NEWS

Filmul românesc „Și atunci, ce e libertatea?” va avea premiera pe 15 iulie la Cinema City

„ȘI ATUNCI, CE E LIBERTATEA”, regizat de Andrei Zincă (stabilit în SUA), va avea premiera în cinematografe pe 16 iulie.

„ȘI ATUNCI, CE E LIBERTATEA”, regizat de Andrei Zincă (stabilit în SUA), după o nuvelă de Ana Blandiana va avea premiera în cinematografe pe 16 iulie. Pelicula tocmai a primit Premiul Publicului pentru film străin la Festivalul Internațional de la Sedona (Arizona, SUA). Laurii se adaugă Premiului Publicului pentru film românesc la TIFF 2020 și Premiul Publicului la Festivalul Filmului Sud-Est European de la Los Angeles, fiind proiectat cu succes la Muzeul Filmului din Munchen și urmând a fi proiectat la Haga.

„ȘI ATUNCI, CE E LIBERTATEA?” e regizat de Andrei Zincă și se bazează pe evenimente petrecute în realitate: o poveste despre dragoste şi căutarea libertăţii în contextul deportării a 40.000 de oameni nevinovaţi de către regimul comunist, în 1951, în Bărăgan, aşa-numita "Siberia românească". 

Din distribuția filmului fac parte Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Cuzin Toma, Olimpia Melinte, Cristian Popa, Magda Catone, Nicodim Ungureanu și Dorina Lazăr. 

Filmul are la bază o nuvelă de Ana Blandiana, iar până acum a avut numai proiecții sold out – la TIFF, la București .

Cine este regizorul Andrei Zinca?

Andrei Zinca a studiat imagine de film și TV la ITAC I.L. Caragiale, și regie și producție de film la Universitatea din California de Sud (USC) din Los Angeles. Înainte de a părăsi România în 1982, a contribuit ca Operator de Cameră la 8 filme de lung metraj. Debutul său ca regizor / producător a avut loc în 1987, cu „Rosa de America", o mini-serie TV de 6 ore, filmată în Peru. În 1988, Zinca s-a mutat în S.U.A., unde s-a impus ca director / producător de frunte în limba spaniolă, pentru piețele TV din SUA și America Latină, realizând peste 1500 de ore de televiziune, și fiind recunoscut ca un regizor care la mijlocul anilor '90 a inovat stilul de filmare al telenovelelor

În 1991 a fost nominalizat la premiul Emmy Regional pentru un program special despre Papa Ioan-Paul al II-lea și Vaticanul, pe care l-a regizat și coprodus. „Marielena”, prima sa telenovelă, a câstigat un Emmy Regional pentru cel mai bun serial TV în 1993. În 2006, Andre Zinca s-a întors în România, unde a regizat la TVR serialul „La Urgență”, premiat de UCIN si APTVR pentru cel mai bun serial al anului. Zinca a continuat în țară ca producător delegat la Castel Film pentru filmul „Mirrors”, o producție New Regency / 20th Century Fox.

În 2013 a regizat, co-scris și co-produs filmul „Puzzle”, primul său film de lung metraj, o coproducție SUA-România. Filmul a fost premiat pentru cea mai bună imagine, scenariu, actori principali și fotografie la diferite festivaluri independente de film din SUA, și a fost vândut în diferite țări europene, Turcia și SUA.

Al doilea sau film de lung metraj este, de asemenea, o coproducție SUA - România. „Și atunci, ce este libertatea?” a câștigat până în prezent trei Premii ale Publicului la TIFF Cluj-Napoca 2020, la festivalul internațional din Sedona 2021, si la cel al filmului din Europa de Sud-Est, din Los Angeles 2021, precum și Mențiuni de Onoare la doua festivaluri din S.U.A.

Prin compania sa de producție Double 4 Studios, Andrei Zinca produce în prezent un film documentar în Africa de Sud, o coproducție SUA-Germania-Africa de Sud. Andrei Zinca este co-fondator și CEO al Voxx Studios, un studio de postproducție audio din Los Angeles, și proprietar a două societăți de producție si distribuție de filme și programe TV, cu sediul în Miami.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.