Am vorbit cu tipul care a făcut spirtul Mona și alte produse românești să pară de lux

Crezi că te poți simți ca un domn în timp ce mănânci niște Croco pe care-i stingi cu un pet de Neumarkt? Hai cu mine într-o călătorie în lumea presupusului lux.

Share

Poți să zici ce vrei despre TikTok, dar trebuie să recunoști că e una dintre cele mai bune platforme pentru a-ți crește popularitatea și vizibilitatea în rândul lumii. Dacă ai ceva răbdare să înțelegi cum funcționează și investești timp în clipurile tale, ai toate șansele să devii viral sau chiar influencer

PUBLICITATE

Să ne înțelegem, TikTok e un vortex – intri acolo și nu știi când mai ieși, pentru că rămâi blocat într-o lume plină de clipuri de tot soiul, de la rețete ingenioase, trucuri casnice sau sfaturi de viață, la videouri informative, provocări stupide sau dansuri catchy care confirmă succesul unei melodii sau nu. Cu toate astea, în scroll-ul tău infinit, ai mari șanse să descoperi ceva inedit care să-ți atragă atenția. 

Spre exemplu, tipul ăsta care reinterpretează logo-uri românești (și nu numai) ca și cum ar fi ale unor branduri de lux. Adi Nistia și-a început proiectul la sfârșitul lui mai și are deja câteva sute de mii de like-uri la un clip. Uite care-i faza cu el.

„Am ales într-un final să mă ridic de pe canapea”

Adi are 26 de ani și vine din Târgu Jiu, „orașul lui Brâncuși și patria creativității”, așa cum îi place să glumească. E graphic designer de meserie și spune că mereu a fost un om al vizualului, încă de când a deschis prima oară Photoshop. „Să zicem că fac design cam de la 11 ani. În perioada aia îl ajutam pe tata la tipografia unde lucra, cu tot felul de chestii mărunte pe care le învățasem de pe internet de la niște oameni minunați, Codin & Ramo de la CreativeMonkeyz”, își amintește el.

Proiectul cu brandurile reinterpretate pe TikTok l-a început în iunie 2022. Practic, redesenează logo-uri populare și le pune apoi în clipuri cu imagini fancy, ca tu să-ți faci o idee despre cum ar fi putut să arate mai puțin neaoș.

PUBLICITATE

Inițiativa i-a venit dintr-o dorință simplă, aia la care visăm cu toții, mai mult sau mai puțin – de a nu mai pierde vremea aiurea. „Într-o zi foarte călduroasă, în timp ce stăteam pe canapea și mă uitam la Netflix, m-am gândit că am procrastinat prea mult timp. Omuleții din capul meu s-au certat, ba să facem ceva, ba să nu, și am ales într-un final să mă ridic de pe canapea”, zice Adi. Nu și-a stabilit un obiectiv, dar a fost conștient că „procrastinarea omoară creativitatea”, așa că treaba asta i-a fost îndeajuns pentru a se mobiliza. „Am fost surprins de ce-a ieșit”, recunoaște tânărul.

Lux, cuvânt câștigător în combinația de pe TikTok

Adi a redesenat logo-uri pentru branduri precum Eugenia, Borsec, Aro sau Rom, dar la capitolul vizualizări, cel mai popular este clipul făcut pentru spirtul Mona. Pe locul doi vine cel în care tânărul se întreabă „ce-ar fi dacă Delia ar avea un brand de haine?”. A creat un logo pentru această posibilă afacere a cântăreței, iar lumea din comentarii a început să-i dea tag, inclusiv Olivia Addams, dar artista nu a avut nicio reacție. Preferatul lui însă nu are legătură nici cu vizualizările, nici cu popularitatea – este chiar primul logo reinterpretat pe care l-a postat, cel pentru Fashion Days: „Am muncit probabil cel mai mult la el și pare ceva «utilizabil», față de celelalte”. 

mona tiktok brand romanesc.jpg

EH, PARCĂ TE UIȚI CU ALȚI OCHI LA SPIRTUL MONA, NU-I AȘA?

Poate pentru că ne considerăm un popor sărac sau poate pentru că ne place opulența chiar și atunci când nu putem s-o întreținem, ideea de lux a prins de minune la utilizatori. A ales-o doar pentru că a lucrat foarte mult cu astfel de branduri și spune că i-a fost mai ușor să interpreteze ceva normal în varianta de lux. 

PUBLICITATE

Ce-i drept, orice capătă un glam anume când îi pui lux în față și mai alegi și imaginile potrivite care să complimenteze ideea. Adi nu are un plan bine definit înainte de a se apuca de un video pentru TikTok, ci alege logo-ul în funcție de inspirația de moment, iar propunerile le ia din comentarii sau sugestiile prietenilor. În general lucrează seara, după muncă, sau în weekend. „Timpul pe care-l investesc în acest proiect depinde foarte mult și de tipul de logo pe care-l fac. Îmi ia una–două ore până decid către ce variantă să merg și cam tot atât să fac clipurile, nu din cauza montajului, cât a footage-ului. Asta și pentru că le caut după ce fac logo-ul și nu înainte”, susține el.

„Ce fac pe TikTok e o joacă”

Deși rezultatele sunt eye catchy, un expert va găsi tot felul de „greșeli” în tehnica abordată de designer sau în varianta finală. Adi are la rândul lui experiență în domeniu, așa că am fost curioasă să văd dacă își consideră videourile de pe TikTok „his best work”. „Nici pe departe. Ce fac pe TikTok e o joacă, mă las dus de val și poate de asta mulți consideră superficial ce văd acolo. De-a lungul carierei am făcut spoturi TV, am lucrat cu oameni interesanți, am luat parte la proiecte super frumoase, deci da, poți spune că e mai mult un teaser.”

Screen Shot 2022-06-16 at 11.47.48.png

CIOCOLATA ROM REINTERPRETATĂ DE ADI NISTIA

Nu știe cât timp va mai face asta, dar e setat „să meargă cu valul”, deși e conștient că la un moment dat va rămâne și fără timp și fără inspirație, dar n-a ajuns încă acolo, pentru că, „atunci când pornești creativitatea, vine dintr-o dată inspirația”. Are o listă lungă de idei posibile, gata să fie postate, iar printre ele se numără Gusto, Săniuța sau Delma. Nu are niciun scop final în toată inițiativa asta, dar își dorește ca munca lui să vorbească despre el.

PUBLICITATE

Propuneri de colaborare și un ego gâdilat

Utilizatorii apreciază clipurile lui Adi și mărturisește că 90 la sută dintre comentariile primite sunt pozitive și zece la sută negative. „Cele mai amuzante sunt cele care-mi explică ce nu am făcut bine. Oamenii nu înțeleg ideea conceptului, dar au grijă ceilalți să le explice, mai frumos, mai puțin frumos, găsesc ei o soluție”, zice tânărul.

În urmă cu un an, a mai fost implicat într-un proiect creativ, video, Drinkaholics, în care, alături de iubita lui, explica povestea din spatele unor băuturi alcoolice. „Acolo mă cam afectau toate comentariile negative, mai ales că știam cât de multă muncă e în spatele proiectului, dar în cazul de față nu le mai iau în calcul, și de multe ori răspund ironic sau trec peste”, adaugă Adi.

Proiectul de pe TikTok l-a pornit fără nicio așteptare, dar odată ce oamenii au reacționat bine, i s-a părut minunat, așa că nu neagă satisfacția pe care o are în urma lui: „mi-a mângâiat ego-ul ăla mare de-l au toți oamenii din industria creativă”. În plus, recunoaște că s-a ales cu destul de multe propuneri de colaborări, în urma videourilor postate. „Unora le-am dat curs, cu alții suntem fie în discuții, fie am spus pas. Însă, până acum, nu mi-a scris niciun brand dintre cele pe care le-am regândit. E cam greu, având în vedere că sunt destul de off-brand toate materialele. But who knows, nu știi niciodată de unde sare iepurele.”

PUBLICITATE
Screen Shot 2022-06-16 at 11.50.49.png

COVRIGEII CROCO REINTERPRETAȚI DE ADI NISTIA

Monotonia publicității românești și importanța unui logo bun

El susține inventivitatea în industrie, mai ales în rândul freelancerilor. „E destul de greu să te faci auzit, având în vedere zgomotul de fundal cu toți oamenii care cred că ce face un designer, un copy, sau orice altă persoană din industrie, e ceva simplu și o poate face oricine”.

Cât despre industria publicității din România, Adi o vede impasibilă când vine vorba de idei inedite. „Mai sunt câteva branduri care încearcă o abordare mai extra sau altfel, dar în mare parte toate sunt monotone, fără substrat. Cu alte cuvinte, merg la sigur, merg pe aceeași rețetă bătătorită despre care știu că merge.” Apropo de asta, spune că nu prea are logo-uri preferate românești, dar dacă ar fi să aleagă unul, ar miza pe Aqua Carpatica. „Are personalitate și ai putea spune că e singurul brand de lux din zona lui, după modul de comunicare.”

În viziunea lui, un logo bun este un logo memorabil: „Dacă nu-ți rămâne în mine în asociere cu produsul sau serviciul, nu este un logo bun.” El crede că oamenii care-și doresc asta, trebuie să accepte că este vorba despre un proces de cunoaștere, în prima fază, dar și să-și cunoască foarte bine produsul sau serviciul oferit. „Să nu rămână prinși în povestea pe care și-o spun în minte despre logo-ul lor și să aibă mai multă încredere în expertul pe care-l angajează să-i ajute.”

La fel, pentru ca cercul să fie complet, Adi consideră că un designer bun, pe lângă skill-urile pe care le presupune jobul, trebuie să aibă multă răbdare, calitate la care, spune el, mai trebuie să lucreze. La final de zi, întreaga experiență cu seria de pe TikTok l-a învățat și o lecție, pe cât de clișeică, pe atât de adevărată: „Dacă pui pasiune în ceea ce faci, rezultatele apar mai devreme sau mai târziu.”

Share