Cool Stuff

Un show de modă politic - prezentarea Balenciaga de la Paris a atras atenția asupra războiului din Ucraina

Show-ul Balenciaga a fost unul dintre cele mai așteptate din cadrul Paris Fashion Week, iar fanii nu au fost dezamăgiți.

Directorul creativ al brand-ului, Demna, s-a folosit de platforma creată pentru a aduce un tribut ucrainenilor, într-o prezentare care și-a imaginat un viitor neliniștit.

Așa cum notează cei de la CNN, criza umanitară din estul Europei, unde peste 1.5 milioane de ucraineni și-au părăsit țara, l-a afectat profund pe designer. 


Demna vine din Sukhumi, un oraș din Georgia care a fost martor la multe lupte în timpul războiului civil din țară, la începutul anilor 1990. El și familia lui sunt doar câțiva dintre miile de oameni care și-au părăsit locuințele pentru a fugi din calea pericolului, în regiunea Abhazia.

„Războiul din Ucraina mi-a adus înapoi durerea unei traume din trecut, pe care o port cu mine din 1993, când același lucru s-a întâmplat în țara mea și am devenit refugiat pentru totdeauna”, a notat el pe un bilețel pe care oaspeții de la show l-au primit.


La un moment dat, în timpul serii, Demna a citit un poem în ucraineană, scris de poetul Oleksandr Oles. Nu a oferit și traduceri, deoarece și-a dorit ca mesajul versurilor să fie auzit și de către cei care nu-l înțeleg. Mai mult, steaguri ucrainene au fost puse pe scaunele invitaților.

Modelele au prezentat pe un catwalk învăluit în zăpadă artificială și vânt și deși colecția a fost realizată înaintea războiului, Demna a declarat că întreaga producție a vrut să transmită propria lui experiență cu relocarea și conflictul, în urmă cu 30 de ani. Inițial, el și-a dorit ca decorul să tragă un semnal de alarmă vizavi de schimbările climatice și cum, din cauza încălzirii globale, zăpada ar putea fi redată digital în viitor.


Nu este pentru prima oară când Balenciaga atrage atenția asupra tragediei din Ucraina. Săptămâna trecută, contul de Instagram al brandului a postat o imagine cu steagul țării invadate de Rusia, alături de care a notat cum toate filialele companiei vor oferi informații despre cum oamenii pot ajuta cauza.

Demna a povestit și despre cum a luat în considerare să anuleze show-ul și a spus: „În timpuri ca astea, moda pare o absurditate.” Cu toate astea, s-a răzgândit, deoarece a considerat că un astfel de gest ar fi însemna că „cedează.” „Să mă predau răului care m-a rănit atât de tare...am hotărât că nu mai pot să sacrific părți din mine pentru absurdul și inumanul război al ego-ului.”


În cele din urmă, show-ul a atras atenția asupra unui subiect extrem de prezent și de real în 2022.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.