Cool Stuff

Un portret cu Marilyn Monroe semnat de Andy Warhol ar putea deveni cea mai scumpă operă de artă din secolul XX, vândută în cadrul unei licitații

Unul dintre portretele semnate de Andy Warhol cu Marilyn Monroe ar putea doborî un nou record pentru o licitație.

Tabloul intitulat „Shot Sage Blue Marilyn”, realizat de artist în anii 1960, va fi scos la licitație de compania Christie's, iar organizatorii așteaptă oferte de 200 de milioane de dolari. Vânzarea va avea loc în New York în luna mai.

Imaginea face parte din filmul actriței din 1953, „Niagara”, iar Warhol a transformat-o și a devenit una dintre cele mai recunoscute opere ale sale. Andy a realizat aceste portrete în 1962, la scurt timp după moartea vedetei; la fel a făcut și în cazul altor figuri celebre, cum ar fi Elvis Presley și leader-ul chinez Mao Zedong.

Nu foarte multe tablouri au reușit să se vândă cu sume de peste 200 de milioane de euro în cadrul unor licitații private; spre exemplu, în 2017, „Salvator Mundi” a lui Leonardo da Vinci a fost o excepție și s-a vândut cu peste 450 de milioane de dolari.


În prezent, recordul pentru cea mai scumpă operă de artă de secol XX este deținut de tabloul lui Pablo Picasso, „Les Femmes d'Alger (Version O)”, vândut în 2015 cu 179.4 milioane de dolari. Recordul casei de licitații pentru o operă semnată de Warhol este deținut de „Silver Car Crash (Double Disaster)”, care portretizează scena unui accident de mașini, și care a fost vândut cu suma de 105 milioane de dolari, în urmă cu mai mult de 10 ani.

„Shot Sage Blue Marilyn” a fost deținut de mai multe galerii de artă de top din lume, cât și de colecționari, înainte să fie cumpărat de dealer-ul de artă elvețian Thomas Ammann. În cadrul licitației, el este oferit de fundația din Zurich - Thomas și Doris Ammann, iar încasările vor fi donate în scopuri caritabile către programe de sănătate și educaționale pentru copii din toată lumea.

Portretul a putut fi văzut în galerii precum - muzeul Guggenheim din New York, Centrul Pompidou din Paris și muzeul Tate din Londra. Președintele Christie's, cel care se ocupă de operele semnate în secolul XX și XXI, consideră că „Marilyn” a lui Warhol este „unul dintre cele mai mărețe tablouri ale tuturor timpurilor.”

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.