Kiss Time Out

Brașovul iarna - 20 de poze de pe Instagram care te vor convinge că acesta este cel mai frumos oraș din România

Odată ajuns în centrul vechi al Brașovului, poveștile despre acest oraș nu mai par chiar atât de fantastice, ci mai degrabă ancorate în realitate.

Sigur ai auzit spunându-se despre Brașov că este este cel mai frumos oraș din România și nu este doar o chestie care să țină de marketing sau o exagerare. Cei care vin aici pentru prima dată, au grijă să tot revină, așa se și face că în ultimii ani Brașovul a atras mai mulți turiști decât litoralul românesc.

Ce știm cu siguranță este că e un loc cu adevărat magic și de care n-ai cum să te saturi, iar iarna el are un farmec aparte, având peisaje de poveste. Ca să te convingem de acest lucru, am strâns 20 de poze de pe Instagram în care Brașovul demonstrează încă o dată că merită titlul de „cel mai frumos oraș din România”. 

De asemenea, printre poze am avut grijă să trecem și câteva lucruri interesante despre acest minunat oraș. 

1. Bineînțeles, Piața Sfatului este unul dintre cele mai populare și frumoase locuri din Brașov. În luna decembrie aici este organizat târgul de Crăciun și este instalat cel mai mare brad de Crăciun din oraș


2. Arheologii spun că ar fi descoperit aici, la bazele munților care înconjoară orașul de astăzi, așezări și altare dacice pentru sacrificii. După ocuparea Daciei, romanii au găsit aceste altare și, în onoarea lui Saturn (Zeul Timpului), ar fi numit muntele Tempus.

După romani, cavalerii teutoni s-au așezat aici. Aceștia ar fi tradus în limba germană numele vechii cetăți și astfel a apărut denumirea de Kronstadt: Cetatea lui Kronos sau Cetatea Timpului. Bineînțeles, aceasta este doar una dintre multele ipoteze ce încearcă să explice etimologiile numelor Brașov și Kronstadt.


3. Mai există o legendă care spune că muntele Tâmpa ar fi spinarea unui dragon ce-și doarme somnul de câteva mii de ani. Ce-i drept, nici aceasta nu pare atât de fantezistă atunci când privești spre Tâmpa din Piața Sfatului sau de la Turnul Alb, pentru că îți dai seama imediat de asemănare.


4. În cazul în care te întrebi inscripţia de pe Tâmpa a fost montată prima dată în anul 2004, de Consiliul Judeţean Braşov. Însă, fiind șubredă, a fost deteriorată de vânt, iar în 2006 a fost refăcută. Fiecare literă are o înălţime de 6 metri, iar iluminatul se face cu ajutorul unor becuri de mare putere. Chiar dacă acum a devenit un simbol îndrăgit al orașului, la momentul instalării nu toți brașovenii au fost de acord acestă instalație.  


5. Brașovul este plin de legende și basme, dar are și o frumusețe aparte, liniștitoare și care te face să ai impresia că ai pășit în altă lume, indiferent de anotimpul în care îl vizitezi. De exemplu, câteva zile în Brașov pe timp de iarnă se transformă într-un basm în sine. Iarna, când se lasă întunericul, orașul este mai liniștit, mai prietenos, iar albul zăpezii evidențiază faţadele clădirilor și întreaga arhitectură misterioasă a Brașovului.


6. Nu poți vorbi despre Brașov fără să vorbești și despre Biserica Neagră. Aceasta este cea mai mare biserică gotică dintre Viena și Constantinopol. Și are o istorie care se întinde pe 780 de ani. La începuturile orașului, aici exista o capelă mică, în stil romantic, care a fost distrusă în timpul marii invazii mongole din 1241. Dar pe locul micii bisericuțe a fost ridicată o biserică hală închinată Fecioarei Maria. Construcția a durat un secol, iar în anul 1689, marele incendiu care a devastat Brașovul a distrus acoperișul și turnul și tot interiorul. De atunci datează și denumirea actuală, pentru că zidurile exterioare au căpătat culoarea neagră.



8. Istoria Brașovului are și o parte întunecată. Acum sute de ani, vizitatorii Brașovului erau întâmpinați în fața porții, actuala intrare pe strada Republicii, de locul de execuție al vrăjitoarelor, prin ardere pe rug. În perioada 1621-1669, la Brașov au avut loc peste 20 de procese de vrăjitorie.


9. Se mai spune că vrăjitoarele din Brașov se scăldau noapte în pârâul Spurcata, cel care curge și astăzi pe „După Ziduri”. Chemate de duhuri necurate, ele se ridicau noapte din paturi și alergau goale pe străzile orașului, venind apoi la pârâu unde se scăldau alături de un fantomatic cerb alb.


10. O zonă mai puțin explorată de turiști, dar foarte frumoasă, este cartierul Schei, plin de case vechi și monumente istorice. Data viitoare când ajungi în Brașov poți să dai o fugă până în Piața Unirii, iar de aici poți începe să te pierzi pe străduțele care se ramifică spre Pietrele lui Solomon.   


11. De la Pietrele lui Solomon începe și Drumul Vechi, o potecă pe care poți urca până în Poiana Brașov. Traseul durează în jur de 45 de minute și este ușor de făcut, mai ales că nu ai pante abrupte și este foarte circulat de brașovenii care preferă să ajungă astfel în Poiană. 


12. Poiana este destul de aglomerată pe timp de iarnă, având unele dintre cele mai apreciate pârtii de ski din România. Aceasta atrage în fiecare an un număr mare de turiști nu doar din țară, dar și din Italia, Franța sau Germania.

Două dintre cele mai renumite restaurante de aici sunt Șura Dacilor și Coliba Haiducilor


13. Tot din Poiană se poate ajunge cu telecabina și la Cabana Postăvaru, amplasată la o altitudine de 1605 m. Atât apusurile, cât și răsăriturile de aici sunt de poveste. 


14. După o astfel de peripeție, prin zăpezile Brașovului, cu siguranță ți se face foame, iar prietenii de la Zile și Nopți au o listă de locuri unde poți lua un prânz bun în Brașov: 


15. Pentru a-și apăra frumosul oraș, sașii din Brașov au ridicat în timp ziduri mărețe și puternice, înzestrate cu turnuri și bastioane. Recunoscuți pentru priceperea și hărnicia lor, sașii erau organizați în bresle - asociații de meșteșugari, fiecare dintre ele asumându-și și sarcina de a întreține un turn și un segment din zidul orașului. 


16. Astfel, colindând cărările de lângă zidurile Brașovului, vei găsi Bastionul Țesătorilor, Bastionul Curelarilor, Bastionul Fierarilor, Bastionul Cojocarilor, Turnul Cizmarilor sau Turnul Cuțitarilor.


17. Clădirea istorică de la Baza Olimpia este un alt simbol al Brașovului. Ea a fost construită în 1894 și ar urma să fie transformată în Muzeul sportului şi turismului montan. Iarna, pe terenurile de tenis de aici funcționează cel mai mare patinoar în aer liber din Brașov.


18. Piața George Enescu a devenit una dintre cele mai apreciate zone din oraș, pentru că aici se află multe restaurante bune, printre care amintim: Bistro de l'Arte, Dei Frati sau Next Door.   


19. Prietenii de la Zile și Nopți îți spun și unde poți de bei o bere bună în oraș sau un pahar de vin într-o atmosferă plăcută.


20. Dacă te vei uitat atent, vei vedea că pe acoperișul Bisericii Negre se află și o statuie a unui copil care se apleacă peste margine. Sunt două legende care-i explică existența. Una dintre ele spune că un meșter invidios pe un ucenic l-a împins de pe acoperiș, iar apoi, cuprins de remușcări, i-a făcut o statuie.

Cea de-a doua spune că fiul unui meșter a venit în vizită la tatăl său, în șantier, și a alunecat de pe acoperiș. Răpus de durere, tatăl a ridicat această statuie în memoria fiului.


Sursă foto: Unsplash.com

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.