Cum au ajuns tinerii din România să-și dea banii pe cristale ca să-și rezolve problemele

Nu, nu-s cristale „din alea“.

Share

Odată cu pandemia, am observat o chestie ciudată în București: de fiecare dată când ajungeam pe la piața Rosetti vedeam tineri care stăteau la coadă în fața magazinului Stonemania. Mi se părea destul de dubios ca toți oamenii ăia să facă ceva ilegal în plină zi și în centrul Capitalei și-n același timp, mintea-mi dădea 404 când încercam să-mi explic de ce e coadă mai mereu la un magazin de bijuterii. Am aflat mai târziu că oamenii vin aici să-și cumpere cristale. Nu, nu e ceea ce crezi.

În afară, hype-ul cu cristalele e de ceva vreme și există sute de mii de oameni care cred în beneficiile lor. Cum ce beneficii? De la probleme în dragoste, la prosperitate, putere de concentrare, stimularea funcțiilor cerebrale și tot ce-ți poate trece prin cap - trebuie doar să ai cristalul potrivit pentru problema potrivită. Apoi am deschis ochii și mai bine și am văzut că și foarte multe vedete promovează cristalele și puterilor lor, de la Megan Fox la Adele, Kate Hudson sau Kim Kardashian, iar treaba asta sigur a contribuit la promovarea trendului.

Cristalele au fost descoperite cu mii de ani în urmă și tot de atunci sunt folosite în practici și ritualuri spirituale, așa că nu e de mirare că fascinația a rămas neclintită până-n zi de azi. Unele dintre ele arată ireal de frumos, așa că nu mă surprinde de ce atrag și mulți cred în energiile lor. Oamenii de știință au studiat și ei fenomenul, printr-un studiu făcut în 2001 la Londra, și au aflat că nu e vorba de nicio magie, ci doar de puterea minții noastre și efectul placebo. 

Am stat de vorbă cu Cristian Tancu, owner-ul Stonemania, să văd dacă pandemia chiar a generat un trend românesc în zona asta, dar și cu alți tineri pasionați de cristale, pentru a înțelege mai bine de unde vine atracția și cum cred că sunt ajutați de efectele lor. Am descoperit oameni care nu sunt rupți de realitate, așa cum ți-ar fi ușor să zici, ci persoane care doar aleg să se simtă mai bine datorită lor. Și până la urmă, de ce nu? Nu confunda puterea lor cu puterea medicinii și totul va fi perfect, ba chiar vei înțelege poate mai bine puterea propriei tale minți, ceea ce iar e o treabă minunată.

Stonemania, din 2013 în peisajul bucureștean

Cristian Tancu are 30 de ani, dar a început să iubească lumea cristalelor de la 12 ani. A preluat pasiunea din familie și a ajuns să deschidă un magazin împreună cu iubita lui. „Am crescut afacerea pe la târguri, apoi prin mall-uri. Am pornit cu o mie de euro pe care i-am primit de la tata - 180 de euro i-am dat pe chirie, 180 la garanție, iar restul i-am investit. Am pornit încet, nu pentru bani, ci, inițial, în ideea de a reuși să ne plătim lunar chiria”, povestește Cristian. 

Primul magazin Stonemania s-a deschis în 2013. Inițial, au vrut să vândă doar cristale naturale, adică tot ce înseamnă cristale și bijuterii, explică el, iar pe parcurs au evoluat și au adus mai multe produse din sfera spiritualității. Acum au 25 de angajați, iar la sediul din Bulevardul Carol nr. 25 găsești patru shopuri: cel de cristale naturale (peste 160 varietăți de cristale), unul cu bijuterii făcute de ei, care pot fi personalizate, magazinul de aromaterapie, cât și cel de Feng-shui.

Cine sunt oamenii care cumpără cristale

Cristian spune că pur și simplu colecționează tot ce-i place. „Din fiecare lot pe care-l primim pun ceva deoparte și merg mai mult pe principiul de decor”, adaugă el. A înțeles dorința oamenilor pentru cristale încă din copilărie, când mergea la târguri cu ai lui, de dimineața și până seara. De aici și-a luat baza de clienți. 

„Clienții sunt oameni deschiși, open-minded, credincioși. De un an de zile sunt mult mai mulți tineri care au devenit super interesați de cristale și de proprietățile lor. Trendul a crescut la noi acum doi - trei ani. Înainte se cumpărau, dar moderat. Odată cu pandemia, oamenii s-au orientat spre spiritualitate, protecție și au încercat să se agațe de orice”, explică owner-ul Stonemania.

Cristian spune că spre deosebire de generațiile anterioare, tinerii de acum sunt foarte deschiși, cât și liberi să aleagă și să se informeze. Au mai multe informații la dispoziție și le aleg pe cele pe care le consideră benefice. În ce privește motivele, cei mai mulți aleg cristale în funcție de proprietățile lor.

„Odată cu pandemia a bubuit un trend”

În pandemie, ownerul a schimbat magazinul de cristale cu unul mai mare, pentru că aici este cea mai mare coadă. „Tinerii știu foarte bine ce-și doresc și chiar ne informează și pe noi. 80 la sută din ei vin super pregătiți“, spune el. Există puști de școala generală care sunt aduși la magazin de părinți, deși adulții nu sunt neapărat pasionați, iar ei își aleg ce vor. Mai sunt și mulți adolescenți, explică Cristian, care vin în grupuri și se influențează unul pe altul. 

Cum își iau informația? De pe Internet. „Sunt multe magazine din afară pe care le urmăresc, dar și surse de informare sau influenceri care promovează cristalele. Și noi facem săptămânal live-uri în social media, unde răspundem în timp real întrebărilor despre cristale și încercăm să informăm cât mai corect.” Cristian mai crede că această fascinație e în creștere. „Nu știu dacă din cauza pandemiei sau nu, sau din cauza suprasaturării pieței cu foarte multe opțiuni, dar noua generație se duce către natural, către bio. Preferă să dea dublu sau triplu pe un aliment, spre exemplu, să aibă o garanție pentru el, să știe că nu și-o fac cu mâna lor”, mărturisește el.

Cele mai râvnite cristale

Cristian crede în energia cristalelor, dar mai mult pe plan psihic. „Din punctul meu de vedere, ele nu pot înlocui medicina, în niciun caz. Nu poți lua un cristale pentru o anumită boală. E dovedit, de exemplu, că un hematit ajută la stimularea sângelui dacă-l pui în contact cu pielea, dar nu ajută în cazul unei boli grave. Dar în plan psihic ajută foarte mult prin energia pe care o dau.” În topul celor mai râvnite cristale din magazin, Tancu spune că sunt cuarțul roz pentru dragoste, citrinul pentru prosperitate, aventurinul pentru sănătate sau turmalina, un cristal super căutat pentru protecție împotriva radiațiilor (telefoane, tablete sau laptopuri). 

Sunt căutate, în general, și cristale rare, explică el, pe care nici nu poate să le țină mult în stoc. Spre exemplu, mai spune Cristian, fenacitul este un cristal alb care se cumpără imediat și care în câțiva ani va concura la preț cu aurul. Shop-ul îl aduce pe cel nigerian, descoperit în 2008, și este considerat un cristal cu proprietăți puternice. „Moldavitul este un cristal care există doar în Cehia. E o sticlă vulcanică care se formează la impactul unui meteorit cu pământul. Însă, momentan, s-au închis minele, iar prețul acestuia a crescut enorm. Îl vindeam la 30 de lei pe gram, iar acum îl cumpărăm cu 25 de euro pe gram.” 

Cei care ajung în magazin întreabă cel mai des dacă cristalul este natural sau nu, iar Tancu vrea ca oamenii să fie informați corect și să știe că există și cristale sintetice și artificiale și niște rășini. „Cel sintetic este creat pe baza celui natural, are aceeași formulă și arată la fel, iar cel artificial este făcut de la zero în laborator, nu respectă proprietățile. Plus de asta, 30 la sută dintre cristale sunt tratate. Ele sunt sută la sută naturale la bază, dar sunt tratate pentru înfrumusețare. Agatele sunt de fapt albe sau gri, dar se adaugă culoare; sunt tratate, dar pe baza unui cristal natural.”

Alina, 29 de ani, Quality Assurance Tester

Pasiunea Alinei pentru cristale a început încă din copilărie, când era fascinată de geode și florile de mină prezentate la târguri. Cumpără cristale o dată la câteva luni, iar în prezent are o colecție care cuprinde „câteva seturi de cristale ale celor șapte chakre, granat, jad în diferite culori, malachit, cuarț roz, turcoaz, agate și piatra soarelui”. Atunci când alege cristalele, tânăra se interesează ce-i cu ele, mai ales dacă le face cadou. 

În ceea ce privește beneficiile lor, ea spune că este convinsă că ajută: „de exemplu, mă simt mult mai liniștită atunci când port ametist. Cred în cristale pentru că sunt folosite de mii de ani și fiecare are proprietățile sale energetice. Faptul că putem folosi energia lor pentru a aduce echilibru în viața noastră mi se pare extraordinar”. Alina nu crede că pandemia a contribuit la acest trend, pentru că nu toată lumea crede în cristaloterapie, dar și pentru că mulți și-au pierdut joburile sau sunt în șomaj, fapt care a afectat și capacitatea de achiziție.

trend cristale in romania, pasionati de cristale in romania

CRISTALELE CARMINEI

Carmina, 38 de ani, astrolog

Carmina își aduce aminte cum la vârsta de patru ani aduna pietricele de râu sau de la mare, dar bunica ei le arunca pentru că nu le vedea rostul. Tânăra le colecționa pentru că i se păreau frumoase, iar mai târziu a aflat că printre ele erau și cuarțuri, agate, jasp, bazalt etc.. „E important de reținut că ceea ce denumim în mod generic «cristale», sunt de fapt cristale, roci, minerale sau fosile, iar unele dintre ele sunt prețioase sau semiprețioase”, explică ea. 

Colecția Carminei cuprinde și specimene mai rare sau care au proprietăți mai speciale, cum este tugtupitul, care își schimbă culoarea la căldură și este fosforescent în anumite condiții. Povestește că nu-și cumpără cristale cu o frecvență anume: „Uneori nu cumpăr nimic ani, apoi, într-o lună, pot cumpăra multe dacă mi se pare un anumit specimen frumos, interesant sau dacă rezonează cu mine, în așa fel încât să mă facă să-l culeg de undeva”. 

Dacă ar fi să includă și cristalele din bijuterii, atunci își ia una cel puțin o dată pe an. Spre exemplu, de câteva luni poartă un pandantiv din fenacit - „de fiecare dată când îl ating sau îl văd în oglindă, mă gândesc „ce piatră frumoasă!” Deci îmi dă o stare de bine”. Tânăra mai povestește cum este fascinată de procesul de formare al acestor cristale și faptul că unele dintre ele au milioane de ani vechime.

„Nu înțeleg întrebarea de ce crezi în ele. Eu le văd că există, cum vezi și tu ecranul și crezi în existența acestuia. Oamenii le colecționează dintotdeauna. Doar pentru că cineva a început să fie interesat recent de ele, nu schimbă faptul că acel cristal a existat și a fost folosit ca bijuterie sau obiect de cult, încă din vremuri preistorice, cum ar fi chihlimbarul”, adaugă Carmina. 

Ale, 21 de ani, artistă

Ale spune că pasiunea ei pentru cristale a început când avea 15-16 ani. Le-a cumpărat pe primele de la un târg din centrul orașului. „Mereu am fost atrasă de sfera «ezoterică». Mai auzisem despre proprietățile cristalelor, dar în acele momente am fost atrasă ca un magnet de ele, fără să-mi dau seama de ce. Culorile și formele lor păleau în comparație cu sentimentul pe care îl aveam când stăteam cu ele în mână”, povestește ea. 

Tânăra crede că fiecare cristal are o poveste specială și trebuie să învățăm să fim mai atenți ca să o putem vedea. Colecția ei de cristale este împărțită pe mai multe categorii: cele pentru bijuterii, șlefuite într-o formă anume pentru a putea lucra cu ele, cele pe care le-a găsit singură (cuarț, ametist, flori de mină) și sunt speciale pentru ea, cât și cele extrase din munții noștri de alți oameni pasionați.

Spune că atunci când vine vorba de cumpărat cristale, simte că ele o aleg pe ea. „Nu am reușit niciodată să aleg un cristal, e un fenomen greu de explicat. Cred că modul acesta organic de a ne alege cristalul protector, ajutător, sau cum dorim să-i spunem, este cel mai potrivit. Așa vom fi siguri că avem o chemare pentru acel mineral anume. De multe ori ne pierdem în culori și forme, nu mai simțim rezonațiile energetice”, explică Ale.

Tânăra alege cristalele cu care lucrează (ea face bijuterii din ele) în funcție de stări și gânduri, deoarece simte că o ajută să se exprime. O ajută să aprecieze natura și tot ceea ce este în jurul ei, când le pune sub lupă și le admiră pentru toate detaliile ascunse, dar o ajută și prin exercițiile pe care le face cu ele. „Mai țin câte un cristal în mână și îl rog să mă îndrume sau să-mi împrumute din energia cu care vine, măcar pentru o perioadă scurtă.” Ale spune că este fascinată de modul în care se formează cristalele, în mii de ani și în tot felul de condiții, dar și de faptul că sunt mai „bătrâne” ca noi și tot ce ne înconjoară. Își imaginează cum ele au fost prezente la tot felul de schimbări în lume și experiențe. „Ele erau acolo, sub pământ, în timp ce se întâmplau atâtea în jurul lor. Este de-a dreptul magic să ne gândim cu câtă înțelepciune și informație poate veni o bucată de piatră colorată”, încheie ea.

trend cristale in romania, pasionati de cristale in romania

CRISTALELE IULIEI

Iulia, 26 de ani, programator

Iulia are primele cristale de la vârsta de șase ani și acum are o colecție impresionantă, de la cele mai comune, la unele rare. O completează de câteva ori pe an. „Nu mă gândesc de două ori când îmi aleg un cristal. Pur și simplu aleg ce mă atrage. Nu mă documentez în direcția asta. Pentru mine, cristalele sunt de domeniul simțirii. Indiferent de ce anume se scrie despre ele, consider important vibe-ul pe care îl simt. Dacă consideri magie faptul că un obiect chiar poate să-ți provoace anumite trăiri, indiferent de motivul pentru care crezi că se întâmplă asta (științific sau mistic), atunci cristalele sunt într-adevăr magice”, spune ea. 

Iulia povestește că a fost ajutată de cristale de multe ori, că au ajutat-o să doarmă în perioadele de insomnie sau să-și depășească emoții dificil de gestionat. „M-au ajutat să mă simt mai bine atunci când am fost bolnavă și au fost mereu un suport emoțional pe toate planurile. Unii spun că este vorba de magie, alții de puterea autosugestiei. Mie sincer nu îmi pasă care o fi motivul pentru care funcționează, rezultatul contează. Iar acest final vine întotdeauna cu un sentiment de împlinire, de echilibru”, explică programatoarea. 

„De ce cred în ele? Pentru că de fapt cred în mine. Știu că ceea ce simt este propria mea realitate. Nu am cum să neg ceea ce experimentez și trăiesc”, adaugă Iulia. Iar în ceea ce privește hype-ul cristalelor, nu poate spune dacă criza globală a contribuit sau nu la acest trend, dar recunoaște că lumea e mai interesată de ele acum ca niciodată „Aș spune că motivul ar fi că lumea a avut mai mult timp să se ocupe de ceea ce simte”, conchide ea.

Share