Delia, primul artist din Romania cu NFT. Ce înseamnă de fapt asta?!

Ce este un NFT și cum își lansează Delia piesa „Rachetă”.

Share

Delia este pasionată de tot ce e nou și acum a venit cu o nouă idee! Artista a lansat pe 22 martie, în premieră în România, prima piesă via NFT.

NFT este un o modă apărută la începutul acestui an, care deja a generat milioane de dolari pentru creatorii de conținut sau artă din afară. Acum, Delia aduce trendul și la noi în țară. Ea ne pune la dispoziție un pachet complet, care include și noua piesă, „Rachetă”.

Cât costă pachetul NFT oferit de Delia?

Delia și-a listat piesa în format NFT pe platforma OpenSea. „Rachetă” se găseşte în două versiuni – una este o ediţie limitată de 100 de unităţi, iar cealaltă este o ediţie Ultra Luxury. Până acum, cea mai mare ofertă primită este de peste 1.700 de dolari, iar licitația se încheie în 4 zile.

Pe lângă piesa în sine, care poate fi ascultată de oricine, pachetul Deluxe mai conține și:

  • colecţie de autocolante personalizate
  • o casetă audio şi Walkman personalizat
  • piesa "Delia- Racheta", versiunea acustică
  • o sesiune "Meet and Greet" cu Delia", artista predând personal NFT-ul posesorului
  • 3 desene în creion aparţinând Deliei
  • colecţie de fotografii inspirate de tema piesei

Arista a insistat să ofere și o casetă audio ca tribut adus inventatorului acesteia, Lou Ottens, care a murit recent. El a inventat caseta audio la începutul anilor ’60. Dacă vrei să licitezi pentru piesa și celelalte accesorii, o poți face AICI.

Ce este un NFT?

În primul rând, NFT înseamnă token non-fungibil, care are proprietăţi unice, deci nu poate fi schimbat cu altceva. Acesta ar putea fi o casă sau un tablou precum Mona Lisa, care este unic. Desigur, puteți face o fotografie a tabloului sau puteţi cumpăra o copie, dar valoarea va sta întotdeauna în pictura originală.

Așa e și cu NFT-urile. Acestea vin sub forma unui activ digital, care e văzut drept ceva de colecție. La un nivel foarte ridicat, majoritatea NFT-urilor fac parte din blockchain-ul Ethereum.

Acestea pot fi cu adevărat orice digital, dar o mare parte din entuziasmul actual este în jurul utilizării tehnologiei pentru a vinde artă digitală. În multe cazuri, artistul păstrează și drepturile de autor asupra operei, astfel încât poate continua să vândă copii. Cumpărătorul NFT deţine un „simbol”, certificatul digital, cu o semnătură unică oferită de artist. Un fel de autograf sau semnătură digitală ce nu poate fi copiată.

Share