Cool Stuff

Starlink e disponibil și în România - cât costă abonamentul la serviciul de internet al lui Elon Musk

Atât de scump încât sunt slabe șanse să aibă succes în România. Un fel de Apple al internetului.

Starlink a ajuns și în România. În mod oficial, orice român își poate comanda acum internet de la SpaceX, compania lui Elon Musk

Pentru cei care nu știu, Starlink este un lanț de sateliți, vizibili pe cerul nopții sub forma unui șir de puncte luminoase care se deplasează rapid, gândit pentru a oferi acces la internet prin satelit în zonele izolate, care nu sunt acoperite de operatorii de telefonie mobilă.

Serviciul de internet prin satelit al lui Elon Musk a fost autorizat în România la începutul lunii martie, iar potrivit Autorității Naționale de Management și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Starlink a primit licență de furnizare a serviciilor de acces la internet pe 2 martie.

„Chiar dacă România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, ideea din spatele constelației de sateliți a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali. Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte - sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România. Da, e adevărat că pentru țara noastră acest gen de servicii va fi, pentru început, scump pentru o parte semnificativă a populației, dar un cost nesemnificativ pentru conectarea unei școli la internet de mare viteză. Simplul fapt că de acum avem această opțiune este un pas major pentru trecerea la o nouă etapă: internetul pentru toți. Beneficiile? Nenumărate”, a scris Sabin Sărmaș, președintele comisiei de IT din Camera Deputaților, pe pagina sa de Facebook, la momentul autorizării serviciului lui Elon Musk în România. 

Însă, având în vedere prețurile mari pentru instalare și abonament, e greu de crezut că românii se vor îngrămădi să devină clienți Starlink.

În România, conform wall-street.ro, instalarea unei antene costă 3.200 de lei, transportul se ridică la 410 lei, iar costul  unui abonament lunar va fi de 529 de lei

De asemenea, viteza de date este destul de mică, între 100 Mb/s și 200 Mb/s cu latență de 20ms în majoritatea locațiilor.


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.