Plajele din Grecia pline de meduze pe care să le eviți ca să nu-ți strici vacanța

Vacanța în Grecia poate fi o experiență de neuitat, dar nu prin lucrurile oribile care ți s-ar putea întâmpla. Iar o înțepătură de meduză poate fi asta, așa că uite ce să eviți.

Mare, soare, șezlonguri, halloumi, nisip fierbinte, fructe de mare, feta, măsline, înghețată și băuturi reci – cam așa arată o vacanță în Grecia corespunzătoare. Și ți-o poate strica imediat o înțepătură de meduză, tocmai de-aia trebuie să fii atent unde sunt, dacă le observi în apă și ce poți face ca să tratezi așa ceva. Înțepătura de meduză mov poate fi deosebit de dureroasă din cauza neurotoxinei pe care o eliberează în corpul tău.

Plajele la care să fii atent când îți faci vacanța în Grecia

Un prim pas, în pregătirea vacanței în Grecia, poate fi să arunci un ochi pe harta care-ți arată unde au fost raportate meduze în apele grecești. Au fost până acum observate în zonele populare din regiunea Attica și în golful Saronic. Lista nu se oprește însă aici, așa că uite și alte locații din Grecia în care ai putea da peste meduze mov, pe baza informațiilor de până acum.

plaje meduze grecia

PLAJE DIN GRECIA CU FOCARE DE MEDUZE MOV CARE ȚI-AR PUTEA STRICA VACANȚA

Plaja Kavouri
Plaja Vouliagmeni
Plaja Glystra din Rhodos
Plaja Lagonisi din Halkidiki
Plaja Nissaki din Lavrio
Plaja Koroni din Porto Rafti
Plaja Avlaki din Porto Rafti
Plaja Vravrona
Plaja Argyri Akti din Nea Makri

În Grecia, au fost observate meduze mov în zonele care țin de mările Egee și Ionică chiar și în timpul iernii, de către scufundători, dar în sezonul estival se înmulțesc considerabil datorită temperaturilor ridicate. Înmulțirea este, totodată, favorizată și de schimbările climatice care duc direct la creșterea temperaturii apei. La toate astea se adaugă și reducerea populației de pești și reducerea populației de țestoase marine – vânători tradiționali ai meduzelor. 

Ca dimensiuni, meduzele mov au un diametru de vreo zece centimetri, dar tentaculele pot ajunge până la zece metri. Le poți recunoaște și după culoare astfel: când sunt tinere, au o culoare portocaliu-maro, iar când ajung la stadiul adult nuanța se schimbă spre mov și mov intens. 

Cum tratezi înțepătura de meduză

Primele simptome după o înțepătură de meduză e că locul se înroșește, se umflă și pielea te arde. Înțepăturile de meduză sunt des întâlnite în rândul celor care înoată în mare sau ocean. Și, cum ziceam înainte, aceasta nu trebuie să fie neapărat lângă tine ca să te înțepe. Tentaculele deosebit de lungi se prind de picior, mână sau altă parte a corpului și prin înțepătură eliberează veninul prin niște ace microscopice ghimpate denumite nematociste. Ține cont că acele pot rămâne înfipte în piele chiar și după ce-ai îndepărtat meduza de pe tine. 

Deși cel mai des înțepătura de meduză se caracterizează printr-o durere la locul respectiv, înroșire, furnicături sau mâncărime, în unele cazuri se poate ajunge la reacții grave, cum ar fi greață, spasme musculare, dureri articulare, aritmie, umflarea nodulilor limfatici, chiar și pierderea cunoștinței. În cel mai rău caz o înțepătură de meduză poate declanșa un infarct. 

Poate că e subînțeles, dar trebuie spus: în cazurile grave trebuie ajuns de urgență la spital.

Când vine vorba de tratarea unei înțepături de meduză, întâi trebuie scoasă persoana din apă, apoi curățată zona de orice resturi ale meduzei. Eventual, dacă ai la îndemână, cu o pensetă sau cu un aparat de ras și chiar un card sau ceva care să te ajute să răzui acele. 

Curăță zona cu oțet, apă sărată (de mare) sau alcool. Nu spăla cu apă dulce, că e posibil să elibereze și mai multe toxine în organism. E posibil ca în perioada asta de curățare, care ar trebui să dureze între 15 și 30 de minute, persoana afectată să simtă usturime, arsură. Ca tratament suplimentar ajută să ai aproape ceva analgezic sau antihistaminic, cum ar fi Fenistil sau altceva cu substanță activă similară. Ajută și loțiunile cu lidocaină sau benzocaină pentru reducerea mâncărimilor, a durerii și a disconfortului. 

E o ocazie bună de demontat un mit: urina nu ajută, ba chiar are anumite proprietăți în compoziție și un pH care poate agrava prin favorizarea eliminării veninului în piele prin intermediul nematocistelor. Pe scurt, e posibil să înrăutățească simptomele.

Ar trebui să apelezi la medici când situația devine cu adevărat gravă, cum ar fi că persoana înțepată are probleme de respirație și se îneacă, limba sau buzele încep să se umfle, durerea e insuportabilă sau are spasme musculare. La fel, dacă înțepătura e în zona feței sau zona organelor genitale poate fi grav. E o idee și să-ți iei niște chiloți, costum de baie sau șort mai gros, dintr-un material care e mai greu de pătruns. 

Firesc, fie că e vorba de o vacanță în Grecia, fie că te duci în alte locuri, nu strică să-ți iei măsuri de precauție și să afli la fața locului dacă-s probleme atât de grave cu meduzele. Totodată, fă-ți un kit de tratament ca să nu ajungi să regreți după. iNaturalist are harta asta actualizată constant care să te ajute să vezi plajele cu probleme din Grecia. Nu înseamnă că alte locuri sunt lipsite de meduze, ci doar că în regiunile astea au fost semnalate cele mai multe. 

WebMD are niște sfaturi pe larg de cum să tratezi înțepătura de meduză.

Articolul a apărut într-o altă formă și pe VICE Grecia

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.