NEWS

O nouă specie urbană, în România: vaca maidaneză de stațiune

Mai multe vaci au apărut pe străzile din orașul Vatra Dornei, stațiune de interes național

Mai multe vaci au apărut pe străzile din orașul Vatra Dornei, stațiune de interes național din județul Suceava. După ce au rătăcit mai multe zile prin oraș, vacile au fost ridicate și duse la o fermă din apropiere.

Autoritățile au avut mari bătăi de cap pentru că nu știau unde să le ducă și cine ar trebuie să se ocupe de această problemă. Au ajuns și la concluzia că nici măcar nu pot fi urcate în mașini speciale pentru transportul animalelor pentru că sunt „semisălbatice”.

Vacile ar fi lăsate libere de peste 20 de ani și ar aparține unei femei. Directorul adjunct al Direcției Sanitar Verinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, Lăcrămioara Vieru, a declarat că în această vară colegii ei, alături de reprezentanți ai Poliției Animalelor, au discutat cu proprietara bovinelor. Acesteia i s-a cerut să nu mai lase libere animalele, însă nu a acordat prea mare atenție acestei rugăminți.

În Vatra Dornei, vacile femeii puteau fi întâlnite la tot pasul. La un moment dat au fost fotografiate și într-un sens giratoriu, printre flori. În total, cireada de vaci maidaneze numără 17 bovine.

În cele din urmă, după mai multe consultări cu DSVSA și cu Asociația „Casa lui Patrocle”, un ONG specializat în probleme de protecția animalelor, s-a decis ca animalele să fie duse la ferma din Floreni.

Sub supravegherea Poliției Animalelor au fost duse mai întâi până la Statadionul din Vatra Dornei, unde erau așteptate de niște camioane. Inițial, proprietara a fost cooperantă, însă când vacile erau aproape să fie urcate în mașini, aceasta a început să facă scandal. Femeia, în vârstă de 67 de ani, a primit o amendă de 1000 de lei pentru amenințări și tulburarea liniștii și ordinii publice. De asemenea, a mai primit o amendă în valoare de 3000 de lei din partea Poliției Animalelor.

Femeia nu e speriată de amenzi. Primăria spune că i s-au aplicat până acum sancțiuni în valoare de 214.835 de lei. 

Autoritățile au anunțat că vacile vor fi ținute timp de maxim 75 de zile la ferma din Floreni, unde vor fi îngrijite. Dacă femeia nu va plăti toate cheltuielile de întreținere, animalele vor ajunge în proprietatea Consiliului Județean Suceava, care anunță că le va căuta gospodari care să le adopte.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.