Kiss Bits

City break în Galați: Ce găsești mișto în orașul redevenit celebru datorită Deliei

Galați e mai mult decât tona de meme de pe internet. Ba chiar are și imn neoficial în piesa dedicată echipei locale. Altfel, iată ce te-ar întâmpina în oraș, dacă-l vizitezi în perioada asta a vieții.

Sigur, ai văzut cum e un city break în Brăila, dar sigur ți-ai zis: hei, cum rămâne cu Galați? Hop și Galați la fix pentru zilele libere de acum. 

Despre orașul ăsta nu sunt multe de spus. Și-a pierdut, la fel ca multe orașe muncitorești, toată gloria pe care a avut-o pe timpul lui Ceaușescu. Acum, este recunoscut pentru coverul „OTZL GLTZ” al Deliei după imnul neoficial al echipei Oțelul Galați și, în cele din urmă, pentru rivalitatea eternă pe care o are cu Brăila. A, da, și pentru meme de pe paginile cu umor mai mult sau mai puțin obscur. 

PUBLICITATE

Dacă tot plănuiești să ajungi pe la Galați, iată un mic ghid de călătorie care s-ar putea să te ajute să vezi mai multe locuri din acest oraș. 

Cum ajungi în Galați

gara galati

ȘI DE-AICI VINE TRENUL DIN GALAȚI

parcul mihai eminescu

PARCUL „MIHAI EMINESCU”

Dacă te-ai oprit și în Brăila, un bilet de tren până la Galați costă aproximativ șapte lei, iar călătoria durează aproximativ 40 de minute. Da, cumva, un drum de 21 de kilometri este făcut în 40 de minute cu trenul. Dacă asta nu-ți surâde, un bilet de autocar până la Galați este cam la același preț, poate cu un leu mai mult. Cea mai bună parte din a merge cu autocarul este că ajungi mult mai repede.

În cazul în care vrei să pleci din București spre Galați, un bilet întreg de tren costă circa 80 de lei. Cât despre numărul de trenuri, sunt patru care pleacă din Capitală. Ca recomandare personală, încearcă să nu pleci cu trenul de la șase după-amiaza. Vagonul este supraetajat și, dacă n-ai noroc, o să trebuiască să stai la etaj, fără geam, lângă alte trei persoane. 

La capitolul autocare, sunt vreo patru, iar prețul e în jur de 75 lei. Cât despre timpul pe care-l faci pe drum, e mult mai okay – doar trei ore și treizeci de minute. Singura problemă e spațiul pe care-l ai: destul de înghesuit și, de cele mai multe ori, ești nevoit să stai cu ghiozdanul în brațe, deoarece cineva și-a pus cele trei sacoșe de rafie în spațiul destinat bagajelor de mână.

Chiar și așa, recomandarea mea este să mergi cu trenul, chiar dacă durează puțin mai mult. Ai șansa să fie mult mai comod și, în funcție de perioadă, poate merg și aerul condiționat sau încălzirea.

PUBLICITATE

Acum că ai ajuns la Galați, s-ar putea să ai o surpriză, mai ales după ce ieși din gară. 

Ce poți să vezi tocmai în Galați

aqua park galati

AQUA PARK ȘI CEALALTĂ DIN FUNDAL E DUNĂREA

După ce ai coborât din tren, o să ai parte de o surpriză destul de mare. Dacă te-ai uitat pe geam în timp ce treceai prin gara de la Brăila, ai observat, mai mult ca sigur, că este destul de mică și pricăjită. Asta nu se aplică și în cazul Galațiului, care are o gară de toată frumusețea. 

Pasajul prin care treci este modern, iar gara și locul de unde poți lua bilete și de mâncare sunt destule de îngrijite. Asta se schimbă când ieși din gară, deoarece o să fii întâmpinat de foarte multe buruieni și taximetriști care încearcă să te plimbe puțin pe bani mulți, așa că încearcă să nu pari turist, dacă ții la portofelul tău. 

Cel mai apropiat loc de gară pe care poți să-l vizitezi este Grădina Publică, aflată în imediata apropiere a căminelor studențești. Pe lângă tarabele de unde poți să-ți iei un suc și de unde poți admira fântâna din centrul grădinii, parcul acesta pare destul de family friendly și-s numeroase coșurile de gunoi, așa că pe lângă chiștoacele de țigări pe care le vezi pe lângă bănci nu o să dai peste foarte multă mizerie. 

gradina publica galati

GRĂDINA PUBLICĂ

După ce ai dat o tură prin Grădina Publică, s-ar putea să ai chef de puțină cultură, nu? Perfect, căci în imediata apropiere e Teatrul Dramatic și Teatrul Muzical „Nae Leonard”. Biletele sunt destul de ieftine și, de cele mai multe ori, spectacolele sunt destul de faine. 

PUBLICITATE
teatrul dramatic

TEATRUL DRAMATIC DIN GALAȚI

teatrul muzical nae leonard

TEATRUL MUZICAL „NAE LEONARD”

Cât despre centrul vechi din Galați, acesta este destul de mic și, la fel ca în alte orașe din țară, se luptă cu proprietarii care nu vor să-și reabiliteze clădirile. Sau, în cazuri mai nasoale, aceștia sunt de negăsit.

Un alt loc fain pe care-l poți vizita la Galați este Faleza Dunării – mult mai mare decât la Brăila și mai bine amenajată. Un lucru care mi-a plăcut foarte mult e că pe faleză coșurile de gunoi sunt făcute pentru reciclare. Spre deosebire de Brăila, unde poți merge și ore bune cu o sticlă de suc în mână până găsești un coș de gunoi care să nu fie distrus. 

Cât despre arhitectură și zone care merită văzute, Strada Domnească este una dintre cele mai faine zone pe care le poți vedea într-un oraș din provincie. S-au investit bani serioși în ea și, după o plimbare pe-acolo, am rămas cu o singură concluzie: are un aer modern care merge ca uns cu clădirile vechi.

Spațiul verde la Galați e chiar foarte fain

galati spatiu verde

S-A FĂCUT FRUMOS, NU?

Cu Grădina Publică din Galați eram destul de familiar, am văzut-o de mai multe ori și, trebuie să recunosc, am rămas mereu impresionat de cât de aerisită e. Băncile sunt la distanță considerabilă una de alta, oamenii au destul loc să se dea cu placa sau cu bicicleta și poți să stai liniștit că nu rămâi fără degete la picioare. 

În schimb, am fost profund impresionat de Parcul „Mihai Eminescu”. E modern, are o arhitectură aparte și mai mult ca sigur merită să-l vezi dacă ai chef să treci prin Galați. Singura problemă e că nu este chiar aproape de punctele de interes pe care ar putea să le aibă un turist la Galați. 

PUBLICITATE

Ca un plus, aici am putut să văd că parcul se menține foarte curat și de-abia dacă am văzut vreun chiștoc de țigară pe jos. Am mai găsit și câteva magazine de unde poți să-ți iei ceva rece pe care-l poți savura lângă fântâna sau mini-lacul din parc. Dar, după ce te plimbi atâta prin oraș, sigur ai poftă de ceva bun, așa că am găsit câteva pub-uri și delicatese locale pe care merită să le încerci. 

Ce găsești bun de mâncat la Galați 

strada domneasca galati

STRADA DOMNEASCĂ

Una dintre cele mai apreciate shaormerii din Galați este Passage, care avea un restaurant chiar și la Brăila, dar a fost închis după scurt timp. Chiar și așa, gălățenii par să iubească această shaorma și pe bună dreptate. Aici, dacă vrei să fii român și să zici „cu de toate”, e o problemă, deoarece shaorma ta o să se transforme într-o mică ciorbă. Bineînțeles, de curând s-a deschis și Shaorma Băneasa la Galați, dar chiar nu vrei să încerci și ceva nou? 

Dacă ești fan burgeri, Union Jack este printre cele mai bune variante la care poți recurge. Mie mi-a plăcut foarte mult Shake Cheeseburgerul. Era 47 lei când l-am încercat, merită fiecare leu, dar la cum duduie inflația e posibil să-l prinzi la mai mult.

În cele din urmă, un pub care mi-a plăcut foarte mult prin modul în care e decorat e DOM Pub, unde am găsit o bere foarte bună și un cocktail la 24 lei.

Pe final, te las cu câteva impresii pe care le-am avut după ce am plecat din Galați. Orașul reușește să fie foarte modern și să se îndepărteze de clasicul orașul muncitoresc din trecut. În același timp, are foarte multe de recuperat la capitolul curățenie, chiar dacă sunt foarte multe tomberoane de gunoi pentru reciclare. Reciclarea e mișto, dar ar fi și mai mișto dacă ar exista tomberoane de genul și pe străzile lăturalnice.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.