Kiss Bits

Cafeaua are efecte de durată serioase asupra creierului

Conform unui nou studiu, consumul regulat de cafea modifică atenția, comportamentul și învățarea.

Un nou studiu al centrului de neurocercetare și percepție din Lille și al laboratorului de neuroștiință cognitivă și adaptivă din Strasbourg a dovedit cum consumul regulat de cafea influențează comportamentul și atenția. 

Cercetătorii au studiat efectele pe termen lung, cât și mecanismele moleculare și au descoperit cum cafeina poate modifica permanent funcționarea celulelor din hipocamp – zona din creier care se ocupă de memorie și navigarea în spațiu. În concluziile transmise de Institutul Național al Sănătății și Cercetării Medicale (INSERM), aceștia au specificat că absorbția repetată de cafeină crește plasticitatea neuronală, îmbunătățește memoria și facilitează învățarea.

PUBLICITATE

Cercetătorii au observat efectele cafelei pe șoareci, cărora le-au administrat o doză moderată de cafeină zilnic, pe cale orală – echivalentul a trei cești pe zi la oameni. După două săptămâni de regim, cercetătorii au studiat celulele din hipocampul șoarecilor pe mai multe planuri și le-au comparat să vadă ce diferențe sunt la șoarecii care primesc misiuni de învățare, la cei care se odihnesc sau la cei înfometați. 

Concluziile sunt formale: „După cum era de așteptat, în timpul unei misiuni de învățare, activitatea din hipocamp crește. Dar crește mai mult la șoarecii care consumă cafeină regulat”, a zis David Blum, șeful echipei din Lille.

Într-un interviu cu France TV, Mathilde Fontez, editor-șef al revistei științifice Epsiloon, a adăugat: „Acest studiu arată că efectele cafelei sunt foarte puternice. Neuronii din creierul unei persoane dependente de cafeină reacționează imediat ce sunt solicitați. De exemplu, în timpul procesului de învățare, își dezvoltă sinapsele mai eficient pentru a înregistra informații noi.”

Aceste descoperiri despre consumul regulat de cafea sunt similare cu cele ale unui studiu din 2021 publicat în Frontiers in Aging Neuroscience care argumenta că o cantitate mare de cafea e o metodă excelentă de a combate declinul cognitiv cauzat de boli precum Alzheimer. Pe lângă faptul că e unul dintre cele mai utilizate substanțe stimulente din lume (prin cafea, ceai, energizante, cacao și maté), cafeina e o substanță care îi fascinează pe cercetători.

Acum câteva săptămâni, Liberation a menționat un studiu chinezesc publicat în revista Annals of Internal Medicine, care susținea că absorbția unei cantități de cafea care-i echivalentul a 2,5 și 4,5 căni pe zi prelungește viața consumatorului. Un alt studiu, publicat în Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition, spulbera un mit vechi: cafeaua nu compensează pentru orele de somn pierdute. Iar un sondaj efectuat de Centrul Australian de Sănătate a dovedit că persoanele care consumă peste șase căni pe zi prezintă un risc crescut de demență. Deci ai grijă totuși cât și cum consumi. Ca de obicei, moderația e foarte importantă.

Articolul a apărut inițial în VICE Franța.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.