Kiss Music News

Am stat de vorbă cu Eugenia Nicolae despre motivul pentru care a ales să cânte folclor: „Este în ADN-ul nostru”

Viața Eugeniei Nicolae se învârte în jurul muzicii.

A crescut într-o familie în care muzica a fost la ea acasă, a urmat o educație în acest domeniu și a ajuns, la rândul ei, chiar să predea muzică la o școală din București. Cântă încă din copilărie, în cadrul unor evenimente private, a urmat Conservatorul, iar în 2021 și-a lansat proiectul solo, prin care combină folclorul cu muzica pop. În doar un an de zile a lansat 6 piese, cu milioane de vizualizări pe YouTube, care au stârnit reacții pozitive din partea publicului și a oamenilor de radio.

Artista a bifat colaborări cu nume mari din industria muzicală de la noi, precum Puya, Randi, Theo Rose sau Cazanoi Brothers. Își compune și cântă propriile piese, dar creează melodii și pentru alți artiști, precum piesa compusă pentru Theo Rose. 

Am stat de vorbă cu ea despre participarea la Eurovision, melodia românească preferată din finală, cât și tot ceea ce înseamnă parcursul ei muzical.


Eugenia, cum te-ai descrie în cel mai sincer mod posibil?

Cred că uneori, la prima vedere, oamenii mă consideră antipatică. Am foarte puțini prieteni apropiați pentru că sunt directă; nu-mi plac conversațiile de complezență, fake-ul.

Expresiile mele faciale vorbesc de la sine; și, de multe ori, deranjează. Prefer interacțiunile sincere, directe și prieteniile adevărate. Sunt ambițioasă, cu o determinare de fier și îndrăgostită de muzică, loială puținilor prieteni și o familistă convinsă.

Când și cum a apărut dorința de a participa la Eurovision?

Încă de mică îmi doresc să particip la Eurovision. Era pe lista mea de planuri. Nu sunt fan concursuri, dar știu că merită pentru experiența în sine. Presiunea unui concurs este unică; te învață lucruri despre tine pe care nu le poți cunoaște doar din concerte, sesiuni în studio sau apariții publice.


Ce reprezintă acest concurs pentru tine?

O provocare, o modalitate prin care mă pot cunoaște mai bine.

Povestește-mi despre piesa „Doina” - cum ai scris piesa, ce te-a inspirat și care este mesajul ei:

Refrenul piesei revenea frecvent în mintea mea, nu puteam scăpa de el. Așa că am pornit piesa fix de la melodia care acum se aude pe refren.

Am simțit să vorbesc despre muzica noastră tradițională, despre puterea doinei și a dorului, despre jocul popular „iute ca vântul și gândul”. Intro-ul piesei este interiorizat, exact ca doina, iar pe parcurs devine antrenantă, plină de energie. Cred că românii sunt guvernați de 2 stări: dorul cântat în doină și voia bună regăsită în dansurile populare.


Ai ajuns în semifinala competiției - cum te-ai simțit și cum ai sărbătorit?

M-am bucurat. Mi-am anunțat familia și puținii prieteni și am împărțit bucuria cu ei. Nu a durat mult momentul de sărbătoare pentru că am început repetițiile pentru show.


Ce reacții ai primit de la public vizavi de piesa asta?

Reacțiile au fost extrem de pozitive. Chiar dacă nu am ajuns în finală, cea mai mare bucurie este că rămân cu publicul care ascultă piesa noastră. Sunt foarte dezamagiți că melodia nu s-a calificat și am primit zeci de mesaje de susținere. Pentru mine înseamnă enorm. Pentru un artist, cel mai mult contează reacția publicului, aprecierea și susținerea primită din partea oamenilor.

Cum te-ai pregătit pentru semifinala selecției naționale?

Ne-am antrenat în sala de dans, am făcut o coregrafie, am vrut să transmitem energie pe scenă. A fost o premieră pentru mine să cânt și să dansez în sincron, să număr pașii, să revin pe locul potrivit atunci când erau schimbări de poziții.


Când și cum a apărut pasiunea ta pentru folclor? Ai de gând să-ți continui cariera muzicală cu acest stil?

În copilărie am crescut în casă cu muzica, folclorul era la „mare ascultare”, mai ales că tatăl meu cântă, iar repetițiile se făceau la noi acasă. Da, am căutat ani de zile această direcție muzicală.

M-am pierdut de foarte multe ori pe drumul descoperirilor profesionale. Acum, când în sfârșit am găsit acest traseu încep să îl explorez, să mă bucur de el. În proiectul meu muzical constanta va fi folclorul.

Ce înseamnă folclorul pentru tine și de ce-l consideri important în ziua de azi?

Acum folclorul este singura mea inspirație; este atât de viu, reușește mereu să mă surprindă; este un adevărat izvor. Folclorul este important pentru fiecare popor în parte, este în ADN-ul nostru; ar trebui să îl prețuim și să îl prezentăm și noilor generații într-o formă care să le capteze atenția, să îi facă curioși să cerceteze.

Ai o altă melodie favorită din semifinaliștii români?

Dora Gaitanovici - „Ana”


Consideri că noua generație gustă genul ăsta muzical - de ce?

Da. Pentru mine acest lucru a devenit o dovadă cât timp predam muzica la o școală din București. Copiii îmi știau piesele pe de rost, voiau să le cântăm mereu la ore. Cred că cheia este povestea din spatele folclorului și suprapunerea lui peste producții muzicale fresh, care aparțin generatiilor noi.

Care sunt planurile tale post Eurovision?

Muzică, muzică, muzică. Vor urma multe proiecte cu alți artiști, piese solo, vloguri și live-uri tematice pe canalul de YouTube. Sper să începem concertele, să putem cânta fără restricții. Am extrem de multe idei pentru show-uri cu muzică live, cu public. Abia aștept!


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.