Kiss Time Out

Tips&tricks pentru un city break în Madrid

Te gândești să vizitezi capitala Spaniei? Ei bine, acest oraș îți garantează o experiență cu „de toate”.

Când te gândești la Spania, probabil îți trec prin minte plajele superbe din Sud sau verva Barcelonei, însă Madridul are un farmec aparte pe care trebuie să-l experimentezi la prima mână.

Am fost recent într-un city break în Madrid, inspirată de un film filmat acolo care, în mod paradoxal, se numește Stockholm și pot spune că orașul îți garantează că nu te vei plictisi deloc, indiferent că ești pasionat de artă, de lifestyle sau vrei doar să-ți clătești ochii cu un peisaj citadin superb.  

Iată obiectivele și activitățile pe care nu trebuie să le ratezi:

Artă și istorie 

Madrid are trei muzee principale de artă care au fost numite Triunghiul de Aur al Artei. Acestea includ muzeele Prado, unde pasionații de artă clasică vor putea admira opere celebre semnate de Diego Velázquez, Peter Paul Rubens, Titian și mulți alții. A poi, Thyssen-Bornemisza găzduiește aproape 100 de lucrări ale artei occidentale, de la Renaștere și până la Pop Art, iar colecția te va surprinde prin contrastele ei. Iar Reina Sofia se concentrează mai mult pe arta modernă spaniolă și găzduiește faimoasa pictură Guernica de Picasso. Fiecare muzeu în parte merită câte o zi întreagă, însă dacă ești pe grabă, alege cu inima. Oricum, după prima vizită, probabil vei reveni la Madrid. 


Iar dacă alegi Prado, atunci vizitează și parcul Retiro, pentru a bea ceva la une dintre terasele ce tivesc lacul, iar apoi vizitează Palacio de Cristal care e în proximitate. Superba construcție de sticlă e ca o orangerie gigantică și aparține de muzeul Reina Sofia. În prezent, e dedicată expozițiilor temporare, însă structura merită titlul de obiectiv de sine stătător. 


Iar dacă îți permite programul, trece-ți pe listă și Palacio Real, un palat care poartă într-o călătorie prin istoria Spaniei, fiind reședința regilor Spaniei de la Carol al III-lea la Alfonso al XIII-lea. În prezent palatul e folosit de Casa Regală doar pentru evenimente oficiale și poate fi vizitat de public în fiecare zi. Dincolo de arhitectura și galeria de artă, va fi interesant să descoperi bucătăria regală sau camera armelor.


Lifestyle și gastronomie

Spre deosebire de Bacelona, care are o atmosferă de vacanță, cu iz sărat de mare, Madridul îmbină cumva aerul apretat al unei zone montane cu forfota specifică unei capitale europene în care îți e aproape imposibil să te plictisești. Ca turist însă, îți recomand să-ți rezervi un spectacol tradițional de flamenco – o experiență unică a cărei emoție și ritm o vei purta cu cu tine multe vreme. Aceste reprezentații se rezervă în avans și include de obicei cina sau doar drinks, în funcție de preferințe.

Însă pentru o experiență urbană, îți recomand să admiri Madridul de sus. Hotelul Riu Plaza găzduiește un bar cu un rooftop cu muzică hip care îți oferă o perspectivă panoramică asupra orașului grandios. De acolo poți vedea obiective precum Plaza de Espana, Teatro Coliseum, Plaza del Conde de Toreno și toate obiectivele din proximitate. Pe scurt, indiferent de zona în care vei primi masă, priveliștea va fi la fel de impresionantă.


Apoi, Madridul este ticsit de restaurante, cafeterias (echivalentul bistrourilor franțuzeștii), tapas baruri, terase și restaurante (pe care trebuie să le rezervi din timp), deci îți va fi foarte dificil să decizi unde să iei masa. Îți recomand să iei un brunch în Piața San Miguel, unde vei găsi o varietate de tapas, fructe de mare și dulciuri, pentru a petrece o după-amiază ca localnicii, nu doar pentru bucatele variate și delicioase, cât pentru atmosfera și forfota spaniolă. Nu uita să încerci și cava, vinul spumant spaniol, o sangria sau o bere cu lămâie.

Apoi, revenind la dulciuri, în Madrid trebuie să încerci și churros, liște gogoși simple care se servesc cu ciocolată într-una dintre gogoșeriile antice: îți recomand gogoșeria San Gines, una dintre cele mai vechi din Madrid.

Iar în loc de suveniruri, îți recomand să te oprești într-una dintre băcăniile de jamon antice (vei găsi adesea inscripția Museo del Jamon) de unde poți cumpăra faimosul jambon crud-uscat dar și chorizo, brânzeturi spaniole și alte delicatese.

Plimbări și street art

Dacă vrei să-ți faci o idee despre oraș, o plimbare de-a lungul Gran Vía este un loc minunat să începi, deoarece e centrul de divertisment și cumpărături al Madridului, un bulevard animat adesea până în zori. În zone sunt spectacole musical, baruri, cluburi sar și magazine high street și buticuri de lux.


Un alt obiectiv în materie de plimbare e Plaza Mayor, o piațetă cu farmec renascentist amenajată la începutul anilor 1600, de unde poți servi o cafea la supra-preț care va merita fiecare eurocent, în timp ce absorbi verva orașului. 

Dacă nimerești ziua de duminică în Madrid, nu ezita să vezi El Rastro, adică târgul, un talcioc cu aproape 3500 de tarabe unde-ți va părea că s-a revărsat tot Madridul. Acolo poți vâna antichități dar și chinezării, poți mânca înghețată în timp ce te îmbulzești cu lumea și poți admira oamenii care fac sport în aer liber, în părculețul din zonă.

Însă cred că dincolo de monumente și tradiții, farmecul Madridului stă în străzile ale căror denumiri sunt inscripționate pe plăcuțe medievale, în arta stradală care te surprinde la fiecare colț și în bună-dispoziția oamenilor care consideră că orice moment al zilei poate fi happy hour.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.