Îmi ia cel puțin o oră să postez un story pe Instagram când ies în oraș. Iau în considerare toate detaliile, inclusiv cine ar putea să-l vadă. Oare ar trebui să postez ce am mâncat la cină? Selfie-ul ăsta e cool sau e penal? Mă obosesc toate întrebările astea, dar csf, creierul meu de milenial s-a obișnuit să-mi curatorieze toată viața, ca în revistele pe care le citeam în copilărie. Asta face toată lumea pe Instagram oricum. Toți ne controlăm imaginea pe cât putem. Dar mi-am dat seama că îmi e dor de vremurile când exista Hi5 și mă logam o oră pe zi ca să postez tot felul de fotografii penale, după care mă întorceam la realitate. Pe atunci, intram pe internet ca să-mi împărtășesc viața cu alții, nu ca s-o trăiesc acolo.
Așa că mi-am instalat BeReal.
BeReal, aplicația franțuzească de social media creată de fostul angajat GoPro Alexis Barreyat, a fost lansată în 2020, dar a devenit populară printre prietenii mei abia în ultima lună. În iulie, a fost instalată de cel puțin douăzeci de milioane de ori. În prezent, e cea mai populară aplicație gratuită de pe iPhone și AppStore și e iubită mai ales de Gen Z. E efectiv o aplicație anti-instagram: Toți utilizatorii (sau cel puțin cei aflați în același fus orar) primesc simultan o notificare prin care aplicația le cere să posteze o fotografie într-un moment oarecare al zilei. Au doar două minute să facă fotografia, deci nu au timp să o supraanalizeze. Surprinde imagini cu camera din față și cea din spate a telefonului, fără opțiuni de filtre. De obicei ies selfie-uri dubioase sau peisaje înclinate care dispar în ziua următoare. Aplicația îți promite că „n-o să te facă să pierzi timpul” și „n-o să te facă faimos”.
Unii spun că e plictisitoare. Și da, chiar este. De când am descărcat aplicația, săptămâna trecută, niciodată nu am stat să planific următoarea postare. Ba chiar uit că am aplicația până când primesc notificarea „It's Time to BeReal”.
Nimeni nu-mi poate vedea fotografiile din trecut pentru că nu ai nimic pe profil, ai doar amintiri care sunt disponibile doar pentru tine. Deocamdată am la amintiri o postare cu camera mea și un sfert din față. O altă fotografie veche e cu ecranul laptopului pe care aveam un articol despre un sandviș, suprapus pe un selfie cu mine în tricoul în care am dormit cu o noapte înainte.
Am făcut fotografiile astea în cele 2 minute pe care le-am avut la dispoziție și nici nu m-am obosit să le dau descrieri. Am verificat totuși bine imaginile, înainte să postez, pentru că am citit că unii au dat de bucluc la job din cauză că au postat informații prea confidențiale din greșeală.
În timp ce scriam articolul ăsta, pe la ora 5 după-amiaza, am primit notificare de la aplicație să încarc fotografia zilei. Mi-am binecuvântat prietenii cu o nouă fotografie cu tastatura. Pozele pe care le văd la prietenii mei sunt foarte banale – podeaua unei săli de forță, un automat de cafea, un pat. Practic, ai ocazia să vezi cum își petrec oamenii ziua pe bune și care e vibe-ul fiecăruia.
Mi-a luat treizeci de secunde ca să văd postările prietenilor mei ieri. Și ori de câte ori am dat refresh, n-a mai apărut nimic altceva. Pagina pare abandonată. Iar acesta e cel mai mare avantaj al aplicației, sincer. Scroll-ul cu limite de pe BeReal e ca o detoxifiere mentală pentru creierul meu de milenial.
M-am învățat să intru pe aplicație doar o dată pe zi, ca să văd ce fac prietenii mei, și nu odată la fiecare 15 minute ca să văd ce s-a mai întâmplat nou. În plus, a fost foarte relaxant pentru sănătatea mea mintală să nu mai gândesc până la ultimul detaliu fiecare postare.
Nu cred, totuși, că o să scap de porcăriile pe care mi le-a băgat în cap Instagram de-a lungul timpului. Încă am aplicația și îmi place, nu zic nu. Iar cinica din mine crede că și BeReal o să devină mai puțin autentic cât de curând. În scurt timp, vor apărea reguli nescrise pentru ce e acceptabil de postat și ce nu și totul o să se schimbe dacă își fac cont pe aplicație și vedetele. Dar deocamdată, îmi place maxim plictiseala de acolo.
MAI
MULTE ARTICOLE SIMILARE
MAI
MULTE DE LA VICE
Îmi pare rău să-ți zic, dar avocado se mănâncă cu lapte și gheață
Tiktok-ul abia descoperă ceea ce filipinezii știau dintotdeauna: că avocado e un desert excelent.
ROMANO SANTOSDe ce simt nevoia bărbații să-și bage testiculele la gheață
Un urolog și un biohacker mi-au explicat totul despre această practică răcoritoare.
ROMANO SANTOSIată de ce îți place să asculți anumite melodii, deși nu le înțelegi versurile
Un muzicolog și terapeut muzical mi-au explicat de ce nu contează întotdeauna limba în care sunt cântate versurile.
ROMANO SANTOSCum să le faci față oamenilor enervanți din viața ta
Să fii conștient de sine este cheia când vrei să te nu mai atingă nimic.
NIKKI NATIVIDADÎmi pare rău s-o spun, dar Instagram s-a dus pe p**ă
Kylie Jenner și Kim Kardashian au dreptate – nimeni nu are chef să îi fie invadat feed-ul de „suggested reels” și tot felul de traineri dubioși.
HELEN MERIEL THOMASCum să profiți de sindromul impostorului ca să obții ce vrei
Dacă te pune la pământ sindromul impostorului, uite niște adevăruri care să te ajute să-l depășești.
NIKKI NATIVIDAD
Am descoperit că sunt alergică la alcool la 30 de ani și viața mea nu mai e la fel
Mi s-a întâmplat pentru prima oară la un party pe Zoom. Beam o doză de chūhai și abia după 30 de minute de scărpinat involuntar am observat că picioarele mele erau pline de pete roșii. Asta era la doar câteva zile după ce m-am vindecat de COVID-19, așa că am considerat că e un simptom ciudat și inexplicabil al unui virus încă misterios. Dar acum, aproape zece luni mai târziu, tot nu pot să beau cocktailuri cum o făceam înainte fără să mă umplu de urticarie.
De când am dezvoltat această intoleranță la alcool, am și leșinat în trei ocazii diferite. Prima oară când s-a întâmplat, băusem doar o jumătate de pahar de vin roșu și un sfert dintr-o doză de același chūhai. Credeam că pot să mă scarpin și să scap de mâncărime, dar apoi a început să mi se umfle fața, iar membrele mele s-au încălzit. Am făcut un duș rece ca să-mi mai revin, dar în câteva minute eram goală și inconștientă în dressing, unde sora mea încerca să mă șteargă de apă printre apeluri disperate la toți doctorii de care a putut da într-o noapte de vineri. Buzele mele erau vineții și aveam ochii larg deschiși. „Era ca într-un film de groază”, a spus verișoara mea, fără niciun pic de exagerare.
Altă dată, s-a întâmplat în timpul nopții. M-am simțit bine după ce am băut și chiar am reușit să-mi fac și rutina dinainte de culcare, dar apoi m-am trezit mai târziu în baie, rănită pe față și la cap fără să-mi aduc deloc aminte cum am ajuns pe gresia rece.
Am fost la un doctor, dar chiar și după analizele de sânge, tot nu și-au putut da seama ce se petrece cu mine. Fără niciun răspuns clar despre ce i se întâmplă corpului meu, fiecare gură de alcool acum are un gust amar, într-un fel cum n-a fost niciodată. Anticipez mâncărimea de piele și vederea încețoșată, senzația că inima mea încetinește fix înainte să leșin.
Și mai înfricoșător a fost gândul că nu o să mai pot face lucrurile pe care obișnuiam să le fac - seri de vin cu prietenele, rom Malibu și Coca Cola pe plajă, soju cu K-BBQ.
ÎNTR-UN BAR DIN KYOTO CU PRIETENELE ÎN 2018. FOTO: NIKKI SUNGA
Băutul este o parte importantă din cultura filipineză. Unchii mei dădeau pe gât sticle de bere zilnic la prânz ca și cum erau apă. Nu sunt nici măcar de departe atât de hardcore, dar mereu mă mândream cu toleranța mea crescută la alcool.
Am început să beau de la o vârstă fragedă, deci toate serile în care am ieșit în oraș erau cu alcool. Prietenii mă plăceau și ei beată și păreau că se bucură când începeam cu teoriile mele despre viață când mă lua amețeala. Nu m-a deranjat să aștept doi ani în carantină fără să știu că nu voi mai experimenta lucrurile astea niciodată.
POZA CU SHOT-URI DIN FACULTATE. FOTO: CELINE ENRIQUEZ
Pentru mulți, pandemia a fost un buton de pauză, dar în cazul meu mi se pare că cineva a apăsat fast-forward pe viața mea fără să știu și acum trebuie să-mi dau seama ce s-a întâmplat din fragmente de amintiri neclare. Creierul meu încă crede că e o idee bună să comand sangria nelimitat și că brunch-urile alcoolizate sunt ceva pe care să îl aștept cu nerăbdare. În realitate, aceste obiceiuri mileniale de bază care mi-au oferit confort reprezintă acum interacțiuni sociale dubioase.
Fiecare noapte în oraș include acum o discuție de 30 de minute despre de ce nu pot să iau acel shot gratuit de la bar și să mă conving că să sorb dintr-un gin tonic diluat e distractiv. Am învățat să beau ca să evit aceste interacțiuni. Ca introvertită într-o lume extrovertită, singurul curaj pe care îl aveam în public era lichid. Picioarele îmi amorțeau și deveneau confortabile pe tocuri după un shot de tequila, poveștile din viața mea plictisitoare deveneau mai interesante după trei, iar nesiguranțele mele dispăreau după cinci. Mă transformam într-o altă versiune de-ale mele, una pe care n-o mai pot accesa acum.
Dar dacă e un lucru pe care l-am învățat în ultimii doi ani este că viața e prea scurtă - prea scurtă să-mi pese ce cred alții și prea scurtă să o irosesc pe beții (dacă te pot ucide). Încă am nevoie de răspunsuri, dar învăț să trăiesc cu asta.
EU ȚINÂND O STICLĂ DE VIN NONALCOOLIC NEDESFĂCUTĂ LÂNGĂ O STICLĂ PE JUMĂTATE GOALĂ DE VIN ALB DIN CARE N-AM PUTUT SĂ BEAU. FOTO: ANGELICA REYES
Am descoperit că dacă iau un antihistaminic înainte să beau, consum numai un singur tip de băutură și beau încet și cu moderație, sunt bine. Nu mă îmbată, dar măcar pot degusta ceva. Acum sunt într-o misiune de a descoperi băuturi nonalcoolice care chiar să-mi placă, dar e cam greu. Pentru aniversarea mea de 30 de ani am cumpărat o sticlă de șampanie fără alcool care a rămas neatinsă după un pahar deloc impresionant. Momentan, frigiderul meu e plin cu cutii de La Croix pe care le deschid și mi le torn într-un pahar în zilele de vineri, ca și cum ar fi un cocktail și nu apă cu bule. Și în final, după un an în viața mea forțată de a fi aproape trează, învăț cum să socializez din nou.
Unii oameni încă se uită la mine ciudat când află de afecțiunea mea - un amestec de „Îmi pare atât de rău pentru tine” și „Mă bucur că nu mi se întâmplă mie”, așa că mă axez pe alte lucruri care-mi plăceau la ieșitul în oraș: terminatul muncii, ținutele, bârfele și amintirile despre toate tâmpeniile pe care le-am făcut în liceu.
Am ajuns într-un punct de cotitură recent. La brunch cu două prietene n-am mai băut cocktail în timp ce ele își sorbeau Aperol Spritz-urile. Tot au râs la glumele mele și a fost deajuns. Aparent viața mea e interesantă și nesiguranțele trebuie să fie depășite, nu ignorate temporar. Am înlocuit de asemenea tocurile cu papucii comozi.