Dacă ești în căutare de aventuri noi, te-ai săturat de orașele mari ale României și vrei să descoperi și alte locuri cu potențial, s-ar putea ca un drum până în Brăila să-ți satisfacă nevoile. Brăila? Da, ai auzit bine.
Orașul ăsta are o mitologie aparte: în primul rând, se spune că ar fi plin de proxeneți și cuțitari. În același timp, a luptat pentru titulatura de capitală culturală europeană, iar cei de la Tesla au decis să-și deschidă o fabrică tocmai aici.
Uită însă de poveștile pe care le-ai auzit până acum și hai să vedem împreună ce poți să faci în fosta raia turcească de la malul Dunării.
Cum ajungi în mirobolanta Brăila
Ai la dispoziție mai multe variante, dintre care cea mai sigură și, oarecum, comodă e trenul. În momentul în care citești asta, de la București Nord până la Brăila sunt cinci trenuri zilnice. Prețul unui bilet întreg cu CFR Călători e 72 lei, iar unul cu TFC e vreo 39 de lei. Călătoria durează cam trei ore, dar poți să depășești și trei ore jumătate dacă ai întârziere.
Ar mai fi autocarul. De la București la Brăila sunt patru autocare, ultimul e la 17.30. Prețul unui biletului e asemănător cu cel de tren – 76 de lei, dar călătoria, pe hârtie, este de trei ore. De ce pe hârtie? Deoarece contează foarte mult ora la care pleci și traficul pe care-l prinzi, mai ales la ieșirea de pe autostradă.
La nevoie, poți să iei un microbuz către Brăila chiar de la Aeroportul Henri Coandă. Prețul e cam același, iar călătoria este doar cu jumătate de oră mai lungă.
După trei ore de mers, o să vrei să vezi un peisaj minunat și foarte instagramabil, nu?
Ce doamne iartă-mă poți să vezi tocmai la Brăila?
Ca orice oraș muncitoresc care se respectă, primul contact o să fie cu multe blocuri comuniste, așa cum se cuvine. Nu-ți face probleme, asta nu e tot. Dacă alegi să vii cu unul dintre mijloacele de transport amintite mai sus, stația finală va fi la gară, indiferent dacă alegi să vii cu autocarul, trenul sau microbuzul.
Cel mai probabil o să ajungi în centrul vechi, ca să-ți faci poză cu umbreluțele și să vezi clădirile reabilitate. Ca să ajungi acolo, urcă-te în autobuzul 4 sau 10. Primele chestii pe care o să le descoperi sunt un mall care se completează perfect cu clădirile vechi și, bineînțeles, un sediu de partid.
DIN PĂCATE, MALLUL ĂSTA E PRINTRE PRIMELE LUCRURI PE CARE LE VEZI CÂND AJUNGI ÎN CENTRU BRĂILEI
PROGRAMUL AUTOBUZELOR CARE AJUNG ÎN PIAȚA TRAIAN
Dar ca să revin la ce poți să vezi – imediat după ce traversezi ajungi într-un loc decent de Insta story. Strada asta se numește Strada Regală sau Strada Mihai Eminescu. Aici poți să faci poze la umbreluțele Timișoara Style și, bineînțeles, poți să observi clădirile vechi de pe stradă și felul în care s-a conservat această bucată de cultură într-un oraș plin de blocuri comuniste.
Da, o mare parte din clădirile din poze sunt locuite, dar dacă te gândești să te muți într-o casă de acest tip, permite-mi să-ți spun că primăria îți bagă un impozit de 500 la sută dacă nu te gândești să o renovezi.
TEATRUL „MARIA FILOTTI"
Pe pietonala asta o să poți vedea Teatrul Maria Filotti, Casa Modei și, în cele din urmă, Piața Traian, unde e și ceasul în stil neobaroc. Un bilet la teatru variază în funcție de spectacol, dar oricum e cu mult mai ieftin decât la Teatrul Național din București.
Chiar vizavi de teatru e celebrul Hotel Pescăruș sau Bristol, o clădire dezafectată care nu poate fi reabilitată, pentru că, timp de 15 ani, primăria nu a reușit să dea de proprietarul clădirii. Se pare că, într-un final, o s-o reabiliteze.
CHIAR DACĂ E DEPARTE DE GLORIA DE ODINIOARĂ, ÎȚI DAI SEAMA CĂ HOTEL PESCĂRUȘ ERA CE TREBUIE PE VREMURI
După ce termini de văzut toată strada asta, o să ajungi în Piața Traian, locul cu ceasul de care ziceam, acest simbol al Brăilei, unde poți să vezi și Hotelul Traian, una dintre cele mai mari clădiri din oraș.
HOTEL TRAIAN
Dacă decizi să cobori, o să ajungi chiar la Dunăre, pe care nu trebuie s-o ratezi. Aici, de cele mai multe ori, se unesc cele două Brăile: într-o parte din port stau oamenii cu mașinile la vorbă, iar în cealaltă parte poți să-i găsești pe lăutarii ambulanți cum cântă „Valurile Dunării" și alte melodii maritime dacă e vreme okay.
LAS VEGAS SAU BRĂILA?
După ce ai văzut tot portul, dacă decizi să urci toate scările de la scenă, o să ajungi în Centrul Nou, locul de unde au plecat foarte multe meme-uri cu Brăila – The New Las Vegas, pentru că fântânile arteziene sunt iluminate pe timp de noapte.
Okay, toate bune și frumoase, dar parcuri?
Pe unde se plimbă brăilenii?
Sunt două zone verzi și mari în tot orașul, asta dacă pui la socoteală și câmpurile pline de maidanezi. Încep cu Grădina Publică, un loc cu foarte mult potențial, mai ales datorită turnului de acolo.
Celebrul Turn de Apă a funcționat, pe vremea comunismului, ca restaurant. Era printre puținele locuri din țară unde puteai să mănânci și, mai mult, puteai să vezi tot orașul. Din păcate, nu s-a menținut tradiția cu restaurant și după ‘89. Totuși, primăria a anunțat recent că vrea să transforme clădirea într-un observator astronomic.
Chiar și așa, până o să fie gata mai e cale lungă. Pe aici mai găsești și Casa Memorială D.P. Perpessicius, un scriitor despre care nu înveți la școală, dar pe care merită să-l descoperi.
Pe lângă asta, brăilenii mai au și Parcul Monument, un loc de promenadă care a fost combinat cu un parc de distracții. Aici o să găsești tot felul de aparate specifice unui bâlci, câteva piste de biciclete – singurele din oraș – și foarte multe persoane care se întrec cine dă mai tare cu pumnul în sacul de box.
Oricum, după atâtea ore de plimbare s-ar putea să ai nevoie de ceva bun de mâncat. Uite la ce am recurs eu.
Unde se mănâncă bine în Brăila?
Pentru o bere bună poți apela la orice pub din centrul vechi: Pânze, Kalos sau Aroma. Toate au prețuri destul de mici – o bere e între cinci și șapte lei. Mai important e ce muzică vrei să ascuți în timp ce bei, pentru că Pânze și Kalos sunt localuri de muzică rock, iar în Aroma poți să auzi muzică de la radio.
Totuși, după ce ne-am plimbat atâta prin oraș trebuia să mâncăm, iar berea ține de foame doar până la un punct. Așa că am ajuns în Pub45, de unde ne-am luat o porție de aripioare cu cartofi și o bere. Ce mi-a plăcut mult la localul ăsta e că fiecare separeu are o tematică anume. Un separeu are o tematică grecească, unul pare o copie unu la unu a unei cafenele din Paris, iar în altul zici că am ajuns la Constanța.
CHIAR DACĂ MARILE FRANCIZE DE FAST FOOD AU LUAT FAȚA PUBURILOR ȘI RESTAURANTELOR OBIȘNUITE, AI CE MÂNCA LA PREȚURI FOARTE OKAY ÎN BRĂILA
Prețurile au fost destul de cinstite. Berea a fost doar 7 lei, iar aripioarele vreo 35 de lei. Ne-au plăcut atât de mult încât ne-am mai luat o bere.
Bineînțeles, căutările nu s-au terminat aici, așa că am ajuns tocmai la El Tacos, un restaurant din apropierea centrului care pare că aduce cu Tacos Factory din București. Verdict? A fost bun, 35 de lei cheltuiți cu cap.
Pentru shaorma, dacă chiar dorești, Kuky este printre shaormeriile care au reușit să reziste după apariția McDonald's. Dacă ai un buget mai restrâns și nu-ți permiți să dai peste 25 de lei pe ceva de mâncare, La Grecu' e un fel de monstru sacru al orașului când vine vorba de sandvișuri și mâncare de tip fast-food. Până la McDonald's, restaurantul ăsta deținea monopolul pe piață, dar combo-ul de la Mc care costa 5.5 lei a făcut ca restaurantul să piardă foarte mulți clienți.
Ce e nasol la Brăila? Pentru că trebuie să vorbim și despre asta
Nu sunt coșuri de gunoi pe stradă. Ajungi să te plimbi pe jos și două stații de autobuz pe jos până să găsești unul amărât. Dacă ești în centru e okay, dar dacă te-ai îndepărtat de zona asta, sănătate, trebuie să stai cu gunoiul în mână.
Ar mai fi și transportul în comun. Dacă nu știai, la Brăila poți să-ți cumperi bilet de tramvai sau autobuz direct de pe o aplicație a lor, dar care dă de foarte multe ori rateuri. Pe lângă aplicația care nu vrea să-ți ia banii din cont, timpul de așteptare de pe panourile de informare și din aplicație nu se pupă cu realitatea. Nu o dată, ci de mai multe ori am stat peste timpul indicat în aplicație, pentru că nu mai venea niciun autobuz, iar la tramvai nici nu se mai pune problema, nici măcar nu este integrat.
Și, bineînțeles, dacă dorești să iei orașul la pas, trebuie să te pregătești pentru o vizită la spital. Nu, nu o să te atace nimeni, doar că piciorul tău o să facă un unghi de 90 de grade. De ce zic asta? Pentru că trotuarele arată ca după bombardament, iar foarte multe dintre ele nu sunt nivelate. Trebuie să te uiți constant pe unde mergi, pentru că fiecare pas e o aventură: ori îți rupi piciorul, ori calci în căcat de câine.
Ca o concluzie scurtă, orașul merită vizitat, dar trebuie să ai la tine foarte multă răbdare și bani cash. De ce? Poate mai dai la oamenii care cântă la acordeon, poate mai dai băiatul care-ți cere un leu de o țigară, dar mai important, pentru că multe magazine din Brăila nu au auzit de plata cu cardul. Și stai liniștit, n-o să te taie nimeni.