Cool Stuff

Serviciile de streaming chineze au cenzurat un personaj din serialul „Friends”

Serialul „Friends” a ajuns în China, însă nu în forma pe care o știi.

Platformele de streaming chineze au cenzurat părțile LGBTQ din scenariu, iar fanii nu au ezitat să-și exprime supărarea în social media. În primul episod din serie, conversațiile despre prima soție a lui Ross, Carol Willick, care divorțează de el după ce-și dă seama că este lesbiană, au fost șterse. 

Alte dialoguri, sugestive din punct de vedere sexual, au fost și ele editate. Spre exemplu, într-o dezbatere despre avantajele de a fi bărbat sau femeie, Ross spune: „Femeile pot avea orgasme multiple”, însă în versiunea recentă a show-ului, subtitrarile chineze au notat: „Femeile pot bârfi mai mult.”

Mulți utilizatori au făcut mișto de treaba asta și unul dintre ei a comentat: „nu doar că ignoră dorințele și plăcerile sexuale ale femeilor, dar instituie stereotipuri la adresa lor”; peste 80.000 de like-uri au fost acordate acestui comentariu.

Serialul „Friends” urmărește aventurile a șase prieteni (jucați de Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry și David Schwimmer) în timp ce se maturizează; show-ul este extrem de popular în China, unde are o bază imensă de fani loiali.


Prima oară show-ul a debutat în China în 2012, fără să fie cenzurat, lucru care nu a fost modificat până la încheierea contractului cu serviciile de streaming, în 2013. În urma succesului înregistrat de specialul HBO, „Friends: The Reunion”, unde cei șase actori se reunesc și împărtășesc amintiri, serviciile de streaming chineze au cumpărat iar drepturile de difuzare a seriei.

Din păcate, fanii au observat schimările din prezent, așa că și-au exprimat frustrarea pe platforma socială Weibo, alături de hashtag-ul #FriendsCensored.

Vineri seara, hashtag-ul a devenit rapid viral și a avut peste 54 de milioane de accesări, dar sâmbătă dimineața a fost cenzurat, iar căutarea lui oferea răspunsul: „acest topic nu este vizibil din cauza legilor și reglementărilor relevante.”


Cenzura face parte din încercările guvernului chinez de a controla media și entertainment-ul. În 2016, China a lansat legi noi prin care a spus că emisiunile TV nu trebuie să includă povești despre cuplurile gay, dar nici știri care să „exagereze partea negativă a societății.” Documentul de 8 pagini a vorbit și despre cum trebuie excluse aventurile extraconjugale, aventurile de o noapte, cât și dragostea adolescentină.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.