Kiss Bits

Poți să-i plătești pe oamenii ăștia să-ți șteargă tot trecutul online (și nici nu-i scump)

Te ajută să ștergi tot, de la poze nașpa de pe Facebook la nuduri postate fără consimțământ.

Primele trei luni ale pandemiei au fost cele mai nasoale din viața lui Iffah Meirizka. Tatăl ei a fost unul dintre milioanele de oameni din Indonezia care și-au pierdut joburile, lucru care le-a întors lumea cu susul în jos. El întreținea familia, așa că atunci când a avut probleme în a-și găsi un nou job, Iffah a trebuit să ia lucrurile în propriile mâini. Ca studentă la farmacie, Iffah și-a transformat cunoștințele într-o sursă de venit - a început să facă exfoliante pentru corp și să vândă măști pentru față și săpunuri. La 20 de ani, muncea din greu ca să se întrețină, dar tot nu era de ajuns ca familia ei să-și revină din problemele financiare. 

PUBLICITATE

Câteva luni mai târziu, în august 2020, a dat peste un curs online despre ștergerea amprentelor digitale. A intrigat-o, așa că a decis să-și petreacă timpul liber învățând cum să o facă. Pe atunci, mulți adolescenți și tineri adulți ca ea din Indonezia, care aveau nevoie de un venit suplimentar, au început să ofere servicii de ștergere a conturilor inactive de social media pentru bani în plus, și-și promovau afacerea pe social media. Să zicem că vrei să ștergi o fotografie rușinoasă postată online, dar ai uitat datele de login ale contului tău vechi de Facebook - Iffah te poate ajuta cu asta.

Pentru o taxă mică, îți poate șterge trecutul de pe internet pentru totdeauna. Cursul de 14 dolari pe care l-a făcut a învățat-o cum să șteargă conturi pe 26 de platforme diferite, inclusiv Facebook, Instagram, Twitter, YouTube și TikTok. Spune că acționează ca reprezentată a clienților săi când aplică pentru ștergerea unui cont sau de conținut pe platformele de social media. 

„Mulți oameni sunt interesați. Un client poate avea mai mult de un cont pe care vrea să-l șteargă. Am câștigat șapte sute de mii de rupii indoneziene (49 de dolari) în prima mea zi”, a spus Iffah de acasă din Samarinda, capitala provinciei Kalimantan de Est din Indonezia. 

După ce a realizat cât de mult poate câștiga din noul job, Iffah și-a abandonat magazinul online, unde vindea măști pentru față și săpunuri, și s-a axat pe creșterea noii afaceri. A lansat o campanie simplă de marketing și a cerut prietenilor să-i dea share la servicii pe social media. A plătit și influencerii de Instagram să o promoveze, lucru care a inundat-o cu cazuri în valoare de 350 de dolari pe zi. 

PUBLICITATE

La doar patru săptămâni după ce a început afacerea, Iffah și-a lansat propriul curs online ca să-i învețe și pe alții cum să șteargă conturile de social media. Susține că a avut mai mult de șase sute de studenți, unii din afara Indoneziei, până în mai 2021. 

Iffah nu mai predă cursuri pentru ștergerea amprentelor digitale și acum se axează pe creșterea unei rețele naționale de oameni care pot oferi aceleași servicii. 

Taxează între 0,70 până la 21 de dolari. Se poate ocupa de cerințe simple, precum ștergerea fotografiilor de pe Google, sau de altele mai complicate, ca dezactivarea conturilor de Twitter. A ajuns la cel mai mare venit în decembrie: 2 300 de dolari într-o lună. 

„Slavă Domnului, pot să-mi ajut părinții să plătească studiile fraților mei. Și tata și-a găsit un nou job, așa că pot folosi o parte din bani ca să-mi cumpăr o mașină nouă”, a declarat ea pentru VICE. „Părinții mei mi-au spus să fac studii superioare ca să devin farmacistă.”

Nadya, care dorește să fie identificată sub un pseudonim ca să-i protejăm intimitatea, a participat la cursul lui Iffah ca să câștige niște bani în plus. A spus că a făcut 487 dolari în patru luni, o sumă relativ mare pentru cineva în vârstă de 16 ani. 

Nadya menționează că ai nevoie doar de un smartphone și de o conexiune bună la internet ca să intri în business-ul ăsta. Cere clienților cartea de identitate și screenshot-uri cu contul pe care vor să-l șteargă. Se apucă de treabă odată ce bat palma pentru un preț, iar clientul plătește după ce conținutul sau profilul a fost șters. 

PUBLICITATE

„Le-am dezactivat conturile legal, deci nu are nicio treabă cu hacking-ul sau ceva de genul. Am nevoie de o carte de identitate ca să pot cere Instagramului, de exemplu, să șteargă contul”, a spus Nadya. „Dar nu toate conturile pot fi șterse. Procesul e mai greoi dacă fotografiile sunt neclare. Nu există niciun mod prin care să convingi Instagram că a fost profilul lor.”

Nadya a spus că procesul poate să se schimbe oricând, dar că momentan ștergerea contului de TikTok este cel mai ușor.

Dejo, în vârstă de 20 de ani, care dorește de asemenea să rămân anonim ca să-și protejeze viața personală, oferă servicii similare și a spus că majoritatea clienților lui sunt rușinați de fotografiile vechi și nasoale de pe Facebook și Twitter. A adăugat că mai sunt și unele femei care vor să șteargă fotografii de pe conturi vechi în care părul nu le este acoperit de hijab. Dar unele cerințe sunt mai bizare. 

„Cineva m-a rugat să șterg un cont de Facebook al unei femei despre care credea că are o aventură cu taică-său. Spera că dacă îi șterg profilul, nu-l va mai contacta pe taică-său. Bineînțeles că nu pot face asta”, a spus el. 

În cazurile astea, îi cere ajutorul lui Iffah ca să gestioneze potențialul client. Chiar și Iffah a primit multe cerințe neobișnuite de la necunoscuți, de la a șterge existența online a unui influencer la fotografiile clientului cu fostul/a fiindcă altfel noul partener nu va mai vrea să se căsătorească. 

PUBLICITATE

În orice caz, cel mai mult iubește la jobul ei capacitatea de a ajuta supraviețuitorii violenței bazate pe gen. Iffah a spus că primește des cerințe de la tipele care fac streaming pe aplicația populară BIGO, ale căror clipuri au fost urcate pe YouTube fără să știe. Clientele respective purtau „haine sexy” în videoclipuri.

„Au fost spectatori (pe BIGO) care au înregistrat live stream-ul și au urcat clipurile pe propriile lor canale de YouTube pentru câștig personal. Femeia din video m-a rugat apoi să le șterg”, a spus Iffah. 

Mai primește și cerințe de la femei să le șteargă nudurile de pe internet - de obicei postate de foști - aproape zilnic. 

„Conturile lor de Instagram sunt sparte și foștii le postează nudurile. Mereu prioritizez cazurile astea, chiar dacă am alte chestii de făcut” a spus ea. „Îmi pare rău pentru ele. Ce li s-ar întâmpla dacă n-ar exista niciun serviciu ca ăsta să le șteargă amprentele digitale?”

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.