Kiss Bits

Metoda virală prin care ești fraierit să crezi conspirații despre vaccin chiar și în România

Doar pentru că cineva e medic de-o anumită specializare nu înseamnă că se pricepe la orice altceva ține de medicină.

Un pilon important al științei – domeniu în care intră, desigur, și medicina – e că nu are certitudini și astfel n-o să poți să spui niciodată „asta e, am descoperit tot, am aflat tot”. Așa e și cu vaccinurile, inventate în urmă cu câteva secole, dar perfecționate cu fiecare nouă generație. Cel mai recent s-a întâmplat în 2020, când tehnologia ARN mesager a fost, în sfârșit, folosită pentru crearea unei noi formule prin care oamenii să fie protejați – mai ales acum, dar nu doar acum. Sigur, asta n-a oprit ura cu care unii și alții au luptat cu vaccinul, de orice fel ar fi el și pentru orice boală ar fi gândit. 

În contextul pandemiei e mai important ca niciodată să identifici corect oamenii de la care e safe să preiei sfaturi. Aș putea spune că un prim semnal în direcția asta, a identificării experților, a venit în urmă cu câțiva ani, iar medicul Mihai Craiu a devenit un exponent. În 2019, el a participat la o emisiune TV ca să îi explice Oliviei Steer de ce greșește când își dă ea cu părerea despre chestiuni medicale. De atunci și până acum, problema falșilor experți s-a acutizat. 

Așa se face că, pe 16 august 2021, un om care s-a dat expert a mințit fără rușine. S-a întâmplat la o întrunire a consiliului unei școli din Statele Unite ale Americii, în orașul Oxford. La finalul discuțiilor, au fost invitați să-și exprime punctul de vedere cei din audiență, adică elevi, profesori, membri ai comunității locale. A treia persoană din public care a preluat microfonul s-a prezentat ca „dr. Shaun Brooks, PhD, Oxford”. A mai spus că a publicat 43 de articole și cărți și că a studiat medicina umană timp de 21 de ani. Apoi a început un delir împotriva vaccinurilor anti-Covid și-a mers până într-acolo încât să afirme că vaccinații vor muri în viitorul apropiat (între șase luni și trei-cinci ani), că toți cei care s-au vaccinat au făcut cheaguri de sânge, că milioane de oameni au murit deja de la vaccinuri, că vaccinul duce la infertilitate, că sângele celor vaccinați e toxic și altele. „Nu mai sunteți o persoană umană, sunteți altceva”, a conchis el.

Înregistrarea celor patru minute cu delir contra vaccinurilor anti-Covid a fost publicată în august 2021 pe YouTube și preluată de mii de persoane. A contribuit, totodată, la proliferarea unor teorii conspiraționiste legate de vaccinuri, cea mai întâlnită fiind cea că toți vaccinații vor muri în viitorul apropiat. Mai mult, s-a răspândit informația că Shaun Brooks este de profesie doctor și că are un doctorat la prestigioasa universitate Oxford, din Anglia. 

Realitatea — Shaun Brooks a lucrat ca profesor de școală și de liceu, și-a predat materii precum matematică sau fiziologie. Menționarea „Oxford” din prezentarea sa se referea la numele orășelului Oxford, din SUA. Sean Brooks este, astfel, un profesor de școală și nicidecum un doctor în medicină. Titlul de doctor de care s-a folosit e fix atât: are un doctorat, dar nu e medic. Iar doctoratul său, obținut la Universitatea Walden din SUA, este în educație, nu în medicină. Nimic din pregătirea sa nu a avut vreo legătură cu domenii precum imunologie sau virusologie, care i-ar fi dat autoritatea să expună o părere de expert pe tema vaccinurilor. Niciunul dintre articolele și cărțile sale nu vizează domeniul medical, ci subiecte precum violența în școli și alte probleme ce țin de educație. 

Nu a contat că Sean Brooks nu a adus nicio dovadă pentru afirmațiile sale, nu a prezentat niciun studiu, niciun fel de cercetare. Nu a contat nici că Sean Brooks nu era în sală în calitate de expert invitat, ci a vorbit la sfârșitul conferinței, când publicul a fost invitat să ia cuvântul. Era doar un spectator, ca toți ceilalți. 

După ce imaginile au devenit virale, enervat că tot era numit „expert Oxford”, Sean Brooks a ieșit public și a scris că nu este doctor în medicină și că nu are nicio legătură cu Universitatea Oxford. „Pentru numele lui Dumnezeu! Nu am un doctorat de la Universitatea Oxford. Am un doctorat în educație și știu să citesc. Locuiesc în Oxford, Ohio. Școala era fostul meu liceu. Asta e tot. Nu sunt medic”, a spus el.

Toate exagerările și acuzațiile profesorului de liceu pe care internetul l-a transformat în expert au fost demontate de medici și de specialiști în verificarea informațiilor. Dar fragmentul video a continuat să se rostogolească, pentru că oamenii au crezut că află informații importante pe baza cărora pot lua deciziile corecte pentru sănătatea și viața lor. 

Publicul are încredere în halatele albe – din păcate, prea multă și în situații cât se poate de proaste

Încrederea pe care o au oamenii în experți a fost exploatată de-a lungul anilor de industrii întregi. De exemplu, la sfârșitul anilor 1980, industria de tutun a căutat experți care erau de acord să promoveze ideea că fumatul nu e dăunător pentru sănătate, într-o operațiune numită Proiectul Halatelor Albe (The White Coat Project). 

experti vaccin, fake news si conspiratii cu vaccin, sursa informatiilor false vaccin

IMAGINE VIA NATIONAL MUSEUM OF AMERICAN HISTORY

Detractorii schimbărilor climatice au apelat și ei la metoda experților, când peste 30 de mii de specialiști americani au semnat o petiție care stipula că omul nu e dăunător pentru mediu. Dar o analiză mai atentă a semnatarilor arăta că aveau pregătire în foarte multe domenii, dar nu și în cel al mediului. E important de menționat aici și episodul în care fostul președinte al SUA Donald Trump a promovat pe Twitter o doctoriță care susținea tratamentul cu hidroxiclorochina, substanță despre care el a afirmat că e un posibil leac pentru virus.

Clipul distribuit de Trump, ulterior cenzurat de rețelele sociale, prezenta un grup de persoane în halate albe, în fața Curții Supreme, care militau împotriva vaccinurilor anti-Covid. 

Lucrurile s-au complicat însă puțin pentru Donald Trump după ce s-a aflat că doctorița care apărea în prim-plan în video afirmase în trecut că medicii fabrică medicamente din sânge de extraterestru sau că infertilitatea unor femei poate fi explicat de un fapt cât se poate de stupid: au făcut sex cu demoni.

E și responsabilitatea ta să ai grijă în cine te încrezi

Mișcarea antivaccin are mulți adepți și în România și deja nu mai e o surpriză. Dar nu e vorba doar de vaccin aici, ci de-a asculta oameni care măcar au habar despre ce vorbesc. Un titlu de doctor, ai văzut bine, nu te face expert în medicină. Mai mult, nici să fii medic într-un anumit domeniu – să zicem, oftalmologie – nu te face expert în altul, cum ar fi boli infecțioase. Asta e și prima regulă să identifici corect un expert: capacitatea lui într-un domeniu nu se aplică automat altui domeniu. Exact din același motiv n-ai prea vrea să te opereze la ochi un imunolog. 

experti vaccin, fake news si conspiratii cu vaccin, sursa informatiilor false vaccin

MONICA POP ESTE MEDIC, DA, DAR SPECIALIZATĂ ÎN OFTALMOLOGIE, NU ÎN ALTELE. SCREENSHOT VIA SITE-UL ANTENA 1

O altă regulă la fel de importantă e că studiile unui expert trebuie să fie verificate de alți experți din același domeniu pentru a avea valoare de cercetare. Acest aspect este foarte important când persoana care transmite informații despre vaccin chiar este doctor și chiar lucrează  într-un domeniu care are legătură cu vaccinurile. Dacă afirmațiile sale nu au în spate o cercetare și niște date științifice, e un prim semn de întrebare. Dacă există astfel de date, dar ele nu au fost verificate de alți specialiști, e un indiciu că ar trebui să privești cu suspiciune afirmațiile sale. 

Astfel, când întâlnești o știre în care e citat un expert și afirmațiile sale îți ridică semne de întrebare, caută informații despre biografia lui. Unde a studiat, în ce domeniu? Are legătură domeniul său de pregătire cu cel despre care face afirmațiile respective? Au fost articolele sale științifice publicate în urma verificărilor muncii sale de către colegi din același domeniu (peer review)? 

Uneori se confirmă că expertul chiar are pregătirea necesară, dar vorbele sale sunt scoase din context sau complet răstălmăcite. În septembrie 2021, a circulat informația conform căreia Kristine Macartney ar fi spus în fața instanței că vaccinații iau și transmit Sars-Cov-2 de 13 ori mai mult decât nevaccinații. Mai mult, ar fi spus că vaccinurile sunt periculoase pentru femeile însărcinate. Ea este directoarea Centrului Național al Australiei pentru Cercetări și Supraveghere în domeniul Imunității din Sydney, Australia, și e ușor de înțeles de ce au avut tracțiunile declarațiile. 

Realitatea — Dovada celor care au răspândit această știre era o transcriere a ceea ce ar fi declarat Macartney în fața judecătorilor. Transcrierea s-a dovedit însă falsă, iar expertul și instituția pe care o conduce au dezmințit știrea falsă.

experti vaccin, fake news si conspiratii cu vaccin, sursa informatiilor false vaccin

BROȘURA ANTIVACCIN. FOTOGRAFIE DE AUTOARE

În aceeași notă e relevant și exemplul unei broșuri care a circulat la protestul împotriva restricțiilor din toamna acestui an, din București. Pagini întregi cu manipulări și referiri la presupuse cipuri din vaccinuri, toate puse în gura unor experți. Dar, la o verificare mai atentă, s-a dovedit fie că specialiștii citați nu spuseseră acele lucruri, fie că ei nu erau în niciun fel experți. Astfel, dacă verificările tale confirmă că persoana respectivă chiar este un expert în domeniu, asigură-te că ea chiar a spus lucrurile respective și nu i-au fost puse vorbe în gură.

Articol realizat în cadrul proiectului „Adevărul gol-goluț!” coordonat de Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS România).

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.