Cool Stuff

Care au fost cele mai citite 10 pagini Wikipedia în 2022 și de ce e Celopatra pe primul loc

Da, an de an pagina de Wikipedia a Cleopatrei este pe primul loc, în mod surprinzător. Dar există o explicație foarte bună pentru acest lucru.

Până acum s-au tot făcut topuri despre care au fost „cele mai X lucruri din 2022”, dar te-ai întrebat care au fost cele mai accesate pagini Wikipedia din anul care tocmai a trecut?

Taha Yasseri, profesor de sociologie de la University College Dublin, a făcut acest top luând în calcul doar paginile Wiki în limba engleză și a oferit publicului primele 100 de poziții, dar noi o să ne uităm doar pe primele 10.  

Ei bine, unele dintre rezultate sunt evidente și nu reprezintă o surpriză, dar altele sunt de-a dreptul ciudate. De exemplu, chiar locul 1 este ocupat de pagina de Wikipedia a Cleopatrei. Există o explicație pe care nu o s-o ghicești, o să ți-o spunem după ce ne uităm și pe celelalte rezultate. 

Un serial Netflix a reușit să-i convingă pe oameni să caute mai multe informații despre cine a fost criminalul în serie Jeffrey Dahmer (locul 2); războiul din Ucraina se află pe locul 3, iar morțile oamenilor celebrii din 2022 pe locul 4. E clar că lumea are o predispoziție pentru morbid. Poate așa se explică și locul 5, dacă gustați gluma.   


Revenind la locul 1, e tare ciudat că cea mai citită pagină de pe Wikipedia în 2022 este a Cleopatrei, mai ales că în 2022 nu a existat niciun film sau serial care să-i fi fost dedicat. Explicația este tare interesantă și are legătură cu cei care folosesc telefoane cu sistem Android. 

Cei de la inverse.com au făcut o anchetă în urma căreia au descoperit explicația: pe telefoanele cu sistem Android, unul dintre asistenții Google îți sugerează să cauți prin comandă vocala pagina Cleopatrei: „Try saying „Show Cleopatra on Wikipedia””


Astfel, peste 150.000 de vizualizări zilnice ale acestei pagini vin, cel mai probabil de aici, nu pentru că brusc lumea vrea să afle despre Cleopatra.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.