o parte din voluntarii echipei Delegaților de Tineret ONU.

Alexandria Ocasio-Cortez reprezintă, din punctul meu de vedere, o personalitate care ar putea schimba lumea. Este o femeie puternică, care nu se lasă doborâtă de prejudecățile societății, ocupând funcția de membră a Camerei reprezentanților a Statelor Unite ale Americii. O admir și este un model de etică și moralitate pentru mine” (Anda, 16 ani, Oradea)

„Din punctul meu de vedere, Bernie Sanders reprezintă o personalitate ce ar putea schimba lumea. Acesta va fi amintit nu doar pentru campania sa de la începutul anului 2020, pentru nominalizarea la candidatura pentru alegerile prezidențiale din partea Partidului Democrat din Statele Unite, ci și pentru faptul că a inspirat o generație întreagă prin idelile sale. Luptând o viață întreagă pentru minorități și oameni defavorizați, acesta a transformat, cu adevărat, atitudinea tinerilor cu privire la implicarea în societatea civilă și politică” (Rania, 16 ani, Ploiești)

Eu, unul, cred că Malala este una dintre acele personalități care merită cât mai multă recunoștință din partea sferei publice, fiind o câștigătoare a Premiului Nobel și o activistă de foarte mare impact pentru dreptul femeilor la educație” (Alex D., 16 ani, Caracal)

Cu toții suntem un vector al schimbării. Ne modelăm ideile unii altora prin arta conversației. De aceea îmi este foarte greu să aleg o singură personalitate care ar fi definitorie pentru schimbare. Pot, însă, să le menționez pe cele care mă inspiră și mă motivează să lupt pentru o lume mai bună. Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele asociației Dăruiește Viață, au îmbunătățit sistemul de sănătate. Sub deviza #NoiFacemUnSpital, au reușit să construiască, exclusiv din donații, Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă. Paula Herlo, reporter ProTv, alături de echipa România, te iubesc!, a adus in atenția publicului neregulile din România și a căutat întotdeauna soluții pentru ele. Oana Sandu, reporter DoR, documentează violența domestică în articolele sale, un subiect dezbătut destul de rar în rândul oamenilor. Adriana Radu, fondatoarea Sexul vs Barza, vorbește deschis despre educația sexuală, considerată tabu în societatea românească. Sofia Scarlat, fondatoarea Girl Up! România, ONG feminist format din liceeni care au înțeles că viitorul le aparține. Membrii Accept și Mozaiq România - două asociații curajoase care militează pentru drepturile comunităților LGBTQ+. Și, deși nu sunt personalități propriu-zise, trebuie să amintesc inițiativele precum Consiliul Național al Elevilor, Boardul Copiilor și Programul de Delegați de Tineret ai României la ONU, ale căror echipe luptă în fiecare zi pentru echitate”. (Dominique, 17 ani, Rm. Vâlcea)

Iar când vine vorba de persoane influente, se pare că lupta este destul de strânsă între Alexandria Ocasio-Cortez și Greta Thunberg!

„Din punctul meu de vedere, cele mai influente persoane publice din acest moment sunt: Ursula von der Leyen, Jacinda Ardern și Greta Thunberg - ce au marcat, fără îndoială, anul 2020 prin inițiative remarcabile” (Rania, 16 ani, Ploiești)

„Pentru adolescenți si copii este foarte important ca o persoana publica, deci cu influenta, sa isi castige notorietatea pe baza unor actiuni concrete. De aceea in lista aceasta le-as adauga pe Greta Thunberg, activistă pentru mediu si Alexandria Ocasio-Cortez, cea mai tânără femeie aleasă în Congresul american, la doar 29 ani. Ceea ce ma face pe mine sa le admir si totodata sa le consider influente pe acestea este ca, in domeniile lor de activitate, protejarea mediul, respectiv politica americana, cele doua s-au remarcat prin actiuni care au facut oamenii sa înțeleagă care sunt problemele cu care societatea secolului XXI se confrunta si au realizat astfel primul pas in procesul de solutionare a acestora”  (Sophia Cîrlan, 17 ani, Afumati)

Este foarte important să acordăm recunoștința cuvenită celor care luptă pentru drepturile fundamentale ale omului și ale copiilor, de aceea, Joshua Wong este o persoană publică foarte influentă, din Hong Kong, deși doar un tânăr de liceu, luptă cu autoritățile publice din țara sa” (Alex D., 16 ani, Caracal)

„În România, pe lângă cei menționați anterior, i-aș adăuga și pe Tudor Chirilă, care, atât prin muzica sa, cât și prin experiența proprie, luptă pentru o societate corectă, pe Oana Bîzgan, deputată independentă care a reușit să treacă 11 legi și a făcut posibilă sancționarea hărțuirii stradale, și pe membrii centrului Filia, asociație ce militează pentru respectarea drepturilor femeilor. La nivel mondial, cei mai influenți ar fi Jacinda Ardern, Prim-Ministru în Noua Zeelandă, recunoscută pentru gestionarea meticuloasă a crizei COVID-19, Alexandria Ocasio-Cortez, membră a Camerei Reprezentanților în Congresul American, renumită pentru umanitatea, altruismul, valorile promovate și discursurile sale ferme și persuasive, și Greta Thunberg, ce a arătat tuturor tinerilor că vocea lor contează și continuă să inspire milioane de oameni prin acțiunile sale pentru binele planetei”. (Dominique, 17 ani, Rm. Vâlcea)

Cu siguranță vocea unei celebrități este extrem de importantă într-o campanie umanitară, deoarece oferă o anumită vizibilitate cauzei respective și are puterea de a mobiliza anumite comunități, pentru implicare. Miley Cyrus, Leonardo DiCaprio și Angelina Jolie sunt doar câteva exemple de celebrități care au reușit să facă o schimbare în lume. Dar iată ce vedete i-au influențat pe copiii din România să se implice în diferite campanii umanitare!

„În urma unui anunț promovat de actrița și activista civică Jane Fonda, am fost inspirată să mă alătur mișcării Fridays for Future, ce luptă pentru protejarea mediului înconjurător și are în vedere, bineînțeles, crizele umanitare amplificate de urmările încălzirii globale.” (Rania, 16 ani, Ploiești)

„Fiind destul de activa in mediul online, aud destul de des de proiecte umanitare, care se desfasoara atat in tara noastra, cat si peste ocean. Primul exemplu care imi vine in minte este promovarea de catre vedetele americane a petitiei care cere autoritatilor din Statele Unite ale Americii sa investigheze moartea afro-americanului George Floyd, pe care am semnat-o. Cat despre activitati umanitare la noi in tara, cel mai bun exemplu in cazul meu este al creatorului de continut Aluziva alias Alina Greavu, care sustine cu ajutorul comunitatii sale mai multe proiecte prin care incerca sa ii ajute pe oamenii cu mai putine posibilitati. In parcursul timpului de cand o urmaresc eu, acesta a reusit prin donatii sa schimbe la propriu viata mai multor persoane” (Sophia Cîrlan, 17 ani, Afumati).

„Dorința mea de a produce o schimbare a venit în urma a două filme, Wind River - promovat de Elizabeth Olsen, și Lion - promovat de Nicole Kidman. Primul spune povestea femeilor indigene ce dispar, însă neexistând o statistică, multe dintre aceste dispariții nu sunt raportate. Filmul este dur și a fost primul meu contact cu violența împotriva femeilor. Al doilea aduce în prim plan răpirile copiilor din India, unde peste 800.000 dispar anual. Confruntându-mă cu realitatea tragică, am început să mă documentez despre aceste subiecte și am ajuns la statisticile îngrijorătoare din țara noastră. Ele m-au determinat să mă alături inițiativelor din care fac parte și să-mi folosesc privilegiul pentru a ajuta”. (Dominique, 17 ani, Rm. Vâlcea)

 

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.