NEWS

Sondaj U-Report: Peste jumătate dintre adolescenți ar fi de acord să se vaccineze

Acest sondaj a ajuns la peste 11.000 de copii și tineri din întreaga țară, având posibilitatea de a răspunde la zece întrebări, prin intermediul platformei U-Report.

Având în vedere situația epidemiologică în care ne aflăm de ceva timp, prin intermediul platformei U-Report și cu ajutorul echipei UNICEF în România, în luna aprilie a acestui an a avut loc o consultare cu privire la părerile și îngrijorările adolescenților în legătură cu vaccinurile COVID-19. Acest sondaj  a ajuns la peste 11.000 de copii și tineri din întreaga țară, având posibilitatea de a răspunde la zece întrebări, prin intermediul platformei U-Report.  

Vă prezentăm analiza răspunsurilor celor peste 1.700 de tineri, dintre care majoritatea au vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. Rezultatele sunt disponibile în timp real aici

Aproape jumătate (46%) dintre respondenți consideră că infectarea cu COVID-19 reprezintă un pericol pentru ei. În schimb, 36% dintre tineri nu prea cred acest lucru.

Ca urmare a situației și a restricțiilor din perioada pandemiei, pe 35% dintre cei care au răspuns la sondaj îi îngrijorează faptul că nu au acces la școală în format fizic. Într-un procent destul de apropiat (26%) se află și cei a căror principală teamă pe timpul pandemiei este faptul că nu își pot vedea prietenii. Restul persoanelor sunt îngrijorate în privința eficienței vaccinurilor sau a imposibilității de a merge la petreceri. 

Întrebați cât de important cred ei că ar fi pentru sănătatea lor să primească vaccinul COVID-19,  23% spun că este puțin important sau chiar deloc important (19%), pe când 27% afirmă că este foarte important si 30% consideră că este important. 

Vor tinerii să se vaccineze împotriva COVID-19?

În ceea ce privește disponibilitatea tinerilor spre a se vaccina împotriva COVID-19 în urma recomandărilor specialiștilor, mai mult de jumătate dintre respondenți (52%) afirmă că ar fi de acord să se vaccineze, 26% susțin că nu și-ar face vaccinul, iar 22% nu au ajuns încă la o decizie în această privință.

Dintre cei ce vor să se vaccineze, 48% nu s-au vaccinat încă, 35% afirmă că le-a fost administrat vaccinul, iar 17% dintre cei ce au răspuns la sondaj sunt programați la vaccinare.  

Ce cred adolescenții despre vaccinurile anti-COVID-19?

Informațiile primite de către tineri despre vaccinurile anti-COVID-19 diferă foarte mult, lucru ce a putut fi observat în cadrul sondajului. Cel mai des auzit lucru despre vaccin a fost faptul că nu asigură imunizarea 100%, informație aleasă de 31% dintre respondenți, la o diferență de numai trei procente față de următoarea informație primită des de către tineri, și anume faptul că previne răspândirea virusului (28%). Dintre cei consultați, 17% susțin că au întâlnit des informația conform căreia efectele pe termen lung sunt necunoscute, 9% indică informația că efectele adverse diferă. 8% au aflat că aceste efecte adverse sunt mai puțin grave decât boala, iar 4% dintre respondenți menționează siguranța vaccinului.  

Încheierea sondajului a vizat interesul tinerilor pentru a afla mai multe despre eficiența vaccinurilor.

Astfel, 60% au afirmat că sunt dornici să primească mai multe informații, 27% susțin că nu vor acest lucru, iar 13% încă nu sunt siguri.  

Acest studiu a fost realizat de Rafaela (13 ani, Suceava) și Oana (16 ani, Brașov), două dintre membrele implicate în Boardul Copiilor UNICEF, și poate fi găsit în varianta integrală aici.  

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.