Kiss Bits

De ce a ajuns conspirația Pământului plat să prindă atât de bine chiar și la români

„Când te plictisești de conspirațiile obișnuite, cauți ceva nou.”

Într-o lume destul de haotică, cel puțin în aparență, oamenii au nevoie de ceva în care să creadă și să presupună că doar ei – adunați într-un grup restrâns – știu ce se întâmplă cu adevărat. Pe scurt, așa funcționează teoriile conspirației. La asta se adaugă și efectul Dunning-Kruger caracterizat de necunoașterea oamenilor în anumite domenii, dar fix neștiința îi face să creadă că se pricep mai bine decât ceilalți. Dacă am discutat despre cum prinde fenomenul „experților falși”, e momentul excelent de-a discuta și despre una dintre cele mai ciudate conspirații: Pământul plat.

Ultimul deceniu a fost marcat puternic de această conspirație care și-a găsit în rețele sociale și în internet un teren extrem de fertil. Ba chiar și-a găsit adepți în diverse vedete care au amplificat-o și mai mult. Și a culminat cu un experiment cel puțin incredibil din 2018, când Mike „Mad” Hughes a încercat să zboare cu o rachetă construită de el ca să demonstreze că bila pe care locuim e, de fapt, plată. Asta e teza: planeta noastră nu are forma unui glob, ci a unui disc, cu Polul Nord în mijloc și la margini cu un zid înalt de gheață. Firesc, nu lipsește NASA din ecuația conspirației, iar agenția ar avea rolul de-a păzi zidul ca nimeni să nu afle adevărul. Discul ar fi atât de mare, încât unei persoane i-ar fi imposibil să ajungă la capăt. De aici sunt adăugate tot felul de detalii. 

Aici intră și că omul n-ar fi ajuns pe Lună, că n-ar exista sateliți și că fotografiile din spațiu ar fi false. Fără sateliți, echipamentele GPS ar fi setate pentru a-i face pe piloții de avioane să creadă că zboară în jurul unei sfere, când, de fapt, ar zbura de-a lungul unui disc. Știu, e o conspirație atât de amplă, cu atât de multe detalii, încât ai crede că e imposibil pentru cineva să țină totul sub control. Dar adepții teoriei așa cred. 

Este neclar cât de mare este această comunitate sau cât de mult se ia în serios, dar rețelele sociale abundă de videouri care aduc presupuse dovezi care susțin această teorie, vizualizate de sute de mii de oameni. Există chiar și o Societate a Pământului Plat (Flat Earth Society), cu întâlniri periodice și cu conferințe internaționale anuale. Au fost scrise cărți și cântece pe tema asta, există emisiuni pe YouTube și podcasturi pe Spotify și chiar site-uri de matrimoniale destinate adepților. România n-a lipsit din acest trend. A fost chiar și o conferință a mișcării în urmă cu doi ani. 

Cercetări recente arată că teoria începe să prindă și printre tineri. Un sondaj realizat în Statele Unite ale Americii arată că o treime dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani nu sunt siguri care este forma Pământului. Mulți dintre aceștia au spus că mereu au crezut că Pământul este rotund, dar că, în ultima vreme, au început să aibă dubii. Aici e important de subliniat un detaliu important: cât e lipsa educației, cât e credința că Pământul chiar e plat? În multe cazuri te poți întoarce la ce ziceam mai sus: lipsa cunoștințelor îi face pe oameni să creadă prostii, dar să fie incredibil de dedicați credințelor lor greșite. 

Am căutat să înțeleg de ce se întâmplă asta și, mai ales, ce îi determină pe acești oameni să ignore evidența și știința, de la Pitagora la NASA?

Conspirația Pământului plat este deosebit de ofertantă. Iată de ce

Ar fi prea simplist ca acești adepți să fie catalogați drept persoane cu un intelect scăzut sau pur și simplu nebuni. Deși comportamentul unora dintre ei dă, într-adevăr, de gândit, posibile explicații trebuie căutate în altă parte. Cei mai mulți sunt sau au fost adepți și ai altor teorii a conspirațiilor, astfel că au un apetit crescut pentru tot ce înseamnă presupuse comploturi și interese ascunse.

„Eram bine documentat cam în toate teoriile conspirației la care te poți gândi. Auzisem toate conspirațiile. Cea a Pământului plat era ultima carte de pe raft. Când te plictisești de conspirațiile obișnuite, cauți ceva nou”, a povestit Mark Sargent, unul dintre liderii mișcării, în documentarul Netflix Behind the Curve. Creatorii acestuia au intrat în comunitatea „platiștilor” și au încercat să răspundă întrebărilor legate de motivele și convingerile lor.

De exemplu, mulți dintre membrii grupării sunt antivacciniști sau cred că există interese obscure ale unor oameni influenți. Un alt lider al grupării a spus în documentar că guvernul – nu unul precis, dar probabil se referea la cel al SUA – vrea să țină ascuns că încă se mai fac sacrificii umane. O altă adeptă a afirmat că nu crede în atentatele teroriste de pe 11 septembrie 2001 din New York. Și, ei bine, iată cum se adună mai multe la un loc.

Odată intrați în malaxorul convingerilor că totul este o conspirație, adepții încep să se certe cu cei apropiați. Asta îi face să se afunde și mai mult în comunitatea conspiraționistă. Chiar dacă pe parcurs ar ajunge să nu mai creadă în această teorie, dacă ar ieși, ar rămâne total izolați, rupți deja de familie și de vechile relații, ar pierde și noii prieteni.

Să fii rebel este mereu incitant, indiferent de subiectul prin care ești „anti”

Deși adepții acestei teorii nu se înțeleg între ei – mișcarea are mai multe facțiuni – toți au în comun faptul că se opun ordinii normale a lucrurilor și că nu au încredere în autorități. O idee pe care o vei auzi foarte des din gura lor este că guvernul – la fel, nedefinit și aici e important de menționat că guvernele din țări diferite nu acționează la fel și le e teribil de greu să se înțeleagă între ele – ne-a spălat pe toți pe creier și că ni s-a spus ce și cum să gândim.

„E ceea ce poți observa. Nu ai nevoie de formule matematice care să-ți spună unde locuiești. Dar puterile ilegitime așa ne-au spus”, a spus Patricia Steere, o altă adeptă a mișcării, în același documentar menționat mai sus. Ce nu e clar este motivul pentru care sistemul ar minți că Pământul este rotund. Cine și ce ar avea de câștigat? Răspunsurile la întrebarea asta se rezumă, de obicei, la chestiuni vagi de genul „sunt interese financiare mari la mijloc” sau „vor să ne țină orbi, să ne țină în întuneric”.

Convinși că sistemul de educație este un instrument de manipulare și de ascundere a adevărului, „platiștii” resping orice explicație științifică și orice argument care le contrazice convingerile. 

Oamenii care nu au cunoaștere sau experiență într-un domeniu tind să aibă o încredere falsă că sunt, de fapt, foarte informați despre acel domeniu. Da, e vorba de efectul Dunning-Krugger. Nu strică să te familiarizezi cu el, că nu explică doar conspirații, ci îți poate da răspunsuri în diverse alte cazuri în care lipsa de cunoaștere produce daune. Exact asta se întâmplă și în cazul adepților teoriei că Pământul e plat. Presupui că, de fapt, cunoști toate faptele relevante, că ce știi deja e tot ceea ce trebuie să știi. Și asta te face să respingi orice variantă care îți contrazice convingerile. 

„Online, găsești multe pagini de așa-zis dovezi, care par științifice. O ecuație aici, o diagrama acolo, și-ți zici: Ha, poate știu ei ceva. Și cei care văd aceste videouri cred că sunt la fel de adevărate precum opinia unui fizician sau consensul a zeci de fizicieni”, a explicat profesorul de psihiatrie Joe Pierre de la UCLA în Behind the Curve.

Liderii mișcării au răspuns pentru orice, chiar dacă acesta frizează logica. De exemplu, de ce niciun om de știință nu este de partea mișcării? „Odată ce atingi un anumit nivel de educație, devii proprietatea sistemului educațional. Nu ai voie să faci anumite lucruri”, a spus Mark Sargent în documentar. În același film, adepții fac mai multe experimente în speranța că vor strânge dovezi că Pământul e plat. Chiar și atunci când teoria le este contrazisă de propriile experimente, găsesc căi să rămână pe poziții. 

Adepților le crește încrederea în sine pentru că sunt convinși că au aflat un adevăr ascuns, că sunt singurii deținători ai adevărului. Multora le place atenția și aderarea la mișcare le dă un sens vieții. Și elimină orice element care le pune în pericol convingerile. Astfel, dacă Pământul ar fi într-adevăr plat, cel mai probabil ar exista o minoritate care ar încerca să-i convingă pe ceilalți că Pământul e rotund. Doar că unele lucruri chiar pot fi dovedite prin știință. Alocă-i suficient timp și afli răspunsuri.

Articol realizat în cadrul proiectului „Adevărul gol-goluț!” coordonat de Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS România).

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.