Kiss Time Out

Brad Pitt și Nick Cave și-au expus pentru prima oară lucrările de artă, în cadrul unei expoziții din Finlanda

Artă și prietenie.

Thomas Houseago este un sculptor britanic faimos, stabilit în State, care, în urmă cu câțiva ani, a încetat să mai creeze. În ajutor i-au venit doi prieteni, Nick Cave și Brad Pitt; primul l-a încurajat să picteze, iar cel din urmă i-a făcut suporturi de lumânări, deoarece artistului îi era frică de întuneric. „Brad mi-a făcut aceste lumânări, mi-a spus să le aprind și așa el va fi cu mine noaptea. A fost cel mai bun și iubitor gest. Mi-a oferit protecție simbolică”, a spus Thomas.

Prietenia dintre ei a rezultat și într-o expoziție inedită din Tampere, Finlanda, în cadrul muzeului de artă contemporană - Sara Hildén. Cei din cadrul muzeului au încercat ani la rând să-i aducă lucrările sculptorului la ei, iar în cele din urmă au reușit. Managerul expozției, Sarianne Soikkonen, a spus că artistul a fost impresionat de spațiul muzeului, situat în natură, între două lacuri. 


Pe lângă arta lui Houseago, surprinzător este și faptul că Nick Cave și Brad Pitt și-au expus pentru prima oară lucrările public. Muzicianul și actorul au venit în mare secret la deschiderea expoziției și au fost extrem de emoționați în fața celor prezenți. Cave a spus că un concert important este nimic pe lângă inițiativa de a-ți arăta arta personală pentru prima oară: „Este extrem de emoționant. La concerte, am controlul asupra a ceea ce se întâmplă. La expoziție, oamenii stau în fața statuetelor și au propriile opinii.” 

Niciunul dintre cei trei nu a fost ferit de greutățile vieții - Houseago vine dintr-o familie violentă și traumatică, iar după moartea tatălui său, în urmă cu doi ani, a dezvoltat PTSD (sindromul stresului post-traumatic), și deși arta lui s-a vândut cu milioane de euro, nu a mai fost capabil să creeze. Pitt a trecut prin două divorțuri extrem de mediatizate (Jennifer Aniston și Angelina Jolie) și criticate, iar Cave și-a pierdut copilul din cauza unui accident.  


În ceea ce-l privește pe actor, el povestește cum arta l-a ajutat să vadă unde a greșit în relațiile sale. „M-am analizat profund și m-am gândit la momentele în care i-am rănit pe cei din jur și unde am greșit”, a spus el.

Expoziția din Tampere celebrează ieșirea din izolare (cauzată de pandemie) și recuperarea personală. Potrivit lui Houseago, toți au experimentat un anumit tip de traumă pe care încearcă să o ascundă. Arta este o unealtă de eliberare a traumei, iar recuperarea și speranța stau la baza acestei expoziții. 


Nick Cave a spus că ei fac parte dintr-un grup de 6-7 prieteni care se întâlnesc des, mănâncă împreună și vorbesc liber despre orice. Thomas i-a încurajat să sculpteze, așa că încrederea nu a dezvăluit doar prietenia lor, ci și artă nouă. Treptat, de fapt, s-au ajutat reciproc. În clipa în care Houseago nu mai putea să creeze, Cave a făcut un pact cu el - i-a spus că va scrie un cântec, dacă el va picta o floare; așa a apărut piesa „White Elephant”. Pe lângă sculpturile sale au început să apară și picturi mari, ca parte din procesul de recuperare. 


În ceea ce-l privește pe muzician, el a lansat o serie de figurine din ceramică, sculptate și pictate de el, numite „The Devil – A Life”, care prezintă viața Diavolului în 17 scene; potrivit artistului, seria este despre iertare.


Pitt, pe de altă parte, a expus diferite sculpturi, printre care unele în forme de case, făcute din silicon, unde a tras cu diferite pistoale și unde se poate vedea traiectoria glonțului. Așa cum descrie actorul, arta lui arată cum „durerea și violența pot exista chiar și într-o casă frumoasă.”

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.