Kiss Time Out

De ce să-ți rezervi acum vacanța și care sunt destinațiile în trend

Află de la trei experți în turism cum îți afectează războiul de la graniță planurile tale de concediu, care sunt destinațiile în trend și de ce factori ar trebui să ții cont când îți organizezi vacanța.

Războiul din Ucraina ne-a provocat anxietate, iar piața de turism e impactată într-un mod haotic. Pe de o parte, unii oameni au optat pentru vacanțe de tip last minute, pentru că YOLO, iar alții își rezervă concediile costisitoare din timp, deoarece își dau seama că prețurile se vor mări în mod inevitabil.

Deci, dacă ți-ai notat în bucket list una dintre cele mai trendy destinații, precum Peru, Seychelles sau Maldive, poate că ar trebui să îți organizezi deja vacanța. Unele persoane au intrat în modul freeze, ca în timpul pandemiei, și și-au pus toată viața „pe pauză”. 

Dar se pare că în acest timp turismul intern, deși va beneficia de mai puțini turiști străini din cauza proximității față de zona de conflict, va fi preferat de noi, pentru că iubim și vacanțele nepretențioase, de care ne putem bucura aproape de casă.


Cine  are în plan o destinație costisitoare ar fi bine să o achiziționeze acum

„Am observat încă de la jumătatea lunii februarie, de când tensiunile de la graniță s-au amplificat, o anumită încetinire a rezervării vacanțelor noi. Ziua de 24 februarie a debutat cu o panică firească, și nu doar în piața de turism, ci în toate segmentele, mai puțin cele esențiale, astfel încât cererile de vacanțe au scăzut dramatic, puțin călători au mai rezervat, însă, ulterior, am remarcat o creștere ușoară a rezervărilor de călătorii, și aici am identificat două elemente: a revenit destul de puternic trendul vacanțelor very last minute (rezervări cu plecare în câteva zile/o săptămână) și clienții care își rezervă vacanțe mai lungi în perioada asta. Probabil caută un escape față de toată agitația și anxietatea cauzate de război. În a treia săptămână de la declanșarea ostilităților, cererile au revenit la cotele normale pentru perioadă. Dacă lucrurile nu escaladează și se găsește o rezolvare a conflictului, cred că lucrurile vor intra pe făgașul normal, pe termen scurt și mediu. Însă pe termen lung, încă e prea devreme pentru a face estimări. Toate aceste creșteri la tarife la energie și petrol vor afecta în mod direct costurile vacanțelor. Mă aștept, dacă barilul se va stabiliza undeva între 100 și 110 dolari, costurile biletelor de avion să crească undeva cu 30-40%. De asemenea, aceste costuri vor spori și costurile celorlalte servicii - tot ce înseamnă zona de circuite, transport local etc. Pentru că vorbim despre niște previziuni de inflație record în întreaga lume și, în mod implicit, asta va duce la scumpirea vacanțelor. Iar acest factor, asociat cu o scădere a puterii de cumpărare la nivelul pieței, va duce probabil la o scădere a vânzărilor. Însă efectul războiului nu e foarte vizibil acum în economia locală, însă recomandarea mea e următoarea: cine are în plan o anumită destinație (în special dacă e vorba despre o destinație mai costisitoare sau biletele de avion către destinații exotice) ar fi bine să o achiziționeze acum. Probabil acum prețurile sunt mult mai bune decât peste două luni.”

Sorin Stoica, CEO-ul agenției de turism Eturia


Cum afectează războiul turismul intern

„Când speram ca lucrurile să se aşeze, să vedem o revenire după pandemia de COVID-19, a venit războiul ca o nouă lovitură pentru turism. Nu mai avem grupuri de turiști din Spania sau Belgia, ci doar prin toamnă rezervări ale turiştilor din Irlanda, să vedem dacă se vor concretiza. Acest război de la graniţă îşi va pune amprenta asupra turismului de incoming. Se remarcă o creștere a rezervărilor atât tip early booking, pentru sezonul de vară, cât și pe termen scurt, datorită înlăturării totale a restricțiilor din țara noastră. Sunt avantajate atât turismul intern, cât și outgoing-ul, ținând cont că pentru turiștii români care se întorc din străinătate nu mai este nevoie nici de certificat, nici de test, nici de formularul PLF iar în plus, nu mai există carantină la revenirea în țară. De exemplu, în ultimul weekend, gradul de ocupare a fost de 90-100% la mai multe hoteluri de pe Valea Prahovei, din Poiana Brașov, din alte stațiuni montane, stațiuni balneare sau pentru turism rural. Turiștii se gândesc mult la prezent și, în pofida conflictului de la granița noastră, consideră că viața merge înainte, așa că mulți români își fac deja planuri de călătorie pe termen scurt și mediu. Pot spune că situația rezervărilor este clar mai bună decât în aceeași perioadă a anului precedent. Majoritatea destinațiilor externe preferate de români sunt departe de zona de conflict, ceea ce îi determină pe turiști să rezerve. Dar firește, există îngrijorări legate de situația economică și de scumpirea tarifelor și în turism. Pachetele turistice deja ofertate și negociate de către agențiile de turism își păstrează prețul. Mai putem vorbi de scumpiri între 10 și 25% pe viitor, însă în alte domenii, prețurile s-au mărit mult mai mult, de la bunuri de consum până la costurile utilităților.”

Traian Bădulescu, consultant în turism


Unii români își pun viața pe pauză

„De când a început războiul în Ucraina nu am observat vreun trend în ceea ce privește plecatul din țară pentru a lucra de la distanță (cum poate ar fi fost de așteptat) ci doar cazuri puține, izolate - de obicei, freelancer-ii care oricum făceau asta și înainte. Ce am observat însă este că mulți români și-au pus din nou „viață pe pauză” și nu mai iau decizii pentru viitor, ci doar pentru prezent, același lucru care se întâmpla și la începutul pandemiei. Din păcate, după doi ani de zile de restricții și pandemie, încă mulți nu au înțeles că viață trebuie trăită la maximum, cu bune și cu rele, dar zilnic. Viața trebuie trăită în prezent, dar și cu gândul la viitor, mai ales în ceea ce privește planurile de dezvoltare, ceea ce ne dă mereu o stare de bine. Dezvoltarea personală vine și prin călătorii, de aceea să-ți faci planuri de călătorie este bine inclusiv pentru planul mental, te ajuta să îți păstrezi mintea ocupată cu lucruri pozitive atunci când știi că ai niște excursii rezervate în avans. La fiecare nou val în pandemie, românii s-au oprit cam două săptămâni din a-și face planuri de vacanță și exact asta s-a întâmplat și acum, de la începerea războiului. Chiar dacă sunt conștienți (sau poate că nu sunt) că excursiile se vor scumpi din ce în ce mai mult, tot amână mai mult rezervarea lor. Abia săptămâna trecută au început să apară din nou cererile de rezervări de vacanțe, ceea ce înseamnă că panica a început să dispară.”

Răzvan Pascu, antreprenor turism și organizator de circuite premium prin toată lumea


Destinațiile exotice de top nu s-au schimbat

„Moda destinațiilor nu s-a schimbat, pentru că războiul nu a afectat preferințele actuale ale turiștilor. Dacă Asia ar fi fost deschisă, am fi observat o scădere de cereri în această zonă, deoarece rutele treceau peste zona de conflict și companiile aeriene au fost nevoite să și le modifice, iar asta a dus la o creștere de costuri. Destinațiile de top de anul acesta nu s-au schimbat, au rămas:  Maldive, Republica Dominicană, Mauritius, Seychelles, Mexic, SUA, Peru, Tanzania, Kenya. Pentru Iordania și America de Sud (Argentina, Brazilia, Peru) s-a înregistrat o creștere în cereri și pe destinațiile asiatice deschise: Thailanda, Sri Lanka și Indonezia. Mă aștept ca pe măsură ce acest război va deveni o amintire, după cum sperăm cu toții, să revenim la obiceiul de a călători nestingheriți de anxietate”, completează Sorin Stoica.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.