Winterkiss

Ce trebuie să știi despre stațiunea Rânca pentru a te bucura de o experiență memorabilă la schi

Stațiunea Rânca este cea mai renumită stațiune de schi din Carpații Olteniei, preferată de iubitorii sporturilor de iarnă, deoarece aici stratul de zăpadă se depune începând cu luna septembrie și se menține chiar până în mai. Plus de asta, domeniul schiabil este extrem de generos și se întinde între 1600 și 2100 de metri.

Susținem sporturile de iarnă, așa că mergem cu tine pe cele mai tari pârtii din Carpați. După ce ai obosit pe pârtie, te așteaptă ore întregi de distracție, asigurate de Partydul Kiss FM, Bad and Boujee, Marian Maican și Cristi Neacșu. 

De la început de ianuarie și până la final de februarie, în fiecare sâmbătă, dacă nu ne vedem la fața locului, poți să guști distracția pe Kiss FM și să ne vezi pe Pagina de Facebook Kiss FM. Transmitem 4 ore de petrecere de la mare altitudine. Cool, huh? Programul complet îl găsești aici, iar informații interesante mai sunt disponibile și în secțiunea noastră specială Winterkiss

În episodul de astăzi vrem să vă povestim câteva lucruri interesante despre stațiunea Rânca. În weekend, Marian Maican se ocupă de after schi party, așa că dacă ai chef de zăpadă și voie bună, aici e locul pentru tine.


Rânca, o stațiune minunată 

Stațiunea Rânca reprezintă singura zonă de practicare a sporturilor de iarnă (schi alpin) din partea de Sud a țării, între Valea Prahovei și partea de Vest a țării, Muntele Mic - Caransebeș. A fost declarată stațiunea cu cel mai mare potențial turistic de iarnă nevalorificat din România, iar asta ar trebui să tragă un semnal de alarmă autorităților, deoarece pârtiile de schi de la noi merită investiții, mai ales că avem cu ce ne lăuda.

Rânca este poziționată la doar 62 de kilometri de Târgu Jiu, în Munții Parâng, unul dintre principalele lanțuri muntoase din județul Gorj, cu cel mai înalt vârf din Oltenia, Parângu Mare (2519 metri). 

Drumul până aici este în sine o vacanță, deoarece Rânca se află la peste 1600 de metri altitudine, pe unul dintre cele mai frumoase drumuri din România, Transalpina. La Rânca se găsesc 6 pârtii de schi, cu dificultate uşoară şi medie. Cea mai lungă pârtie de schi are peste 800 de metri. Există şi o pârtie pentru săniuş amenajată pentru copii, iar urcarea se face prin două staţii de teleschi. Recent s-a anunţat şi deschiderea celei mai mari pârtii din staţiune, care va pleca de la cota 2000 şi care va străbate vârful Păpuşa.

Din cele 6 pârtii de schi, 4 sunt omologate și anume: 

  • M1 – ușoară, 650 m
  • M2 – medie, 500 m
  • M3 – medie, 710 m
  • M4 – medie, 350 m
  • L 1-3 – ușoară, 910 m
  • L 2-1 – ușoară, 606 m

Pârtiile sunt deservite de instalații de teleschi, iar M1 dispune de nocturnă. E bine să știi că stațiunea Rânca beneficiază de asistență permanentă Salvamont, cât și de o bază de salvare și intervenție modernă, în cazul accidentelor montane. Mai multe informații tehnici, cât și prețuri, poți vedea aici.

Cum ajungi la Rânca

Accesul în Rânca se face pe Transalpina, sau DN 67C Bengești (Gorj) – Șugag (Alba), drum modernizat și bine întreținut până în stațiune, chiar și iarna. În sezonul geros Translpina este închisă, iar la Rânca se poate urca doar dinspre Novaci. În ceea ce privește cazarea în zonă, vei găsi aici tot felul de pensiuni și vile care-ți vor asigura tot confortul de care ai nevoie. 

Câteva dintre atracțiile zonei

Lacul Gâlcescu

Se afla în Munții Parâng la o altitudine de 1.925 metri, la nord-est de vârful Parângul Mare. Este cel mai întins iezer glaciar din acest masiv (3,2 hectare), cu o adâncime de 9.6 metri. Lacul Gâlcescu este declarat monument al naturii, iar împrejurimile constituie o rezervație naturală (geologică, floristică și peisagistică). Rezervația de la lacul Gâlcescu se află în bazinul Lotrului și a fost înființată încă din 1932.


Peștera Muierii

Peștera este un monument al naturii (încă din 1955), cu o lungime totală de 3566 de metri, iar o parte din ea a fost amenajată și electrificată, încă din 1963. Aici poți admira numeroase stalactite și stalagmite care au forme impresionante ce poartă denumiri precum: Orga, Altarul, Candelabrele, Moș Crăciun, Uliul Rănit, Sala Perlelor etc. În peștere se găsesc colonii de lilieci, miriapode, pseudoscorpioni, păianjeni și numeroase alte nevertebrate inferioare. În Galeria Urșilor poate fi văzut un schelet de urs de peșteră. În ceea ce privește numele, legenda spune că aici, în timpul războaielor, când bărbații erau plecați de acasă să-și apere teritoriile, femeile și copiii se ascundeau în peștere, unde erau protejate de posibilii năvălitori.

Orașul Novaci

Dacă vrei să te întorci în trecut, în vremuri în care tradițiile încă erau păstrați, Novaci poate fi locul perfect. Cu o vechime de 500 de ani de viață pastorală rurală, Novaci a devenit oraș în 1968 și reprezintă poarta de sud a Munților Parâng. Pe lângă arhitectura specifică acestor zone, aici vei descoperi atât obiecte de mobilier autentice, cât și serbări folclorice păstorești. Plus de asta, natura și împrejurimile îl transformă într-o destinație superbă.


Izvoarele minerale Săcelu

Băile „Săcellum” sunt cunoscute din epoca romană și sunt așezate în depresiunea intracolinară a Văii Blăhniței, în zona subcarpatică, la o altitudine medie de circa 350 metri. Băile dispun de numeroase izvoare minerale cu mare efect terapeutic în cura externă, la care se adaugă și namolul sapropelic, cât și ape minerale cu o concentrație mai scăzută de săruri, folosită în cura internă. Zona balneară, cât și împrejurimile, dispun de peste 84 de izvoare minerale care apar la suprafață, printre fisurile rocilor de conglomerate.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.