NEWS

1 Decembrie aduce prima bancnotă din România cu o personalitate feminină. Cum va arăta aceasta?

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu și cum a ajuns prima femeie de pe o bancnotă româneacă.

De Ziua Națională a României, BNR pune în circulație o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Este prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină, și anume Ecaterina Teodoroiu.

„Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, anunță Banca Națională a României.

Aceasta este imprimată pe suport de polimer și va avea culoarea predominant verde oliv. Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917) și un element floral reprezentând un buchet de brândușe. De asemenea, în plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. 


Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.


În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă - unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Totodată, începând cu 1 decembrie 2021, Banca Naţională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881. Detaliile privind replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881 sunt prezentate în Circulara nr. 28 din 19 noiembrie 2021.

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu?

Totuși, de ce a ajuns, Ecaterina Teodoriu pe bancnotele românești? Cu ce a intrat ea în istorie? Ecaterina Teodoroiu este un nume de referință atunci când vorbim de implicarea femeilor în eforturile militare. Ea s-a născut la Vădeni, iar în 1909, a ajuns la București, urmând mai multe cursuri.

Ulterior, aceasta s-a înscris în organizația de cercetași „Păstorul Bucur” și a stat căpătâiul răniților de război. Însă, odată cu moartea celui de-al treilea său frate, a decis ca să se înroleze ca voluntar în Regimentul 18 Gorj.



În 1917 a fost decorată cu Medalia „Virtutea Cercetășească” și cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa a II-a, fiindu-i apreciate astfel „vitejia și devotamentul ce a arătat pe câmpul de luptă” și Regina Maria a înaintat-o în gradul de sublocotenent.

Ecaterina Teodoroiu a căzut la datorie în seara zilei de 22 august 1917, în timpul retragerii plutonului din care făcea parte, surprins descoperit de trupele germane. Tânăra a fost lovită de două gloanțe, iar generalul Ernest Broșteanu nota „În această luptă am pierdut pe eroina noastră, voluntara Ecaterina Teodoroiu, care a căzut vitejește în capul plutonului ei, îmbărbătându-și soldații”.

FOTO: Digi24

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.