Cool Stuff

Moment istoric: Palatul Parlamentului are prima sală cu nume de femeie, din aproape alte 1000 de săli

Cam așa e cu egalitatea de gen în România, pentru cei care-și făceau griji...

sursă foto: Diana Buzoianu // Facebook

Guvernul României are 22 de miniștri, 20 sunt bărbați. Abia de un an avem și o bancnotă (cea de 20 de lei) pe care se află chipul unei românce: Ecaterina Teodoriu. Până în 2021, toate cele 7 bancnote puse în circulație era exclusiv omagii aduse unor personalități românești de sex masculin. 

Un alt exemplu despre cât de mult sunt femeile prețuite și respectate în România la nivel instituțional este și faptul că din cele 1000 de săli din Palatul Parlamentului, niciuna nu purta numele unei femeie... până în urmă cu câteva zile când, în sfârșit, o sală a fost botezată după o româncă celebră: scriitoarea Hortensia Papadat-Bengescu.

Vestea a fost dată de Diana Buzoianu, deputat de București, pe Facebook. Tot ea a relatat și cât de greu a fost să se realizeze acest lucru. 

„Cei care au ales numele pentru toate sălile Parlamentului nu s-au putut gândi măcar la o singură femeie din România cu merite pe plan mondial sau național. Nu le-a trecut prin gând.  [...] Am decis să redenumim sala de conferință a Drepturilor omului din Parlament, însă cererea ne-a fost respinsă pe motiv că sala ar fi prea importantă să fie redenumită. E real ce vă spun. Practic ni s-a zis să găsim o sală mai puțin importantă pentru a o redenumi după o femeie. [...] Când a venit plăcuța pentru sală, mare ne-a fost mirarea să vedem că am primit o plăcuță din plastic. Să ne înțelegem, restul sălilor aveau plăci frumoase, elegante, din metal. E de râs, sincer, dar şi această raportare spune multe.”

Întreaga poveste poate fi citită aici: 

Aceste gesturi pot părea mărunte și că nu rezolvă multe, dar nu e așa. Cum concluzionează și Diana Buzoianu, „avem nevoie să ni se reamintească constant că femeile au avut și au un rol marcant în istorie”, mai ales în România. 

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.