Kiss Time Out

Tips & tricks city break: Copenhaga

Deși poate primul lucru care îți vine în minte când te gândești la acest oraș e Mica Sirenă sau casele colorate din Nyhavn, Copenhaga este despre design și emoția hygge.

Dacă vrei să rupi filmul rutinei cu o destinație de city break inedită, care îți va oferi o perspectivă fresh asupra designului, arhitecturii, stilului de viață dar și poze wow pentru Instagram, îți recomand Copenhaga. La un moment dat am petrecut o săptămână întreagă în capitala daneză, dar adevărul e că dacă știi exact unde să te duci și ce să faci, poți acoperi și lega toate obiectivele în trei zile, iar un weekend prelungit va fi suficient.

Cultura scandinavă e diferită de a noastră în toate aspectele, iar românii care trăiesc acolo declară că se plictisesc în cea mai mare parte a timpului, pentru că e o societate calmă, așezată, organizată, iar noi, latinii, suntem iubitori de haos. Dar cu toate astea, foarte puțini își doresc să se întoarcă. Spre exemplu, știai că Copenhaga arde gunoiul pentru energie? Iar când orașul nu are suficiente deșeuri, îl importă din alte țări.

Însă plictiseala e ultimul lucru de care ai putea să te temi în acest city break: vei descoperi un oraș superb, eventual de pe barcă, parcul de distracție din secolul XIX Grădinile Tivoli, vei vedea Mica Sirenă și vei fi încântat de varietatea de muzee și atracții istorice. 

Pentru a le accesa pe toate, îți recomand cu căldură să cumperi Copenhagen City Card online și să îl ridici de la aeroport, un card ce include intrarea la toate obiectivele principale are orașului. Deși poate ți se va părea scump, în realitate toată Danemarca e scumpă, iar la final vei constata că ai economisit. În plus, poți oricând să părăsești un muzeu sau o atracție dacă te plictisești și să faci altceva fără să te simți vinovat că ai irosit banii pe bilet, deși sunt slabe șanse să ai această senzație. Mai degrabă vei fi fascinat despre cum această țară și cultură, la prima vedere rece, îți poate oferi hygge – o emoție de confort și chiar de apartenență.

Iată care 12 lucruri care merită vizitate sau încercate în Copenhaga:

1. Nyhavn


Nyhavn este probabil cel mai emblematic loc din Copenhaga și în mod sigur l-ai admirat deja pe social media. Ghici ce, șirurile de clădiri colorate de-a lungul canalului sunt la fel de vesele ca în poze și sunt ticsite de baruri, cafenele și nave istorice, deci peisajul e spectaculos. Însă indiferent de perioada anului, Nyhavn se aglomerează pe parcursul zilei, așa că dacă vrei poze reușite, mergi dimineața devreme.

2. Mica Sirenă


Această sculptură daneză emblematică capitalei daneze este o piesă de artă comandată de Carl Jacobsen și creată de Edvard Erikson în 1909, după ce Carl s-a îndrăgostit de personajul sirenei într-un spectacol de balet din basmul lui Hans Christian Anderson - Mica Sirenă. Sculptura, despre care ai auzit probabil de la știri, pentru că a fost vandalizată de mai multe ori,  se află la aproximativ 15 minute de mers pe jos din Nyhavn, dar poți ajunge și cu autobuzul. Sau o poți admira în timpul turului cu barca, despre care povestesc mai jos.

3. Grădinile Tivoli 


Grădinile Tivoli sunt un fel de wonderland de iarnă din Copenhaga, însă oricând le-ai vizita, vei descoperi o emoție festivă. Acest parc de distracții este situat în inima centrului orașului (lângă gara centrală) și este unul dintre cele mai vizitate obiective din capitală. Îți recomand o tură cu rollercoaster-ul din lemn, unul dintre cele șapte rollercoastere din lume care are câte un frână pe fiecare tren. Și nu te îngrijora în privința siguranței, doar ești în Danemarca! Iar dacă nu te pasionează acest tip de distracție, îți recomand o plimbare prin grădinile exotice și un pahar de gløgg, adică vin fiert. La una dintre terase.

4. Christiania, orașul liber din Copenhaga 


Înființat în 1971, Christiania este cartier verde și fără mașini din centrul Copenhagăi care are propriul set de reguli și este complet independent de guvernul danez. Dincolo de galerii de artă, restaurante vegetariene, BIO și multă vegetație, nu aș ști ce anume te va aștepta aici, pentru că e un loc fascinant și imprevizibil.

5. Turnul Rotund 


O excursie la Copenhaga nu este completă fără o excursie în vârful Turnului Rotund (alias Rundetaarn). Construit în secolul al XVII-lea ca observator astronomic și bibliotecă, acum acesta este un punct de observație care îți va oferi o panoramă superbă asupra orașului, însă unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat e chiar interiorul turnului, pentru că nu are scări, deci ascensiunea către vârf e o pantă ascendentă, prietenoasă chiar și cu cei care au probleme cu cartilajele. Turnul Rotund este faimos și pentru că Hans Christian Andersen obișnuia să viziteze biblioteca pentru a-și găsi inspirația, iar acum pereții din interior găzduiesc expoziții de artă, cultură, istorie și știință.

6. Explorează Copenhaga de pe barcă


Precum Amsterdamul, Și Copenhaga e străbătută de canale, iar un tur al canalelor cu barca e o idee excelentă pentru prima zi pentru a te orienta și pentru a vedea Copenhaga dintr-o perspectivă unică. Plimbarea cu barca durează aproximativ o oră, timp în care ghidul audio îți va povesti despre istoria orașului și te va ajuta să-ți faci o idee despre cultura daneză.

7. Torvehallern Food Market


În fiecare loc, food market-urile îți dezvăluie mai multe despre identitatea unui oraș decât o vizită la muzeu, pentru așa poți observa gusturile localnicilor în materie de gastronomie, dar și stilul lor de viață. În piața Torvehallerne vor fi mai mult localnici decât turiști și vei descoperi sanvișurile și brutăria daneză, dulciuri inedite, dar și o varietate copleșitoare de produse de patiserie vegane și fără gluten. 

8. Primăria din Copenhaga


Dacă te plimbi pe străzile îngrijite ale orașului îți va fi aproape imposibil să ratezi maiestuoasa clădire a Primăriei din Copenhaga. Proiectată de arhitectul Martin Nyrop în stilul romantic național, această clădire e un loc de întâlnire emblematic atât pentru turiști, cât și pentru localnici. Iar dacă te pasionează arhitectura, Primăria, inspirată de clădirea municipală din Siena italiană ar trebui să fie unul dintre obiectivele tale principale. 

9. Muzeul de Design 


De ești pasionat de designul scandinav, și chiar dacă nu ești, îți recomand să faci o excursie rapidă la Muzeul de Design Danemarca. Îți ia doar o jumătate de oră să explorezi întregul muzeu, care nu este doar interesant pentru cunoscători ci și este extrem de plăcut ochiului neantrenat, îți special dacă ai o doză de OCD și găsești ordinea în haos satisfăcătoare. Și poate nu vei fi surprins să afli că esența designului danez e de inspirație niponă.

10. Plimbă-te pe Strøget 


Nu poți ajunge în Copenhaga și să ratezi acest district:  Strøget e o stradă pietonală  de un kilometru (una dintre cele mai lungi străzi comerciale pietonale din Europa) care se mândrește cu o mulțime de magazine hish street și high fashion, dar și cu baruri, restaurante și cafenele unde te poți odihni după o zi de umblat. Pe parcursul plimbării te poți pri să admiri Storkespringvandet (Fântâna cu berze) și Helligåndskirken (Biserica Duhului Sfânt, o clădire din secolul al XIII-lea).

11. Vizitează Palatul Amalienborg 


Palatul Amalienborg e un complex format din patru palate identice care găzduiesc familia regală daneză. Acesta este sediul uneia dintre cele mai vechi monarhii din lume care poate fi vizitată de turiști. Dincolo de arhitectura impozantă, vei descoperi o statuie ecvestră uriașă în parcul interior care este un omagiu adus Regelui Frederick al V-lea. Însă unul dintre cele mai interesante lucruri de văzut în Copenhaga este ceremonia de schimbare a gărzilor la care poți asista la orele prânzului.

12. Parcul Superkilen 


Dacă vă place designul urban atipic, mergeți în Parcul Superkilen din Nørrebro pentru o plimbare (de ce nu, cu bicicleta). Este adesea numit cel mai ciudat parc public din Europa și te va încânta cu zonele sale diferite: Parcul Verde, Piața Neagră și Piața Roșie. Piața Neagră e cea mai surprinzătoare din punct de vedere vizual deoarece e desenată ca o pistă de biciclete strâmbă.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.