Kiss Time Out

5 filme clasice despre Iisus pe care să le vezi în mini-vacanța de Paște

Viața lui Iisus reprezintă cea mai cunoscută poveste spusă vreodată.

Foarte mulți regizori au încercat să prezinte publicului propria lor versiune asupra destinului lui Iisus. Chiar dacă ești religios sau nu, filmele de mai jos sunt extrem de interesante, deoarece urmăresc cel mai important eveniment din Biblie, crucificarea și înălțarea fiului Domnului, unul care a schimbat cursul istoriei.

Dacă vrei să intri în spiritul evenimentului, poți profita de mini-vacanța de Paște și te poți uita la una dintre producțiile clasice din lista de mai jos:

The gospel according to St. Matthew

În 1964, Pier Paolo Pasolini a regizat un film cu un buget minim, filmat în trei sate din sudul Italiei. Mare parte din distribuție a fost formată din localnici și actori neprofesioniști; rolul lui Iisus a fost jucat de studentul spaniol Enrique Irazoqui, în timp ce Maria, mama lui, a fost jucată de mama regizorului.

Povestea este spusă din perspectiva lui Matei, iar Pasolini a ales acest apostol, pentru că „Ion era prea mistic, iar Luca prea sentimental.” 

În 2015, ziarul de la Vatican, „L’Osservatore Romano”, a numit „The gospel according to St. Matthew” cel mai bun film despre Iisus. Pelicula este considerată deschizătoare de drumuri în acest gen, așa că în mod cert merită atenția ta, mai ales dacă ești pasionat de poveste.


The Last Temptation of Christ

În 1988, Martin Scorsese a regizat un film extrem de controversat, cu o distribuție de milioane. Povestea îl urmărește pe Iisus (interpretat de Willem Dafoe) în timp ce suferă la fel ca toți oamenii, dar încearcă să exploreze și plăcerile carnale alături de Maria Magdalena. De fapt, Scorsese a încercat să transmită un mesaj subtil și anume ideea de sacrificiu a unui om, împotriva dorinței sale de a trăi o viață plină, alături de familie.

Iuda este jucat de Harvey Keitel, în timp ce Pontius Pilates a fost interpretat de David Bowie. Scenariul este bazat pe un roman scris de Nikos Kazantzakis și în mod cert merită atenția ta.


Jesus of Nazareth

Franco Zeffirelli a regizat o mini-serie emblematică pentru poveștile cu Iisus spuse de-a lungul anilor. Producția a fost extrem de bine primită de critici, iar distribuția de la acea vreme (1977) a fost considerată legendară - Anne Bancroft în rolul Mariei Magdalena, iar Robert Powell în rolul lui Iisus.

Modul în care regizorul a condus acțiunea a impus un standard pentru filmele de genul - povestea urmărește viața lui Iisus, suferința lui, cât și sacrificiul suprem. Seria reușește să emoționeze privitorul, iar Zeffirelli reușește să redea un Iisus gentil și puternic în același timp. 


The Passion of the Christ

În cinematografia contemporană, în 2004, Mel Gibson a reușit să facă popular un film despre Iisus. Povestea urmărește ultimele 12 ore din viața lui Iisus, de la trădarea lui Iuda, la moarte. Hristos a fost jucat de Jim Caviezel, iar filmările au avut loc în Italia, exclusiv în aramaică, latină și ebraică.

Deși a avut un succes impresionant în box-office, criticile nu au întârziat să apară, iar mulți privitori au blamat violența excesivă din producție. Dacă nu știai, în film joacă românca Maia Morgenstern, în rolul Mariei, mama lui Iisus.


The Chosen

În 2017, a apărut primul serial despre viața lui Iisus (jucat de Jonathan Roumie). Show-ul pune foarte mare accent pe oamenii din jurul fiului Domnului și oferă background-uri interesante și detaliate despre viața lor. Nu lipsesc nici miracolele, scenele dramatice sau momentele amuzante.

Cinematografia este plină de filme despre viața lui Iisus, așa că în mod cert un serial despre el pare cel puțin intrigant. Plus de asta, seria are nota 9.7 pe IMDB.


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.