NEWS

First Contact – aplicația care te anunță dacă ai intrat în contact cu un bolnav de COVID-19, acum și în România

Tehnologia vine în ajutorul sistemului medical pentru a ajuta la stoparea răspândirii virusului.

Tehnologia vine în ajutorul sistemului medical pentru a ajuta la stoparea răspândirii virusului. O echipă de specialiști din Cluj a creat aplicația care te anunță dacă ai intrat în contact cu un bolnav de COVID-19.

Aceasta se numește First Contact, este gratuită și deocamdată, funcționează doar pentru utilizatorii de telefoane Android. Aplicația se bazează pe tehnologia Bluetooth, iar dezvoltatorii acesteia ne asigură că datele personale sunt în perfectă siguranță.

„Nu poți combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm și noile tehnologii în această luptă pe viață și pe moarte - așa cum au făcut deja majoritatea țărilor UE (și nu numai)”, au spus creatorii aplicației.

Cum funcționează?

Aplicația First Constact poate fi descărcată de pe Google Play și pentru a funcționa trebuie să ai permanent Blutooth-ul pornit. În momentul în care o persoană este confirmată cu COVID-19, aceasta introduce în aplicație mai multe date, iar cei cu care a intrat în contact vor fi notificați.

Fiecare utilizator va primi un fel de nick-name format din cifre și litere, care se schimbă la fiecare sfert de oră, așa că nimeni, inclusiv autoritățile sau administratorii sistemului, nu pot afla cine ești, cu cine te-ai întâlnit, dacă ești infectat sau contact al unui infectat.

În prezent, doar cinci țări din Uniunea Europeană nu beneficiază de o astfel de aplicație. Prototipul aplicației a fost testat timp de două luni, timp în care 600 de voluntari s-au oferit să o testeze.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.