Kiss Music News

Smiley și alte persoane publice din România vor citi povești copiilor într-un mall din București

A început campania „Dăm aripi educației.”

Inițiativa organizată de World Vision România își propune să strângă cărți și rechizite pentru 10.000 de copii și 500 de profesori din școlile vulnerabile. 

Startul campaniei va fi dat de Smiley, Anca Serea, Andreea Madlen, Gabriela Atanasov și alte persoane publice care mâine (30 august), începând cu ora 19.00, vor citi povești copiilor prezenți la Mega Mall București.

România este pe primele locuri în Uniunea Europeană la toate formele de analfabetism-funcțional analizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică: literație, matematică și științe.

În ultimii ani, România nu a făcut progrese semnificative. Mai mult, problema s-a agravat în privința abilităților de citire și înțelegere a unui text.

Dacă în 2018, 40.8% dintre copii nu înțelegeau textele citite, în prima jumătate a anului 42% dintre copii nu reușeau să le înţeleagă, arată rezultatele unei testări naționale.

Riscul cel mai mare de analfabetism-funcțional este în rândul copiilor din comunități dezavantajate, atrage atenția World Vision România. Fundația punctează că una dintre cauzele acestei tragedii este lipsa de acces la cărți și rechizite:

  • 4 din 10 comune n-au nicio bibliotecă, iar 6 din 10 şcoli de la sate n-au bibliotecă şcolară;
  • 35% dintre adolescenții de la sate spun că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite și cărţi pentru școală;
  • 28% dintre copiii de la sate spun că niciodată sau doar uneori familiile le cumpără cărțile și
  • rechizitele de care au nevoie

Smiley, Anca Serea, Gabriela Atanasov, Andreea Madlen și alți artiști, scriitori, influenceri și persoane publice dau startul campaniei „Dăm aripi educației “ și vor citi copiilor poveștile lor preferate. 

Evenimentul se va desfășura într-un spațiu special amenajat de la nivelul II, intrarea principală, unde cei care vor să doneze cărți și rechizite vor fi întâmpinați de voluntarii World Vision România. Spațiul prezintă o sală de clasă cu bănci și rafturi goale, ca un simbol pentru a trage un semnal de alarmă asupra problemei lipsei de cărți din școli.


Unde putem umple rafturile goale

Toți cei care doresc să doneze cărți (noi sau second-hand, dar în stare bună) sau rechizite (noi) sunt așteptați între 30 august și 21 septembrie în următoarele locații: Mega Mall București, Shopping City Timișoara, Shopping City Piatra Neamț, Brăila Mall, Shopping City Buzău, Shopping City Târgu Mureș, Promenada Sibiu, Shopping City Satu Mare, Shopping City Târgu Jiu și City Park Constanța.

Cine nu poate dona cărți sau rechizite, poate să sprijine fundația cu 4 euro/lună prin SMS la 8864 cu textul SPERANTA.

Inițiativa are ca obiectiv, în acest an, să ajungă cu cărți și rechizite la peste 10.000 de copiii și 500 de profesori din comunitățile vulnerabile din: București, Ilfov, Constanța, Ialomița, Satu-Mare,Piatra-Neamţ, Mureş, Sibiu, Brăila, Galaţi, Timiș, Dolj, Gorj și Cluj. 

La prima ediție, de anul trecut, proiectul a venit în sprijinul a 24 de școli din 18 județe, ajungând la un număr de 7.768 de copii.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.