Cool Stuff

Carei, orașul castel din România care-și așteaptă turiștii cu brațele deschise - de ce merită o vacanță aici

La 99 de kilometri de Oradea, în județul Satul Mare, vei descoperi Carei, orașul castel.

Dacă nu știi unde să-ți faci următoarea vacanță, Carei poate fi alegerea potrivită pentru tine, mai ales că este poziționat într-una dintre cele mai frumoase zone ale țării. 

Mai mult, Fundația Centrul de Promovare a Turismului Cultural, (F.C.P.T.C.), cu suportul Primăriei Carei şi în parteneriat cu instituţiile din oraş, dar şi cu unităţile din industria ospitalităţii își doresc redresarea turismului local și deschis programul #ZileLaCarei, unde oferă o serie de gratuități celor care ajung aici.

Până la 15 septembrie, dacă petreci o noapte la una dintre cazările partenere din oraș, vei fi întâmpinat cu multe beneficii, cum ar fi reduceri la cafenele și restaurante, dar și acces gratuit la Castelul Károlyi și 20 % reducere la ștrandul termal.


Ce vizitezi în Carei

Castelul Károlyi

Considerat „Peleșul Transilvaniei”, distrus și restaurat de-a lungul anilor, castelul este o adevărată bijuterie arhitecturală, care-ți oferă mai multe expoziții interesante, cum ar fi „Castelul de altădată”, „Careiul de odinioară” sau „Expo Africa.” Mai multe detalii aici.


Monumentul Ostașului Român

Cu prilejul împlinirii a două decenii de la luptele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din zona Careiului, în anul 1964 a fost dezvelit în centrul orașului, Monumentul Ostașului Român, operă a renumitului sculptor băimărean, Gheza Vida. Mai multe detalii aici.


Parcul Dendrologic

În anii 1790 grădinarul Bode György amenajează în jurul castelului nou o grădină engleză. Grădina avea și o seră cu plante exotice. Forma actuală o primește pe o suprafață de 12 ha, în anul 1890. Luând în considerare plantele rare din grădină (208 specii și multe subspecii de plante arborescente), în anul 1982 a fost declarat parc dendrologic ocrotit. Platanul uriaș din fața castelului cu un diametru de 205 cm, a fost plantat în anul 1810. Mai multe detalii aici.


Pe lângă toate astea, ai și o serie de biserici foarte interesante din punct de vedere arhitectural, iar atunci când nu vizitezi te poți relaxa la unul dintre restaurantele sau pub-urile din oraș. Atmosfera din jur este relaxată și te vei simți ca într-o vacanță în afara țării.


Spre exemplu, dacă alegi să petreci o noapte aici, la L'Art Hotel Carei, Hotel House of Charles, Hotel Central, Motel Vraja Viilor sau Camping Ștrand Carei, vei avea 10% reducere în oricare dintre locurile:

  • L’Art Bistro: 10% reducere
  • Pizzeria Grande: 10% reducere
  • Bizarre Foods Carei: 10% reducere
  • TIMES Coffee: 10% reducere
  • Hanul Retro: 10% reducere la o cină

Alte reduceri pentru turiști găsești aici:

Reduceri la magazine și librării:

  • Magazin de suveniruri Carei - Souvenir bolt Nagykároly: 20% reducere 
  • Librăria Karul Libris: 20% reducere.

Reducere la echitație:

Ședințe de echitație la manejul din parc (Asociația Equus Lovasegyesület és Hostel - Nagykároly, exclusiv prin rezervarea prealabilă, în limita disponibilității).

Reduceri atractive la degustarea și achiziția de vinuri locale:

  • Vinăria Jugrestan: 10% reducere la achiziția a minim trei sticle de vin de Carei
  • Vinăria Cristian Ungureanu: 10% reducere la achiziția a minim trei sticle de vin de Carei


Cum funcționează programul #ZileLaCarei? 

  • Unităţile de cazare vor informa și vor înregistra turiştii care doresc să se bucure de aceste gratuităţi și le vor înmâna cardul de reduceri care poate fi folosit o singură dată/sejur/locație.
  • Pentru a beneficia de acces gratuit la Castelul Karolyi sau de 20 la sută reducere la ștrandul termal ori la celelalte unități participante la program, turistul va prezenta cardul primit la recepție. Personalul va verifica cardul prezentat de turist la intrare. Cardul poate fi folosit o singură dată şi nu poate fi transferat.
  • În cazul sesizării unor nereguli în funcționarea programului, reprezentanții VisitCarei își alocă dreptul de a retrage cardurile folosite abuziv, în situațiile care se acestea se dovedesc a fi neconforme cu regulile de funcționare a campaniei #zilelacarei.


Autoritățile locale țin foarte mult să puna acest oraș pe harta turistică, motiv pentru care, în perioada 16-19 iunie, vor organiza și un info-trip aici, cu influenceri de travel români, dar și din Ungaria. Practic, își doresc să promovezi orașul și în afara României, inițiativă demnă de apreciat.

Dacă ajungi prin zonă nu ezita să faci un popas aici, să te bucuri de un loc cu adevărat special sau chiar să petrececi câteva nopți și să explorezi și împrejurimile. Ce zici, cum îți sună?

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.