Kiss Time Out

Cum să-ți planifici un city break low cost

Din călătorii ne întoarcem cu poze frumoase, dar de multe ori în spatele lor se ascunde oboseala și stresul. Iată cum îți poți planifica un city break relaxant, cu buget minim.

Escapadele de weekend sunt mult mai relaxante decât vacanțele lungi, pentru că nu presupun premeditare cu șase luni înainte, concedii prelungite de odihnă, în care probabil îți vei verifica oricum mailul, iar dacă sunt planificate smart, nici eforturi financiare foarte mari. Iar norocul nostru, ca cetățeni europeni, este că, în doar câteva ore de zbor și fără viză, putem experimenta  o cultură, o gastronomie și chiar o vreme complet diferită față de cea de acasă.

Poate de aceea pentru noi un weekend la Roma sau la Paris nu sună deloc exotic. Practic, poți schimba aerul și te poți deconecta de griji legând un weekend de vreo sărbătoare legală sau de una națională, ori cu prețul unei zile de concediu sau lucrată din aeroport. 

Iată câteva sfaturi de care să ții cont pentru un city break relaxat:


Fii flexibil cu datele biletului de avion

Indiferent de orașul pe care-ți dorești să-l vizitezi, încearcă să nu mergi acolo în perioada de vârf, când biletele sunt overpriced. Drept urmare, pentru o călătorie relaxată, la un preț low cost nu merge în Viena sau în Laponia în decembrie sau în Grecia ori Italia în august, când mai toată Europa are vacanță și poți să-ți organizezi ceva local. 

Apoi, intra pe site-uri precum vola.ro, kiwi.com sau esky.ro și află datele zborurilor directe (lipsa escalelor te va scuti de un stres inutil), apoi alege-ți biletul în funcție de datele în care poți să pleci și preț. Înainte să dai click pe butonul de buy, verifică dacă prețurile sunt mai mari sau mai mici direct pe site-urile companiile aeriene, pentru că poți avea surprize.

De asemenea, ține cont că prețul afișat nu este identic cu cel de la check-out, pentru că se pot adăuga taxe de zbor. Dacă destinația e una mai îndepărtată,  optează mereu și pentru o asigurare de călătorie pentru cazul în care nu poți să mergi.

Însă, dacă nu ești fixat pe o destinație, înscrie-te la newsletter-ele companiilor de zbor low cost și vei primi noutăți atât cu idei de călătorii, precum și oferte de bilete, unele aproape incredibile, precum 5 euro dus până în Bologna sau oferte de tip 1+1. Atâta timp cât ești flexibil cu datele, cerul este limita!


Fă-ți bagajul smart

Dacă mergi într-un city break de 3-4 zile, nu se justifică neapărat să cumperi un bagaj de cală, de aceea, planificarea și prioritizarea e esențială. Personal, am fost atât în situația de a plăti o taxă de bagaj mai scumpă decât biletul, cât și în ipostaza de a mă îmbrăca cu trei pulovere în fața angajatului stupefiat de la check-in, pentru că rucsacul meu depășea cu puțin greutatea. Iar o dată am ajuns cu Fly Dubai până în Sri Lanka cu un bagaj de mână imens, pentru că cineva greșise dimensiunile admise bagajului de mână, însă odată ce erau menționate pe bilet, nu prea au avut ce face.

Deci, citește cu religiozitate dimensiunile de bagaj admise de operatorul de zbor (fiecare companie are regulile ei) și încadrează-te în ele. Pentru a reuși asta, planifică-ți din timp ținutele și împachetează smart (vei găsi pe YouTube zeci de tutoriale dedicate aceste arte de tip Marie Kondo, în care un tricou ajunge la dimensiunea unei cutii de chibrituri).

De obicei, cel mai mult cântăresc produsele de îngrijire, care se adună și care, conform regulilor EU pentru bagajul de mână, nu trebuie să însumeze în greutate mai mult de un litru. Săpun și gel de duș găsești de obicei la hotel sau la airbnb, însă pentru creme sau seruri de față, optează pentru dimesiuni mini. Iar SPF-ul sau parfumul pot avea maxim 50 de grame, altfel vor sfârși la coșul de gunoi din aeroport sau vei plăti pentru bagaj de cală. Și nu uita să-ți rezervi loc pentru suveniruri.


Alege o cazare pe gustul tău

Indiferent că ești genul care nu pune preț pe lux și poate sta fără probleme într-un hostel, pentru că „doar nu stai în cameră”, ori iubești micile detalii de lifestyle care fac viața mai frumoasă, alege o cazare în centru, cât mai apropiată de obiectivele pe care vrei să le vizitezi. Astfel vei scuti costurile de taxi sau Uber și stresul/timpul necesar pentru a schimba diverse mijloace de transport, când nu nimerești nici stația.

La urma urmei, cel mai minunat mod de a descoperi un oraș este la pas, iar o cazare centrală îți va permite și mici pauze de odihnă în timpul zilei, să te schimbi dacă te apucă ploaia pe drum ori să petreci până târziu în noapte, fără să te gândești la tariful dinamic al taximetriștilor sau la rechinii locali care pândesc turiștii – sunt peste tot, nu doar la noi.

Înainte să book-uiești orice, compară prețurile, compară stelele, compară zonele, apoi citește review-urile și crede-le. Aceasta investiție de timp te poate scuti de o experiență neplăcută, dar îți poate oferi și sugestii cu privire la cea mai bună cafenea din zonă. Iar odată ce ai descoperit cazarea ideală, dacă optezi pentru un intermediar de tip booking sau airbnb, citește cu atenție politica de anulare înainte de a rezerva, pentru a te asigura că vei primi un refund dacă nu mai poți ajunge în vacanță.

Nu uita că și locul în care stai poate face parte din experiența de călătorie și dincolo prioritatea zonei, poți alege o cazare inedită, precum o cameră într-un conac vechi, mai ales dacă ai vizitat deja orașul respectiv, sau dacă ai posibilitatea de a face o excursie de o zi. Spre exemplu, dacă stai patru zile în Londra, poți aloca una vizitării monumentului neolitic Stonehenge, dacă mergi la Bruxelles, poți rupe o zi să vezi orașul Bruges, iar dacă ajungi la Milano, ar fi păcat să nu faci o excursie până la Lacul Como.


Premeditează activitățile

E adevărat că și spontaneitatea are farmecul ei, însă pentru a fi relaxat în vacanță, trebuie să fii organizat acasă. Notează-ți obiectivele pe care vrei să le vizitezi și eventual, ia-ți bilete de tip skip the line de la operatori autorizați, pentru a evita cozi kilometrice și bătăi de cap. Și insist pe cuvântul autorizați, pentru că mi s-a întâmplat că cumpăr bilete la Galeria Borghese și când ajung acolo să aflu că erau pentru o altă dată.

Iar faptul că erau foarte mulți păgubiți în jurul meu mi-au confirmat faptul că nu greșisem eu, ci pur și simplu softul te lăsa să alegi data, apoi îți emitea un bilet random. Altă opțiune este să-ți iei un bilet de tip City Pass, care e un card de acces ce include mai multe muzee și atracții turistice. În plus, atunci când cercetezi obiectivele, ține cont că multe dintre ele se pot vizita gratuit în anumite zile sau la anumite intervale orare, deci poate nici măcar nu-ți vor afecta bugetul.

De asemenea, îți recomand să te documentezi și în legătură cu gastronomia unei țări pentru a nu rata cele mai delicioase experiențe, să afli despre obiceiurile locale sau să citești o carte ce are acțiunea în orașul respectiv – romantizându-ți călătoria, vei căpăta un plus de entuziasm.

Pregătește-te pentru situații neprevăzute

Înainte de orice, fă-ți o asigurare de sănătate pentru perioada în care ești plecat, poate una care să prevadă și riscurile aferente îmbolnăvirii cu Covid19 (spitalizare, carantină etc.). Nimeni nu pleacă cu acest gând de acasă, dar se poate întâmpla.

Apoi, ideal ar fi să plătești peste tot cu Revolut-ul, care nu percepe comisioane atunci când ieși din țară, și să ai o cantitate modică de cash pentru suveniruri, bacșișuri sau pentru a avea leverage în diverse negocieri. Dar dacă preferi să operezi cu bani gheață, află că hoții de buzunare roiesc în jurul majorității obiectivelor turistice, unde oamenii sunt zăpăciți, obosiți și suprastimulați, așa că păstrează o sumă mică cu tine și ține-i într-un buzunar mai greu accesibil. Același lucru e valabil și pentru actul de identitate. E recomandat să păstrezi o copie la tine și să lași originalul la hotel.

De asemenea, trebuie să prevezi un buget pentru situații neprevăzute, de genul amânării zborului,  accidentării și a altor evenimente din această gamă.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.