Kiss Music News

De vorbă cu Bogdan Ioan, câștigătorul Vocea României (ediția 2018): „ Fiind arhitect la bază, nu știam mai nimic din industria muzicală”

Prima sa apariție în concurs, cover-ul piesei „Earth Song” de la Michael Jackson, a cumulat peste 50 de milioane de vizualizări pe YouTube până în prezent.

Bogdan Ioan, cunoscut publicului odată cu participarea la concursul de talente Vocea României și câștigătorul ediției din 2018, a revenit cu o piesă fresh: „Trezește-mă”.

Artistul a cucerit publicul instant cu vocea sa incredibilă, iar prima sa apariție în concurs, cover-ul piesei „Earth Song” de la Michael Jackson, a cumulat peste 50 de milioane de vizualizări pe YouTube până în prezent. Prestația sa a intrat în topul global The Voice Top 10 Acts, iar tânărul i-a impresionat pe cei patru jurați, Smiley, Andra, Irina Rimes și Tudor Chirilă cu momentul său. Artistul a lansat de atunci o serie de piese precum „Friday Mood”, „If I” sau „Tu”, iar acum vine cu un nou single, „Trezește-mă”, cu care este hotărât să cucerească inimile ascultătorilor.

Piesa „Trezește-mă” este compusă de Rozsdas Marius, cunoscut în industrie și sub numele de Magic Juice. Acest compozitor misterios a produs hituri precum „Te pup, pa pa!", colaborând de-a lungul timpului cu artiști cunoscuți de la noi precum Lora, Dj Sava, Liviu Teodorescu, Nane și mulți alții. Versurile piesei au fost scrise de Andrei Iulian Banica, cunoscut pentrut hiturile „Visele” și „Iubirea mea” by Irina Rimes. 

Artist complex, Bogdan Ioan cucerește publicul de fiecare dată cu aparițiile sale pline de energie și a pregătit o serie de piese fresh, care urmează a fi lansate pe parcursul anului următor, pe canalul său de YouTube. 

Am stat de vorbă cu el pentru a afla mai multe despre revenirea sa:


Care au fost începuturile tale muzicale? Ai fost pasionat de muzică de mic?

Am avut contact cu muzica de la 3, 4 ani, crescând într-o familie în care se asculta toată muzica bună din perioada aceea, cum ar fi Queen, James Brown, Michael Jackson, Ray Charles și așa mai departe. Îmi plăcea să dansez foarte mult și obișnuiam să fredonez cam tot ce ascultam. Primul contact cu muzica la un nivel mai serios a fost la vârsta de 6-7 ani, când părinții m-au dus să iau lecții de pian, dar tot în acea perioada am început și dansul sportiv.

Am practicat cam 12 ani, făcând și performanță, obținând  numeroase premii atât la nivel național, cât și internațional. Toata pasiunea pentru cântat, însă, a început datorită pasiunii pentru Michael Jackson. Inițial am învățat să dansez ca el, după care am zis, de ce să nu încerc să și cânt, descoperind că am și acest talent. Asta se întâmpla pe la 17 ani.

Care e procesul tău creativ? Ce te inspiră?

Sunt un tip destul de disciplinat. Îmi place să asociez artistul cu un sportiv de performanță. Încerc să mă odihnesc foarte mult, iar cel mai bun randament îl dau în prima parte a zilei. Când creez ceva, mă inspira orice moment prin care am trecut sau depinde de starea pe care o am atunci, iar adesea când aud un beat sau o piesă, îmi transmite direct o stare și cumva mă direcționează spre mesajul din spatele piesei. Totul se întâmplă natural. 


Care sunt dificultățile pe care le întâmpini în industria muzicală de la noi?

Pot spune ca după Vocea României am luat contact cu tot ce înseamnă industria muzicală. Eu fiind arhitect la bază, nu știam mai nimic din industrie. După ce se termină un concurs de genul Vocea României, tot ce urmează este despre altceva. Trebuie să muncești mult și să încerci să faci cât mai multa muzica și să încerci să ajungi la public. Practic ești într-o concurență cu artiștii deja consacrați.

Cum ți-a venit ideea să te înscrii la Vocea României?

Eu cochetam cu ideea de a participa la Vocea cu 4 ani înainte de a merge, doar că eram la facultate, iar în perioada audițiilor și emisiunii aveam un program foarte încărcat, sesiuni, predări și riscam să repet un an, plus ca nici nu mă simțeam sigur pe mine. Eu nu am studiat canto până să particip la Vocea României și eram conștient de lipsurile mele din punct de vedere tehnic. În 2018, când m-am hotărât să merg, doar ce terminasem facultatea și, sincer, am vrut să stau un an să fac canto și să particip următorul an, dar tatăl meu a insistat să merg atunci, deci pot spune ca a avut o influență foarte bună. 

Cum s-a schimbat viaţa ta după ce ai câștigat Vocea României? A devenit muzica prioritatea nr. 1 ?

După emisiune, viața mea s-a schimbat, în primul rând, renunțând la arhitectură. Tot timpul meu l-am dedicat muzicii. Am început să studiez, să mă ocup de social media și să petrec ore în studio. Și chiar dacă a fost greu în pandemie, nu am renunțat și sunt mai hotărât ca niciodată să reușesc. 

Recent ai lansat o nouă piesă, „Trezește-mă”, ne poți povesti un pic despre ea?

„Trezește-mă” este prima piesă din noul meu proiect muzical. Este compusă de Magic Juice și Andi Banică și produsă de March and June. Este o piesa în care mă regăsesc total, atât muzical cât și ca mesaj. Deși la prima vedere pare un mesaj dur, el este, de fapt, unul pozitiv. Este vorba despre trezirea la realitate. Uitându-mă în jurul meu, văd cum predomină multă ură, răutate și cumva aceasta piesa rupe bariera asta și ne mai aduce aminte și de iubire. 


Ai lipsit o perioadă de timp din peisajul muzical, mai ai și alte planuri pentru viitorul apropiat?

Am lipsit o vreme, dar nu am încetat să lucrez, să fac muzică. Am învățat multe lucruri și mi-am pregătit strategia pentru ce va urma. Ce vă promit este că voi face multă muzică, mult mai multă decât până acum. 

Cu ce artiști autohtoni ți-ar plăcea să colaborezi?

Mi-ar plăcea să colaborez cu mai mulți artiști. Nu m-am gândit neapărat la cineva anume, dar aș colabora cu Andia, Feli, Smiley, Irina, chiar și artiști din zona trap-ului. Sunt deschis la orice colaborare atât timp cât exista o chimie între noi, ca artiști, și o piesă care să ne pună în valoare pe amândoi.

Cum vezi industria muzicală de la noi în viitor?

Cred că industria se schimbă periodic. Există un ciclu care mereu se schimbă. Cred că este natural. Mereu va fi un gen care va prinde, după care apare altceva și iar se întoarce și tot așa, cu diverse influențe noi, normal. 

Ce surprize mai pregătești pentru fani?

Tot ce încerc să fac este pentru fani. Cum spuneam mai devreme, voi face multă muzică, pe care o voi împărți cu ei. Vor fi și colaborări cu alți artiști, cu siguranță. Le mulțumesc pentru sprijin și sper să fie din ce în ce mai mulți. 


Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.