Cool Stuff

Portretul lui Marilyn Monroe realizat de Andy Warhol s-a vândut cu suma incredibilă de 195 de milioane de dolari

Îți poți imagina cât de bogați sunt unii oameni?

Un portret realizat de Andy Warhol în 1964, cu celebra Marilyn Monroe în varianta pop-up, a fost vândut în cadrul unei licitații din New York cu suma incredibilă de 195 de milioane de dolari. Este cel mai mare preț plătit vreodată pentru o operă americană, în cadrul unei licitații.

La aproape 60 de ani de la moartea actriței, portretul intitulat „Shot Sage Blue Marilyn” a întrecut suma de 110.5 milioane de dolari, dată în 2017, pentru un tablou cu un craniu, pictat de Jean-Michel Basquiat. Plus de asta, a devenit a doua cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată în istoria unei licitații, după „Salvator Mundi” a lui Leonardo da Vinci, vândută cu 450 milioane de dolari în 2017. 


Casa de licitații Christie a organizat event-ul istoric, iar expertul în artă Alex Rotter a numit portretul „una dintre cele mai mărețe picturi ale tuturor timpurilor.” Vânzarea s-a produs în aproximativ patru minute, către dealer-ul de artă Larry Gagosian, dar încă nu se știe cine a cumpărat pictura.

Prețul record al acestui tablou este dat și de faptul că investitorii caută investiții sigure, într-o situație economică globală încertă, provocată de invazia Rusiei în Ucraina; înainte de licitații, organizatorii se așteptau să-l vândă cu 400 milioane de dolari.


Potrivit celor de la Christie’s, după ce a aflat de moartea lui Monroe în data de 5 august 1962, Worhol a fost „profund afectat” și a început să o portretizeze în operele sale, la scurt timp după, folosindu-se de o fotografie din filmul ei „Niagara.” Seria lui cu Marilyn, unde fiecare tablou are un fundal color diferit, a prins la public, după ce o altă artistă, Dorothy Podber, a intrat în studioul lui în septembrie 1964 și a tras cu pistolul în print-urile sale.  

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.