Cool Stuff

Funkiss 14 decembrie | Statul, cu un șiș în bacșiș

Impozitul se bagă în bacșiș, mașinile electrice își fac loc în România și piesele de muzeu sunt încărcate în tunurile rusești. Viața e ca o cutie de bomboane. Scumpă și nesănătoasă.

AZI, ACASĂ ȘI-N DEPLASARE

Mai sunt zece zile până la Ajunul Crăciunului. Moșul ar vrea să vă anunțe că a primit scrisorile voastre și că a pus umărul (și elfii) la treabă. Vă rog să nu-i mai cereți un bărbat brunet, înalt, cu umor și care gătește bine, pentru că ar fi al optulea an în care încearcă să mă răpească! 

ASTRE ROZ-ALBASTRE

Scorpionii au, astăzi, mai multe provocări. Pe care o să le treacă, cu atât de multă ușurință, încât devin suspicioși. Lumea se chinuie să le fie dragă Scorpionilor, dar ei știu că fix atunci se întâmplă cele mai mari nenorociri.

Săgetătorii au chef de călătorii în locuri exotice, dar, dacă s-ar putea, să coste cât un weekend în Chiajna. 

O problemă mai veche revine, astăzi, în viața Capricornilor. Pot alege să o evite din nou, dar asta înseamnă doar că au amânat-o. Ca să citez unul din statusurile mele preferate al unui „filosof” de Facebook: „Poți să te ascunzi, dar nu te poți ascunde”.

ȘTIRILE CARE FENTEAZĂ

„SUA au testat cu succes o rachetă hipersonică. Aceasta a atins o viteză de cinci ori mai mare decât a sunetului”. Adică, dacă o auzi, nu era pentru tine.

„Camera Deputaţilor a stabilit că bacșișul va fi de maximum 15% din valoarea consumaţiei şi va fi impozitat”. Ei îi impozitează chelnerului și salariul, și bacșișul. Salariul înțeleg, dar de ce primește statul bacșiș? Credeam că se dă pentru calitatea serviciului. Din 2025, când găsești pe stradă zece lei, ridici numai opt.

„Un crater uriaș s-a deschis în Rusia, într-o populară stațiune de schi. Autoritățile au luat măsuri”. Măsurile luate de autoritățile rusești: craterul are cam 30 de metri în diametru.

„Rusia folosește muniții vechi de 40 de ani, au declarat oficiali americani”. Ruleta rusească, trimisă și ea pe front: o rachetă explodează când pleacă, una când ajunge.

„Polițiștii au forțat intrarea într-o galerie de artă după ce au confundat o sculptură cu o femeie moartă”. Ei l-ar fi amendat pentru indecență pe David al lui Michelangelo și-ar fi reținut Manneken Pis pentru urinat în spațiul public.


„Ivana Knoll, supranumită <<cea mai frumosă femeie de la Cupa Mondială>>, a făcut o predicție <<dureroasă>> înainte de semifinala Argentina - Croația”. Jobul ei, de a prezice meciurile de la Mondial, a fost eliberat de regretata moarte a caracatiței Paul, în 2010. Dar oricum nu mai contează ce a prezis: Argentina – Croația 3-0. Croația a intrat foarte ușor în finală, din nefericire pentru ei, aia mică.

„O fetiţă de unsprezece ani a pus pe jar poliţiştii din Ploiești. A minţit că a fost lovită de o maşină pe trecerea de pietoni”. Putea și ea să spună că nu a mințit, se juca „de-a politica”.

„Oraşul Corabia primeşte finanţare europeană pentru achiziţia unei ambarcaţiuni”. Dacă finanțarea europeană se face cu tematică, sunt curios pentru ce-ar primi bani orașul Slobozia.

„Peste 10.000 de vehicule electrice au fost înmatriculate în România anul acesta, mai multe decât în ultimii doi ani, cumulat”. Mașinile electrice au tot mai multă priză la public.

„Fiscul face pași înapoi în digitalizare și dă vina pe terminarea pandemiei”. Ca orice monstru din filmele de groază, dosarul cu șină nu moare atât de ușor.

„Angajatorii români susţin că programul de lucru flexibil este printre cele mai dorite beneficii”. Se numește program flexibil pentru că poți „să te flexezi” la prieteni că ai vineri liberă.

„A fost operat primul zbor oficial pe Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav”. S-a înfăptuit al doilea miracol din domeniul transportului, după metroul din Drumul Taberei. Mai rămân metroul din Cluj, autostrada din Moldova și monstrul de la finalul jocului, Bucureștiul fără mașini pe trotuar.

„Comuna care are patinoar modern de 100.000 de lei, deşi drumurile sunt încă neasfaltate”. După ce mașina părinților patinează pe noroi, micuții pot să patineze pe gheață.

„Porc <<escortat>> de jandarmii francezi. L-au salvat de românii care voiau să-l taie de Crăciun”. Porcul va fi extrădat în România, prin agenția INTERPORC. Românii nu au respectat regulile Franței de sacrificare a porcului, care stipulează clar că animalele de curte trebuie lăsate să vadă semifinala Franța-Maroc, din această seară. Igantul francez are loc tot pe 20 decembrie, doar că, la ei, se taie „cocovanul”.

„Topul scumpirilor în 2022: preţul zahărului a crescut cu peste 60% faţă de anul trecut”. Zahărul pudră devine la fel de inaccesibil ca alte prafuri albe. Bijuteriile cu zahăr cubic, la mare căutare în aceată iarnă. Din 2023, cuburile de zahăr, obligatorii pe declarația de avere.

„Un tânăr de 19 ani din Ploieşti s-a filmat dansând manele pe capota unei maşini de poliţie”. Polițiștii i-au pus una de jale, dar și cătușe.

„Un tribunal spaniol l-a absolvit pe Neymar de toate acuzaţiile în cazul de fraudă”. Fără legătură, judecătorul a câștigat, acum câteva zile, o sumă nedeclarată, pariind că Brazilia pleacă acasă din Qatar.

A FOST ODATĂ LA ACEASTĂ DATĂ

1280: Prima atestare documentară a orașului Sighișoara. Drumul București-Sighișoara este, și azi, mai rapid călare decât cu trenul.

1467: Bătălia de la Baia: Ștefan cel Mare înfrânge armatele maghiare conduse de regele Matei Corvin. Astăzi, bătăliile nu mai sunt la Baia, sunt pe baie. Mai exact, cine face duș când este rândul Sectorului 6 la cele zece minute de apă caldă.

1503: S-a născut astrologul, matematicianul și medicul francez Nostradamus. Catrenele lui au fost interpretate ca preziceri ale viitorului. Cât de exacte au fost prezicerile? Momentan sunt la egalitate cu cele din „The Simpsons”.

1910: Lângă Paris, are loc primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacție, inventat și pilotat de Henri Coandă. Mai jos, avionul cu reacții, inventat de subsemnat.


1911: Exploratorul norvegian Roald Amundsen a devenit primul om care a ajuns la Polul Sud. Reușește să realizeze prima fotografie cu baza pe care stă Globul Pământesc.


1955: România se alătură statelor membre ale Organizației Națiunilor Unite. Din nou, la pachet cu Bulgaria, respectând tradiția.

1972: Programul Apollo: Eugene Cernan este ultima persoană care a pășit pe Lună. Asta excluzând suporterii japonezi, care au rămas în urmă, să strângă după astronauții americani.

2016: Desființarea echipei de fotbal „FC Rapid București” după ce a fost declarată în faliment. A fost desființată acum șase ani și tot e în Liga I, păi, ce faci Dinamo?

Vă las aici și meme-ul preferat de azi:

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.