Kiss Bits

Fotografiile astea atipice te aruncă direct în lumea fabuloasă a animalelor sălbatice

O să găsești printre aceste fotografii frumusețea lumii, de la natura excepțională la animalele sălbatice tandre sau demne de povești.

SJ
MUMBAI, IN
MM
Translated By Mara Marin

În adâncurile lumii subacvatice, un leopard de mare maiestuos se pregătește să atace un pinguin Gentoo lipsit de apărare, într-un cadru aparent jovial. Acesta este momentul care i-a adus fotografului de wildlife Amos Nachoum marele premiu al ediției din 2021 a Premiilor World Nature Photography (WNPA).

„Am așteptat ore întregi să vină refluxul într-o lagună de mici adâncimi din Peninsula Antarctică”, a spus Nachoum într-o conferință de presă în care a detaliat momentele care au precedat fotografia uluitoare premiată acum. „La fix, leopardul de mare a sosit în lagună cu câteva momente înainte de reflux. Și-a scufundat capul în apă și părea că e doar o piatră în apa care se retrăgea. Puii de pinguin Gentoo îndrăznesc să se aventureze în apă doar când este mică, iar când s-au apropiat suficient de leopard, și-a întors capul cu o viteză uluitoare, a prins unul dintre pinguini de picioare și l-a tras în adâncuri.”

Nachoum a înotat apoi în paralel cu leopardul și i-a observat acțiunile în timp ce se aventura în larg. „Spre marea mea surpriză, i-a dat drumul pinguinului de două ori. De fiecare dată, a urmărit pinguinul din nou, parcă bucurându-se de joc.”

WNPA e un concurs axat pe fotografii care inspiră perspective pozitive asupra lumii și celebrează momentele intime din regatul animal și al florei. Ediția din 2021 a avut participanți din peste 20 de țări, de pe șase continente, iar câștigătorul s-a ales cu marele premiu de o mie de dolari. 

Competiția e împărțită în 14 categorii, cum ar fi: animale în habitatul lor, comportament de mamifer, peisaj sau fotojurnalism din natură. Aceste fotografii incredibile oferă întregii lumi o perspectivă deosebită asupra realităților volatile din natură.

În categoria portretelor de animale, fotograful Tom Vierus a câștigat prin imortalizarea unui moment tandru dintr-o familie de macaci cu coadă lungă.

Long-tailed macaques enjoy the warmth of each other during a hot day in Bali, Indonesia. Photo courtesy of Tom Vierus / World Nature Photography Awards

MACACII CU COADĂ LUNGĂ SE BUCURĂ DE CĂLDURA FAMILIEI, ÎNTR-O ZI TORIDĂ ÎN BALI, INDONEZIA. FOTOGRAFIE DE TOM VERUS / WORLD NATURE PHOTOGRAPHY AWARDS

„Aceste animale se comportă foarte similar cu oamenii, inclusiv prin a se bucura de compania și încrederea celorlalți din grup”, a spus Vierus despre fotografia sa.

În categoria comportamentul păsărilor, fotograful indian Ashok Behera a fost martorul momentului când un vultur african se înfrupta din ochii unei antilope Gnu, în timp ce o vulpe africană privea cu interes, în speranța că vor rămâne ceva resturi și pentru ea.

A wildebeest’s eyes being gorged by an African vulture, keenly watched by an African fox for an opportunity to scavenge. Photo by Ashok Behera / World Nature Photography Awards

VULTUR AFRICAN SE ÎNFRUPTĂ DIN OCHII UNEI ANTILOPE GNU, ÎN TIMP CE O VULPE AFRICANĂ PRIVEA CU INTERES, ÎN SPERANȚA CĂ VOR RĂMÂNE CEVA RESTURI ȘI PENTRU EA. POZĂ DE ASHOK BEHERA / WORLD NATURE PHOTOGRAPHY AWARDS

Pentru a imortaliza această imagine din categoria oameni și natură, fotografa elvețiană Sabrina Inderbitzi s-a târât printr-o peșteră de gheață pe lacul Baikal din Rusia.

Ice cave. Photo by Sabrina Inderbitzi / World Nature Photography Awards

PEȘTERA DE GHEAȚĂ. FOTOGRAFIE DE SABRINA INDERBITZI / WORLD NATURE PHOTOGRAPHY AWARDS

„La început nu mi-au plăcut oamenii și mașina care se aflau chiar în centrul fotografiei, însă, la o privire mai atentă, cadrul a părut absolut perfect”, a explicat ea.

Fotograful indian Gautam Kamat, care a câștigat aurul la secțiunea de plante și fungi, îți încântă ochii cu o casă abandonată care a fost acaparată de natură. „Este fascinant modul în care natura acaparează locurile din care omul s-a retras”, a spus acesta.

Entrance to a room inside an abandoned house in Goa, India. Photo by Gautam Kamat Bambolkar / World Nature Photography Awards

INTRAREA ÎNTR-O CAMERĂ DINTR-O CASĂ ABANDONATĂ ÎN GOA, INDIA. FOTOGRAFIE DE GAUTAM KAMAT BAMBOLKAR / WORLD NATURE PHOTOGRAPHY AWARDS

Una dintre imaginile cu cel mai puternic mesaj din concurs face parte din categoria fotojurnalism. Aici, fotograful belgian Alan Schroeder a imortalizat pregătirea pentru operație a unui pui de urangutan, Brenda, salvată dintr-un sat aflat pe coasta de vest a Aceh. „Sedativul este administrat, brațul este ras, îi este luată temperatura, în timp ce alți membri ai echipei o țin pe Brenda de mână sau îi sprijină capul, din pură compasiune pentru pui”, a povestit Schroeder.

Sibolangit, SOCP Quarantine Centre, North Sumatra, Indonesia. The whole SOCP team works together to prepare Brenda, an estimated 3-month-old female orangutan, for surgery. Photo by Alain Schroeder / World Nature Photography Awards

SIBOLANGIT, CENTRUL DE CARANTINĂ SOCP, SUMATRA DE NORD, INDONEZIA. ÎNTREAGA ECHIPĂ SOCP COLABOREAZĂ PENTRU A O PREGĂTI PENTRU OPERAȚIE PE BRENDA, UN PUI DE URANGUTAN ÎN V RSTĂ DE TREI LUNI. FOTOGRAFIE DE ALAIN SCHROEDER / WORLD NATURE PHOTOGRAPHY AWARDS

O altă imagine cu un impact colosal ia naștere prin efortul minuțios al fotografului Thomas Vijayan, marele câștigător în 2020 și acum premiat la categoria animale în habitatul lor.

Animals in their habitat. Photo by Thomas Vijayan / World Nature Photography Awards

ANIMALE ÎN HABITATUL LOR. FOTOGRAFIE DE THOMAS VIJAYAN / WORLD NATURE PHOTOGRAPHY AWARDS

„Masculii maturi de urangutan au niște pernuțe distinctive pe obraji, cunoscute drept flanșe – acestea sunt necesare ca urangutanii să poată să scoată sunete lungi” a spus acesta. „Odată ce ajung la maturitate, petrec majoritatea timpului singuri. Am avut mare noroc să întâlnesc un urangutan matur care să pozeze atât de degajat pentru mine.”

Iată mai multe fotografii excepționale cu animale sălbatică și natură 

Juvenile California sea lion. Photo by Celia Kujala / World Nature Photography Awards

UN PUI DE LEU DE MARE ÎN CALIFORNIA. FOTOGRAFIE DE CELIA KUJALA / WORLD NATURE PHOTOGRAPHY AWARDS

Ice Falls. Photo by Rie Asada / World Nature Photography Awards

CASCADĂ DE GHEAȚĂ. FOTOGRAFIE DE RIE ASADA / WORLD NATURE PHOTOGRAPHY AWARDS

Black cormorants. Photo by Robert Maynard / World Nature Photography Awards

CORMORANI NEGRI. FOTOGRAFIE DE ROBERT MAYNARD / WORLD NATURE PHOTOGRAPHY AWARDS

American crocodile. Photo by Massimo Giorgetta / World Nature Photography Awards

CROCODIL AMERICAN. FOTOGRAFIE DE MASSIMO GIORGETTA / WORLD NATURE PHOTOGRAPHY AWARDS

Scuba diver with a school of mackerel. Photo by Mike Eyett / World Nature Photography Awards

SCAFANDRU LÂNGĂ UN BANC DE MACROU. FOTOGRAFIE DE WMIKE EYETT / WORLD NATURE PHOTOGRAPHY AWARDS

"A recent trip to Iceland where we were lucky to view and photograph the rare 'blue morph' Arctic fox," said Photographer Vince Burton. "The weather conditions were extreme, but that didn't seem to bother the fox." Photo by Vince Burton / World Nature Photography Awards

„O CĂLĂTORIE RECENTĂ ÎN ISLANDA, UNDE AM AVUT NOROCUL SĂ VEDEM ȘI SĂ FOTOGRAFIEM UN EXEMPLAR RAR DE VULPE ARGINTIE ARCTICĂ”, A SPUS FOTOGRAFUL VINCE BURTON. „CONDIȚIILE METEO ERAU EXTREME, ÎNSĂ VULPEA PĂREA ÎN ELEMENTUL SĂU.” FOTOGRAFIE DE VINCE BURTON / WORLD NATURE PHOTOGRAPHY AWARDS

Red billed queleas. Photo by Robert Ross / World Nature Photography Awards

ȚESĂTOR CU CIOC ROȘU. FOTOGRAFIE DE ROBERT ROSS / WORLD NATURE PHOTOGRAPHY AWARDS

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.