Kiss Music News

De vorbă cu AKORD, cea mai difuzată trupă pop din Republica Moldova: „De fiecare dată ne gândim la public, vrem să îl atingem cu muzica noastră”

Este și una dintre trupele preferate ale Irinei Rimes.

AKORD este una dintre cele mai îndrăgite trupe din Chișinău, care lansează hit după hit, fiind și cea mai difuzată trupă pop din Republica Moldova. Se bucură de popularitate atât pe plan local, cât și în diaspora din UE, SUA și Canada.

AKORD a fost, timp de trei ani consecutiv, cea mai difuzată trupă pop, la radio și tv din Republica Moldova, și premiată cu The Best Fashion Project, la Fashion VIP 2020, Music Brilliance, la Gala Brilliance 2022 și The Best Music Project la Moldova Music Awards 2019, precum și cu alte premii din industrie.

Îndrăgita artistă Irina Rimeș declara că obișnuia să țopăie pe piesele trupei:

„L-am cunoscut pe Eduard la Vocea României. Are o carismă aparte, este un băiat educat cu bunul simț și transmite o energie frumoasă. L-am ales, atunci, în echipa mea, iar acum am o bucurie în suflet să aflu, că... Eduard face parte din Trupa AKORD. Sunt mândră de el și cred, că astrele și cosmosul s-au aliniat să-i poarte noroc lui, dar și lui Igor Sîrbu, precum și întregii echipe AKORD. Nu demult, când abia visam să fac carieră muzicală în România, contemplam, seara în mașină, ascultând AKORD, iar la petrecerile moldovenești chiar țopăiam pe melodiile trupei” - a declarat Irina Rimes cu ocazia relansării Trupei AKORD (2019).

Am discutat cu Igor și Eduard, băieții de la AKORD, pentru a afla mai multe despre ei, echipa lor și muzica pe care o scriu, precum și despre noul single, „Cine-i Soarele Tău”.


De unde a venit numele trupei „AKORD” ?

Numele AKORD vine din anul 2006, când erau în vogă boys band-urile și semnifică, în limbaj muzical – trei sunete, note muzicale luate consecutiv. În 2019 am decis să relansăm trupa într-o nouă formulă, denumirea însă am considerat-o la fel de actuală.

Cum ați descrie muzica voastră și procesul creativ?

Suntem o echipă creativă, unită și puternică, care muncește pentru rezultate pe termen lung și nu aleargă după succesul de moment. Ne dorim să avem un real impact prin muzica noastră și să ajungem la sufletele ascultătorilor prin melodiile pe care le lansăm. Noi încercăm să promovăm muzica de calitate cu mesaj și melodicitate. De aceea, de-a lungul timpului, am avut și concerte de gală, pop simfonice, dar și petreceri corporate în care toată lumea cânta piesele noastre.

Recunoaștem, ne place să cântăm pe scene mari, având alături de noi mulți instrumentiști profesioniști și talentați și acest lucru ne reușește - realizăm show-uri de neuitat pentru public. Așadar, îți răspundem că procesul creativ ne aduce plăcere. De fiecare dată când avem o apariție ne gândim la public, la trăirile lor, vrem să îi atingem cu muzica noastră, să îi emoționăm sau bine dispunem, după caz. 


Știm că ați fost premiați cu The Best Fashion Project, la Fashion VIP 2020. Aveți un designer vestimentar cu care colaborați, un stilist, sau vă creați singuri ținutele când urcați pe scenă?

Deși ne place și nouă să ne aranjăm și să fim mereu în ton cu trendurile, colaborăm totuși și cu un stilist din București care deține un brand vestimentar (Viggo), noi fiind și ambasadorii acestuia la Chișinău. Grație parteneriatului cu ei, noi avem mai mult timp să ne concentrăm, să creăm să promovăm și facem ceea ce facem mai bine - muzică! Avem încredere în echipa cu care lucrăm și deși ne implicăm în toate aspectele carierei noastre, anumite lucruri sunt mai bine în mâna unor specialiști. Ne ținem de această regulă.

Unde găsiți inspirația pentru muzica voastră?

În mare parte, sursa noastră de inspirație e viața și oamenii din jurul nostru, emoțiile și poveștile pe care le trăiesc ei.😊 Ascultăm tot felul de artiști și genuri muzicale care ne influențează și cred că ar fi o listă prea lungă de preferați de la pop-rock până la arii.

Aveți și alte hobby-uri în afara muzicii?

Pentru noi muzica este cam singura pasiune, și ne ocupă aproape tot timpul. Nu ne-am săturat de ea, așa că e și profesie și hobby. Rareori mai avem timp și de altele, între atâtea lansări de piese, concerte, colaborări și tot ce ține de viața asta (uneori obositoare, dar minunată) de artist.


Cu ce artiști autohtoni v-ar plăcea să colaborați? Dar internaționali?

Nu excludem ca pe viitor să avem un duet cu o interpretă carismatică și talentată din România, precum Ruby sau Antonia, însă trebuie ca întâi să se aranjeze stelele și ea sau ele (de ce nu) să se arate în fața ochilor noștri. 😊

Cum vă mențineți la curent cu ultimele trend-uri din muzică?

Noi cântăm pentru că ne place muzica și ne dau energie oamenii din industrie, cred că astfel ne menținem la curent în mod natural cu tot ceea ce se întâmplă în lumea muzicii. Nu ne limităm doar la un stil, cântăm după cum simțim și după cum îi simțim pe cei care vin la concertele noastre.

Povestiți-ne un moment memorabil de la unul dintre concertele voastre.

Un moment memorabil a fost concertul nostru din 19 decembrie, de la Palatul Național „Nicolae Sulac”; unde echipa Moldova Concert a adaptat o viziune scenică a pieselor noastre devenite deja hit-uri în doar 2 ani de la relansarea trupei. Astfel, împreună cu Orchestra Simfonică a Teleradio-Moldova și Angry Band ne-a reusit un spectacol muzical memorabil. În acea seară am lansat și albumul „UNDE, UNDE”, care conține top 10 piese marca AKORD.

Ce planuri aveți pentru final de an? Aveți noutăți de care ar trebui să știe fanii?

Ne dorim cu toată echipa AKORD să sărbătorim frumos Crăciunul și Revelionul și să dăm o petrecere internă, dar sunt șanse mari să lucrăm și în aceste zile ;). Pe final de an vrem să mulțumim oamenilor care ne-au fost alături și bunului Dumnezeu. Ce ține de noutate, recent am lansat noul single – „Cine-i Soarele Tău”, tare ne place! L-am lansat inițial pe Spotify, iar în perioada imediat următoare avem în plan să lansăm și un videoclip pe măsură! 

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.